galéria megtekintése

Rezsiharc kukafronton: mindenki az államnak fizet

5 komment


Hargitai Miklós

Miután a hulladékszektor eddigi átalakítása kudarcba fulladt – az ágazat tízmilliárdos veszteséget halmozott fel, a szelektív gyűjtési és hasznosítási teljesítmény pedig visszaesett –, a kormány a megkezdett úton továbbhaladva a teljes államosítás felé mozdul. Az állami kukaholding nem csak a számlázást és a díjbeszedést, de források és a fejlesztési lehetőségek elosztását is központosítja, az utóbbi területen a kormányzati tervek szerint új hulladékégetők építésén lesz a hangsúly.


A hulladékszektor újabb, 2010 óta már a sokadik átalakításáról Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkára számolt be kedden. Ez a tény önmagában is jelképértékű – mióta világ a világ, a hulladékkezelés mindig a környezetvédelemért felelős tárcához tartozott, vagyis a jelen felállás szerint az agrárminisztériumnak kellett volna megtartania a sajtótájékoztatót.

A hulladékügy leválasztása és az NFM-hez kerülése egy sokéves kudarcsorozat betetőzése: mielőtt az állam megkezdte az átalakítást (azaz deklarálta, hogy csak állami vagy önkormányzati többségi tulajdonú vállalat nyújthat hulladékos közszolgáltatást, erre a területre is bevezette a „rezsicsökkentést", egyúttal féltucatnyi szektorális adóval terhelte meg az ágazatot), a jellemzően önkormányzati és magáncégek által dominált szektor sosem volt veszteséges, és minden évben betartotta a szelektív gyűjtésre, illetve a hasznosításra vonatkozó, egyre szigorúbb előírásokat.

 

Jelenleg azonban az ágazat veszteséges, a cégek harmada pénzügyi nehézségekkel küzd, sorozatosak a csődök, számos településen ellehetetlenült a hulladékkezelés, az uniós hasznosítási követelmények pedig nem teljesülnek – ráadásul mindezt nemcsak az ellenzék állítja, hanem maga az államtitkár is megerősítette.

Már új kukásautókra sem telik a cégeknek
Már új kukásautókra sem telik a cégeknek
Veres Viktor / Népszabadság

A mérleg másik serpenyőjében egy minimális, a 2010-es szinthez képet nagyjából 10 százalékos díjcsökkentés van, a veszteségek közé viszont azt is be kell írni, hogy a hulladékos vállalatok évek óta nem költenek eszközpótlásra és felújításra, az infrastruktúra amortizálódott – előbb-utóbb ezt is meg kell valakinek fizetni. Szabó Zsolt szerint olyan megoldást keresnek, amely lehetővé teszi, hogy a díjakhoz ne kelljen hozzányúlni, de a jelzett problémák se feszítsék tovább a rendszert. A csodafegyver egy újabb állami monopólium, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. lesz: a jövőben a lakossági ügyfelek ezzel a vállalattal állnak majd jogviszonyban, az NHKV szedi be és osztja vissza a települési közszolgáltatóknak az országosan egységesített díjakat. A reform része az is, hogy nem a térfogat, hanem a tömeg után kell majd fizetni.

A kormány 5-8 újabb hulladékégető építését is tervezi. Ezzel az elképzeléssel szemben több szakmai kifogás is felmerül: egész Európában égetési túlkapacitás van, sorra zárnak be a kihasználatlan égetők. A kormány feltehetően a szintén nem működő szelektálást kívánja az égetéssel pótolni, ez az irány azonban nem járható: az uniós szabályozás az égetést nem tekinti anyagában történő hasznosításnak, az EU-előírások viszont kifejezetten erre a hasznosítási módra írják elő a jelenleg 50, a későbbiekben akár 80-85 százalékos hasznosítási arányt.

Épül az állami kukaholding
Épül az állami kukaholding
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Magát a hulladékos közszolgáltatást, vagyis a kukák elszállításától a hasznosításig vagy lerakásig terjedő logisztikai láncot továbbra is az eddigi cégek működtetik majd (az NHKV-tól kapott egységes díjért), a fejlesztési tárca ugyanakkor arra számít, hogy az átszervezések nyomán kevesebb vállalkozás marad talpon, sokan kivonulnak a piacról, és fúziók is lesznek. Az NHKV nem válik tulajdonossá, igaz, erre nincs is szükség: az államnak már van egy hulladékos közszolgáltatója, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Szolgáltató Zrt., amely várhatóan újabb piacokhoz jut a koordináció és a kukapénzek államosítása után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.