galéria megtekintése

Rogán ellen nem nyomoznak, Portik ellen tervezik

15 komment


Fekete Gy. Attila

Elhárult a törvényi akadály, a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád bűntettének gyanújával napokon belül megindíthatja a nyomozást Portik Tamás ellen. Már bekérték a szükséges iratokat a Központi Nyomozó Főügyészségtől.

Portik Tamást már akkor feljelentették hamis vádért, amikor a Rogán Antal propagandaminiszter által Juhász Péter ellen indított személyiségi jogi perben tanúként előadta, hogy valamikor 2010-2011-ben tízmillió forintnak megfelelő összegű eurót adott át Rogán Antalnak amiért, a közreműködésének is köszönhetően egy ingatlant piaci értéke feléért tudott megszerezni Pápa Marianne, Habony Árpád távoli rokona.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Csakhogy Portik bírósági vallomása után Rogán ellen is érkezett pár feljelentés a Központi Nyomozó Főügyészségre, ahol feljelentés-kiegészítést rendeltek el, mivel a feljelentések alapján egyértelműen nem tudták eldönteni, megtörténhetett-e az a bűntény, amelyről Portik - önmagát is vesztegetéssel, azaz bűncselekménnyel vádolva - a bíróság előtt tanúként beszélt.

 

Emiatt viszont a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek várnia kellett a sorára. Addig ugyanis nem indíthat valaki ellen hamis vád miatt eljárás, amíg a másik, a Központi Nyomozó Főügyészségen indult eljárásban ki nem derül, hogy „megalapozottnak találták-e Portik állításait vagy sem".

Mint beszámoltunk róla, a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította azokat a feljelentéseket, amelyeket vesztegetés és hűtlen kezelés gyanújával tettek Portik vallomása alapján - meg nem nevezve, de kétséget kizáróan - Rogán Antal ellen. (Ha nem ő lett volna a potenciális gyanúsított, nem a képviselők ügyében eljárni jogosult Központi Nyomozó Főügyészség foglalkozik az üggyel.)

A Központi Nyomozó Főügyészség nem hallgatta és nem is hallgathatta meg Portikot, arra csak a nyomozás elrendelése esetén lett volna lehetőség. A személyiségi jogi perben elhangzott vallomása, a perben szemben álló felek és ügyvédeik kérdéseire adott válaszai, és a különböző állami nyilvántartások adatai alapján mondták ki végül, hogy Portik vádjai megalapozatlanok.

Felrótták a két gyilkosság felbujtójaként (az egyikben jogerősen, a másikban első fokon) elítélt Portik Tamásnak, hogy nem tudta pontosan megmondani, milyen címletekben adta át az állítólagos kenőpénzt, vallomása két különböző pontján más és más utcákat jelölt meg a találkozó helyszíneként, de az állítólagos pénzátadás helyszínét sem sikerült pontosan leírnia.

Nem stimmel Portik vallomása a főügyészség szerint az állami nyilvántartásokban felelhető adatok alapján sem. Azokból ugyanis az derült ki, hogy Habony rokonának, Pápanak még semmiféle érdekeltsége nem volt abban a cégben, amely a kérdéses Károly körúti ingatlant az önkormányzattól megszerezte (és amelytől később Pápa cégéhez került), így az ügyészség szerint Portik nem járhatott el Pápa érdekében Rogánnál. Ráadásul az ügyészség semmiféle kapcsolatot nem talált az ingatlan megszerző cég tulajdonosa és Pápa között, így álláspontjuk szerint még inkább érthetetlen, miért küldött volna Pápa pénzt Rogánnak.

Forrás: Mediaworks

A tényekhez hozzátartozik, hogy az eladásról hozott döntéskor még nem, de a szerződéskötéskor azonban már az önkormányzattal szerződött cég Pápa és két gyermeke érdekeltségébe tartozott.

Portik Tamást, aki tanúként, eskü alatt, önmagát is bűncselekmény elkövetésével vádolva állította, hogy megbízásból megvesztegette Rogán Antalt, összességében szavahihetetlennek ítélte az ügyészség. Ez azért visszatetsző, mert semmi kétség nem merült fel a szavahihetőségével kapcsolatban abban a két gyilkossági ügyben – a Prisztás-gyilkosság és Aranykéz utcai robbantás esetében –, amelyben a Portik ellen valló tanúk rendre azt állították, hogy anno Portik maga mesélt nekik arról, hogy ő intéztette el Prisztást és Borost. Akkor nyilván igazat mondott és egykori barátai, pontosan idézték a szavait. Ellenben, amikor azt állítja, hogy Rogán lefizette: hiteltelen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.