galéria megtekintése

Egymást gyilkolja a „régi” és az új Fidesz

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 20. számában
jelent meg.

6 komment


Tanács István, Békés
Népszabadság

Visszavonta Békés város testületi többsége a július 1-jével bevezetni tervezett építményadóról szóló rendeletét, de nem nyugodtak meg a kedélyek. Most a küzdelem az építményadó bevezetéséhez szükséges bevallások megsemmisítése körül folyik.

Az ellenzék szerint, mivel visszavonták az adórendeletet, okafogyottá váltak az ingatlanok adatait tartalmazó bevallások. Azokat az ellenzék képviselőjének ellenőrzése mellett meg kell semmisíteni. A többség szerint a politikának nincs köze az adóbevallásokhoz, amelyeket nem dolgoztak fel, nem használnak fel, hanem irattárba kerülnek. Az ellenzék szerint ez jogosulatlan adatkezelés, egyébként pedig azt jelzi, hogy a többség később újra megpróbálkozna az építményadó bevezetésével.

A városi képviselő-testületnek 11 tagja van, a Jobboldali Összefogás Izsó Gábor polgármesterrel együtt hat állandó szavazattal dönti el a kérdéseket, a Fidesz, a Jobbik és az MSZP alkotta ötfős kisebbség ellenében. A Jobboldali Összefogást egy helyi képviselő úgy írta le nekem: az valójában a „régi Fideszt jelenti”, amelyet 2010-ben megpróbáltak háttérbe szorítani, ám ez végül nem sikerült. 2014-ben is ez a csapat nyert.

Eredményes volt a tiltakozás, viszszavonták az új adót
Eredményes volt a tiltakozás, visszavonták az új adót
Kiss Zoltán

 

A helyzetet békési informátoraink úgy jellemezték: mivel Izsó Gábor polgármester és köre szembehelyezkedett a Fidesz központi akaratával, ezért az országos politikai lobbierejük minimálisra csökkent. Az ellenzéki képviselők viszont Magyarországon meglepő egységben és együttműködésben lépnek fel. A várost kormányzók oldaláról ezért az vetődik fel, hogy semmi más céljuk sincs, mint a jelenlegi vezetés megbuktatása a ciklus első felében – egyébként azonban mi jót lehetne várni egy Fidesz–Jobbik–MSZP-koalíciótól? A különös együttműködés a helyi viszonyokat nem ismerőket is meglepi.

A városban jelenleg is kell az iparűzési adó mellett kommunális adót fizetni. Összege ingatlanonként 20 ezer forint, amit sokan igazságtalannak tartanak, mert nem tesz különbséget az ingatlanok értéke, ezzel a tulajdonosok vagyoni helyzete, adófizető képessége között. Ám a jövedelmi helyzetük alapján sokan mentesülnek a kommunális adó fizetése alól, amely tartalmazza a szemétszállítási díjat is. Ez utóbbi körül pedig nagy zavarok vannak, mert a kormány mindmáig nem határozta meg az összegét.

Egyébként Békésen az összes beszedett kommunális adó sem futja ki a szemétszállítás költségét: 105 millió forint kommunális adó folyik be, miközben a szemétszállításra 130 milliót kell évente költeni – a különbözetet az iparűzési adóból pótolják. Ezzel azonban más feladatoktól vesznek el forrásokat. Izsó Gábor polgármester szerint azért lett volna szükség az építményadóra, hogy igazságosabb legyen a helyi adók rendszere. A helyi ellenzék azzal érvelt, hogy a Jobboldali Összefogás a kampányban még adócsökkentést ígért, aztán, ahogy megnyerte a választást, mindjárt elkezdte előkészíteni a magasabb befizetési kötelezettséget jelentő új adónem bevezetését.

A városházi többség szerint arra kellene a pénz, hogy az uniós támogatás önerejét biztosítsák belőle. Az ellenzék erre azzal tromfol, hogy a Fidesz úgysem ad támogatást olyan városnak, amelynek a vezetése szembehelyezkedik a kormányzó párttal. A polgármester szerint az elmúlt időszakban is sok pályázaton nyertek, az ellenzék szerint viszont csak azok a pályázatok voltak sikeresek, amelyeken kevés pénzt lehetett nyerni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.