galéria megtekintése

Rejtélyes embereknek tartozik Lázár, Rogán és Szijjártó is

Több mint 340 millió forinttal tartoznak az országgyűlési képviselők meg nem nevezett magánszemélyeknek – összesített a Népszabadság. A legtöbb adósságot ismert fideszes politikusok – Lázár János, Szijjártó Péter és Kósa Lajos – halmozták fel. A képviselők banki tartozása meghaladja az egymilliárd forintot.

Jelentősen nőtt az országgyűlési képviselők magántartozása ahhoz a 306 millió forinthoz képest, amennyi a ciklus elején volt: a politikusok adóssága – lapunk vagyonnyilatkozatokra alapozott összegzése alapján – immár 343 millió forintot tesz ki. Ha ezt a számot nézzük, elmondhatjuk, hogy a képviselőknek az országgyűlési lét sem hozott anyagi biztonságot, továbbra is mások segítségére szorulnak. Már amennyiben hihetünk a bevallásoknak. Ezeknek ugyanis évek óta a legrejtélyesebb elemük, hogy a képviselőknek hatalmas összegeket kölcsönöznek meg nem nevezett magánszemélyek: rokonok, barátok, ismerősök, ismeretlenek.

Családi összedobás

„A család dobta össze a pénzt" – az utóbbi években rendszerint ezzel a magyarázattal álltak elő a kormánypárti politikusok, amikor kérdéseket kaptak hirtelen vagyongyarapodásukról. Erre hivatkozott Szijjártó Péter, amikor 167 millió forintért vett házat Dunakeszin, és ezzel állt elő Zsiga Marcell is miskolci ingatlanvásárlásakor. A papíron jelentkező adósságnak, vagyis a felhalmozott magánkölcsönnek ugyanakkor „súlyos a nemzetbiztonsági kockázata" – állítja a korrupció ellen küzdő Transparency International. A szervezet jogi igazgatója, Ligeti Miklós a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozása után azt mondta a Népszabadságnak, hogy akinek akkora adóssága van, amit többéves jövedelméből sem tud visszafizetni, az könnyen zsarolhatóvá válik.

 

Lapunk számítása szerint jelenleg harmincnyolc képviselőnek van magántartozása, közülük huszonkettő kormánypárti, tizenhat ellenzéki. Tizenötük tartozása eléri a tízmillió forintot. A legtöbbel, 36 millió forinttal a Miniszterelnökséget vezető Lázár János adós, míg Szijjártó Péter 45-ről 30 millióra csökkentette a családjával szembeni tartozását. A külügyminiszter egyébként azon kevesek egyike, akik feltüntetik vagyonnyilatkozatukban, hogy kik a hitelezőik. Szijjártó úgy tudott 15 millió forintot törleszteni a szüleinek, hogy eladta kisebbik dunakeszi házát (a nagyobbik megvásárlásához kellett a családi összefogás).

Nagyravágyók

A lista harmadik helyén az ugyancsak kormánypárti Szatmári Kristóf áll, aki 25 millió forintos segítséget kapott ismerősöktől. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Velez Árpád korábbi szocialista pártigazgató 19-19 milliós magántartozásról adott számot. Lezsák Sándor parlamenti alelnök és Rogán Antal kabinetminiszter is 15 millió forintnál nagyobb adósságot görget maga előtt. Farkas Flórián miniszterelnöki biztos 11 millió forinttal tartozik magánembereknek.

Az agrárkamara fideszes elnöke, Győrffy Balázs tízmilliós magánkölcsöne mellett ötmillió forint ajándékot is kapott nagyvonalú családjától. Az állami földekből bevásárló, azokra eddig legalább 89 millió forintot költő képviselő azonban ennél is nagyobbra tör: egy év alatt csaknem 170 millió forint bankhitelt vett föl. Voltaképpen ez a tranzakció az egyetlen oka annak, hogy a képviselők össz­tartozása nem csökkent. Tudniillik amíg egy évvel ezelőtt a parlamenti politikusok összesen 976 millió forinttal tartoztak pénzintézeteknek, ez az adósság Győrffynek – és az ötvenmillió forintos banki terhet magára vevő fideszes Bánki Eriknek köszönhetően – mostanra 1 milliárd 79 millióra nőtt. A képviselők többsége ugyanakkor valamelyest törlesztett adósságából.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az össztartozásból az következik, hogy a 199 képviselő átlagosan 5,4 millió forinttal adósa a bankoknak. Vannak azonban, akik komolyan veszik a 2010 óta tartó kormányzati hangulatkeltést, és nem bíznak a pénzintézetekben. Bóna Zoltán hat-, Czerván György ötmillió forinttal tartozik magánszemélyeknek, bankkölcsönt azonban egyikük sem vett fel. Gelencsér Attila a családjától kapott 12,5 millió forint hitelt, miközben bankhitele neki sincs.

Nem úgy Lázár Jánosnak, aki 36 milliós családi kölcsönén felül 45 millióval tartozik pénzintézeteknek, így – Győrffy Balázs mögött – a második legeladósodottabb parlamenti képviselő. Érdekesség, hogy e sorban 63 milliós banki tartozással a harmadik Gyurcsány Ferenc, aki ugyanakkor a második legvagyonosabb képviselő is.

Meglepő adatokra bukkantunk akkor is, amikor azon kormányzati vezetők vagyonnyilatkozatait böngésztük, akik nem parlamenti képviselők. A 29 politikus közül mindössze ketten – az agrártárca és az Igaz­ságügyi Minisztérium államtitkára, Bitay Márton, illetve Vízkelety Mariann – kerülték meg a bankokat, és kértek kölcsön rokontól vagy ismerőstől. Tízen közülük valamelyik pénzintézetnek tartoznak. Az arányok is szembetűnők: nagyjából 90 milliónyi bankhitel áll szemben 25 millió forintnyi, magánszemélyektől kapott kölcsönnel. Azaz az össztartozás 21 százaléka származik baráti kölcsönből.

Ugyanakkor azok a kormányzati vezetők, akik a parlamentből ültek be a miniszteri, államtitkári székbe, már összesen 97 millióval tartoznak rokonoknak, ismerősöknek. Öt kormánytag, köztük három miniszter – Lázár, Szijjártó és Rogán – gondolta úgy, megéri magánszemélyektől kölcsönkérni. Ezzel az összeggel 150 millió forintnyi pénzintézeti hitel áll szemben, azaz a teljes adósságuk 40 százaléka magánember nyújtotta kölcsön.

Tartozik, követel

A kormánytagok össztartozása 362,8 millió forint. Roppant keveset dolgoztak le a 2014-es adósságaikból: az idén bevallott összeg mind­össze 3,6 százalékkal kisebb, mint a két évvel ezelőtti. A kormány teljes adóssága eltörpül viszont ahhoz az összeghez képest, amellyel a minisztereknek, államtitkároknak tartoznak mások. Ez az idén 1,3 milliárd forint. Ám ez a szám csalóka, mert egyetlen ember miatt nőtt ilyen hatalmasra. Pintér Sándor belügyminiszter még mindig türelmesen várja, hogy megkapja azt az 500 millió forintot, amely a cégéért, a 2010-ben eladott Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-ért jár neki. Az ellenzék évek óta azzal támadja, hogy csak papíron értékesítette az állami megrendelésekkel kitömött társaságot. A belügyminiszternek ezenfelül további 590 millióval tartoznak barátai és családtagjai. Ha Pintér kintlevőségét nem számítjuk, akkor a kormányzati vezetőknek összesen 287 millióval tartoznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.