galéria megtekintése

Lázár gyanút fogott, épp mint Putyin

21 komment


Hargitai Miklós

Levelet írt a norvég kormánynak Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár azt sérelmezve, hogy „a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzeit egy magyar párthoz szorosan kötődő szervezet vezetésével osztják szét”.

Lázár János kampányüzemmódban
Lázár János kampányüzemmódban
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Lázár János szerint a támogatási rendszer működtetésére pályázaton kiválasztott Ökotárs Alapítvány „ezer szállal kötődik az LMP-hez", ez az érv azonban ugyanolyan hamis, mint Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárnak (szintén a norvég alap kapcsán tett) állítása, amely szerint magánszervezetek nem oszthatnak közpénzt.

A magyar kormány is magánszervezetek közreműködésével oszt közpénzt például a határon túli magyar közösségekben

 

A Lázár János által emlegetett „ezer szálat" valójában Foltányi Zsuzsa személye jelenti, aki a 2009-es EP-választáson a 18. volt az LMP és a Humanista Párt közös listáján. (Ez egyértelműen szimbolikus helynek számított, bejutási esélyek nélkül, ugyanúgy, mint Lovasi András zenészé vagy Cserhalmi György és Fullajtár Andrea színészeké, akik Foltányi szomszédai voltak a listán - 2009-ben a Fidesz tarolt az EP-választáson, de még így is csak 14 képviselőt küldhetett Brüsszelbe –, az első helyeket pedig olyan személyiségek foglalták el - Szabó Tímea, Ivády Gábor, Rauschenberger Péter -, akik már régóta nincsenek az LMP közelében.)

Foltányi Zsuzsa egyébként régebben vezette is az Ökotárs Alapítványt, az utóbbi években viszont egyszerű tag a kuratóriumban, illetve az adományi bizottságban.

Emlékezetes, a jobboldal tavaly ősszel egyszer már nekifutott az NCTA-nak – akkor azt kifogásolták egy Heti Válasz-cikkben, hogy Soros György köreinek túlzottan nagy befolyásuk van a pénzosztásra.

Az LMP a Lázár Jánosnak is megítélt Aranytalicska-díj
Az LMP a Lázár Jánosnak is megítélt Aranytalicska-díj "átadóján"
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az akkori norvég nagykövet olvasói levélben utasította vissza a képtelen vádat, jelezve, hogy sem Soros György, sem a hozzá köthető Nyílt Társadalom Alapítvány nem folyik bele a pénzosztásba.

Az NCTA a Norvég Finanszírozási Mechanizmus egyik részterülete, maga a támogatási rendszer pedig annak köszönheti a létét, hogy az EU-n kívüli Norvégia ezzel váltja meg az Európai Gazdasági Térségben történő részvételét (a skandináv állam által befizetett támogatások címzettjei az EU Kohéziós Alapja által támogatott tagállamok, a cél pedig a gazdasági és szociális különbségek csökkentése).

A norvég alap pénzeinek döntő többségét az érintett államok uniós támogatási intézményrendszere osztja szét, a Civil Alap azonban mindenhol kivételnek számít: itt mind a 15 támogatott tagállamban civil szervezet (vagy szervezetek konzorciuma) a pénzosztó. A norvég kormány ugyanis előírja, hogy az adományozás az államtól független legyen.

Ahogyan Móra Veronika igazgató lapunknak elmondta: Magyarországon 2011-ben nyílt pályázaton választották ki az Ökotárs vezette konzorciumot – a pályáztató a norvég alap brüsszeli irodája volt, és a folyamatban konzultációs jogkörrel a magyar kormány is részt vett.

A Civil Alap (nálunk is, ahogyan az összes többi célországban) a civil szektor és a demokrácia megerősítését, a társadalmi igazságosságot és a fenntartható fejlődést igyekszik támogatni. Az NCTA-nál nemcsak a pályáztatás, hanem az adományozás és a projektek utókövetése is átláthatóan történik, vagyis bárki nyomon követheti, hogy ki és mire kap pénzt, illetve milyen hatékonysággal használja fel a támogatást.

Haakon norvég trónörökös egy bilaterális gazdasági fórumon Budapesten
Haakon norvég trónörökös egy bilaterális gazdasági fórumon Budapesten
Árvai Károly / Reuters

A jelenlegi, tavaly kezdődött és 2016-ig tartó ciklusban 12 millió euró – mintegy 3,6 milliárd forint – az elnyerhető keretösszeg. Az első támogatási kör már lezárult, jelenleg a második van folyamatban, a harmadik jövőre indul.

Az eddigi nyertesek között van az Amnesty International és a Transparency International magyar irodája, a K-Monitor, az Átlátszó (amelyek a tevékenységük alapján kormánykritikus szervezetnek tekinthetőek), de például az örökbefogadást segítő Ágacska Alapítvány, az otthontalanokat istápoló Menhely Alapítvány, a Tudatos Vásárlók Egyesülete vagy a Promontorium Polgári Casino is.

Lázár nyilatkozatát határozottan (de névtelenül) bíráló civilek szerint a magyar kormány is magánszervezetek közreműködésével oszt közpénzt például a határon túli magyar közösségekben, vagyis a norvég gyakorlat nálunk sem ismeretlen.

Ráadásul a formailag civil CÖF-nek, illetve vezetőjének, Csizmadia Lászlónak kulcsszerepe van az állami forrásból civil támogatásokat folyósító Nemzeti Együttműködési Alap döntéseiben és működésében (amit rendszeres bírálatok érnek a kizárólag kormánybarát szervezetekhez eljutó pénzek, illetve a teljes átláthatatlanság miatt).

Párhuzamot vontak a lapunk által megkérdezett társadalmi szervezetek a magyar kormány és Putyin civilellenes fellépése között is: Oroszországban egy nappal a Lázár-levél megjelenése előtt minősített a bíróság „külföldi ügynöknek" olyan emberi jogi szervezeteket, amelyek külföldről kaptak anyagi támogatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.