galéria megtekintése

Republikon: Kérdéses a népszavazás érvényessége

12 komment

NOL

Nőtt a részvételi hajlandóság, de ez nem jelenti azt, hogy valóban el is mennek, akik most azt ígérik, és nőtt a tudatosan távol maradók aránya. A nemek elsöprő többségben lesznek, de meglepően sokan, a választók 9 százaléka akar érvénytelenül szavazni.

A Republikon Intézet szeptemberi felmérése alapján akár érvényes is lehet az október 2-i népszavazás. A megkérdezettek 51 százaléka biztosnak, további 23 százaléka valószínűnek tartja, hogy részt vesz a kvótáról szóló referendumon. A válaszadók 9 százaléka valószínűleg nem, 14 százaléka biztosan nem tervez részt venni a népszavazáson. A fennmaradó 3 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Az előző havi eredményekhez képest, valamelyest nőtt a biztosan résztvevők aránya – 48 százalékról 51 százalékra –, de ez alapján viszont még mindig nem jelenthető ki, hogy a népszavazás érvényes lesz. Ennek az oka az, hogy érdemes az adatokat némi fenntartással kezelni, mivel a részvételi szándék viszonylag nehezen mérhető. Egyrészt a tényleges részvételt számos olyan tényező befolyásolja, amelyekkel a választó nem tud előre kalkulálni, másrészt egy mostanihoz hasonló kampány a többséget arra készteti, hogy igennel válaszoljon a részvételét firtató kérdésre, még akkor is, ha valójában nem tervez részt venni a népszavazáson.

A részvételi szándék azok körében a legmagasabb, akik 2018 után is a Fideszt látnák legszívesebben az ország élén - 95 százalékuk biztosan vagy valószínűleg részt kíván venni a népszavazáson. Ennek a csoportnak a 69 százaléka mondta azt biztosan elmegy a népszavazásra, ami jóval magasabb a teljes népességben jellemző 51 százaléknál. Magas a részvételi hajlandóság a Jobbik támogatóinak körében is – 58 százalékuk biztosan, további 22 százalékuk valószínűleg részt vesz a népszavazáson.

 

A baloldali, liberális pártok támogatói körében csupán 36 százalék tartja biztosnak a részvételét, további 27 százalék pedig valószínűnek, azaz ebben a csoportban is többségben (63 százalék) vannak azon válaszadók, akik részt kívánnak venni a referendumon, de arányuk elmarad az előbb említett két csoportban, illetve a teljes népességben jellemző aránytól.

Fontos kiemelni, hogy a baloldali, liberális szavazók egynegyede biztosan nem akar részt venni a népszavazáson – ez az arány a teljes népességben csupán 14 százalék. Az előző hónaphoz képest, a baloldali, liberális szavazók körében 3 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik valószínűleg nem akarnak részt venni a referendumon, míg 5 százalékkal nőtt a biztosan távol maradók aránya.

A népszavazás eredménye jóval egyértelműbb képet mutat a részvételi szándéknál. Továbbra is elsöprő fölényben vannak a nem szavazatok (70 százalék), de érdemes kiemelni az igen szavazatok arányának emelkedését (5 százalék), valamint az is, hogy a felmérés szerint az összes szavazópolgár csaknem egytizede tervezi, hogy érvénytelenül szavaz.

A részvételüket biztosnak vagy valószínűnek tartó válaszadók 85 százaléka nemmel készül szavazni. Az igen szavazatok aránya ebben a csoportban is nőtt az augusztusi felméréshez képest – a teljes népességben tapasztalható arányhoz hasonlóan, a résztvevők körében is 5 százalék tervezi, hogy igennel voksol. A részvételüket biztosnak vagy valószínűnek tartó választók körében csupán 3 százalék készül érvénytelen voksot leadni – ez az arány a teljes népességben megfigyelhető 9 százaléknak csupán az egyharmada. Viszonylag magas (7 százalék) azok aránya, akik ugyan részt akarnak venni a népszavazáson, de arról még nem döntöttek, hogyan voksolnak majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.