galéria megtekintése

Merkel-vizit: Orbán be fog állni a sorba

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 04. számában
jelent meg.

Rab László-Dési András
Népszabadság

Angela Merkel jó benyomást tett ránk, Orbán Viktor megúszta a találkozót, és belpolitikai sikerként élte meg, hogy jött hozzá valaki, aki számít – értékelték a hétfői találkozót politikai elemzőink. Egyikük szerint csak az Orbán–Putyin-megbeszélés után derül ki a német kancellárral folytatott alku eredményessége.

Orbán nem szereti az egyenrangú viszonyokat - Elemzés Budapestről

– Angela Merkel világossá tette álláspontját, elegáns volt, jó benyomást tett ránk, megszerette a magyar közönség – így vélekedett a találkozóról Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikai Elemző Központ munkatársa, aki szerint a német kancellár egy sor olyan megállapítást tett, amivel megfelelt a várakozásoknak.

Ilyen volt az illiberális demokráciára vonatkozó riposzt, amelyben utalt a CDU alapszabályában is szereplő liberális, konzervatív és szociális gondolatra, és szintén egyértelmű volt a bevándorlás Orbánnal homlokegyenest ellentétes megítélésében. – Éppen addig ment el, ameddig kellett, Orbán nyerhetett volna többet is, de ezt most inkább megúszta – fogalmazott az elemző. – Láthatóan nem szereti az egyenrangú viszonyokat, jelezte ezt a testbeszéd és néhány megállapítása. Jellemző, hogy az állami tévében az ellentmondásos részeket kihagyták, az embernek tisztára olyan érzése volt, mintha 1972-ben lennénk.

 

Nehéz megítélni, hogy ki nyert többet, meg kell várni a Putyinnal való megbeszéléseket – felelte érdeklődésünkre Krekó Péter politológus. A Political Capital igazgatója szerint a felek általánosságban beszéltek a német–magyar kapcsolatokról, amelyekkel olyan nagy bajok nincsenek. Krekó szerint figyelemre méltó, hogy a német kancellár két ízben is megjegyzést tett az ukrajnai konfliktus kapcsán az orosz gázszállításokról.

Krekó Péter: Nagy bajok  nincsenek
Krekó Péter: Nagy bajok nincsenek
Honéczy Barnabás / MTI

E fontos kérdés mellett az lehetett a megbeszélések fő témája, hogy az Oroszországot érintő szankciók ügyében az orbáni adminisztráció milyen álláspontra helyezkedik. Orbán eddig úgy „hintázott”, hogy szóban bírálta a szankciókat, ám amikor döntésekre került sor, rendre az európai mainstreamet támogatta.

– Az, hogy Orbán is többször utalt energetikai ügyekre, voltaképpen a Putyin-látogatás felvezetésének tekinthető – mondta a politológus.

– A német kancellár látogatása a szoros szövetségi kapcsolatok megerősítésének jele a két ország között, így elismerés a magyar kormányfő számára is – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, aki szerint egy ilyen út minden részlete pontosan megtervezett, a véletlenek szerepe minimális. Nem tévedésből maradt el az ellenzékkel való találkozó, hiszen aligha ismerhetett volna meg Merkel egy esetleges jövőbeli miniszterelnököt. Nem véletlenül beszélt a magyar kormánnyal szemben a nemzetközi sajtóban rendre kritikusan megismételt témákról sem.

Orbán megúszta a találkozót, de azért meg kell várni, mivel áll elő Putyin
Orbán megúszta a találkozót, de azért meg kell várni, mivel áll elő Putyin
Laszlo Balogh / Reuters

Merkel diplomatikus, kimért mondatai a civil társadalom vagy a sajtó szerepéről elsősorban a német és a nemzetközi sajtónak szóltak. A magyarországi ellenzék és a tüntetők által remélt bírálat elmaradt, az sem célja nem volt az útnak, sem eszköze nem lehetett a tárgyalásoknak.

Hiányzik a közös európai gondolkodás - Elemzés Berlinből

Budapest és Berlin között kitapinthatóvá vált a nézetkülönbség, hogy miként viszonyulnak Oroszországhoz, illetve a Moszkvával szembeni szankciókhoz. Miután Angela Merkel e két meghatározó kérdésben vélhetőleg nem tudott egyezségre jutni Orbán Viktorral hétfőn Budapesten, a kancellár úgy döntött, inkább ő is belpolitikai haszonszerzésre törekszik, és jó pontokat szerez a német sajtónál azzal, hogy szóba hozza a magyarországi viszonyokat, így a civil szervezetek vagy a sajtószabadság helyzetét – erről Hegedűs Dániel, a berlini Német Külpolitikai Társaság (DGAP) tudományos munkatársa beszélt lapunknak.

Az elemző úgy látja: a nézetkülönbségekről árulkodott az is, hogy a felek nem adtak ki közös nyilatkozatot. A Merkel-vizitet egyébként erőteljes magyar kormányzati, CDU-s és európai néppárti, illetve nagyvállalati lobbizás nyomán sikerült tető alá hozni, azonban a mostani látogatás sem javított végül a kapcsolatokon.

Hegedűs szerint az sem teljesen egyértelmű, hogy az Orbán-kormány iránytűként tekintene Németországra. Ha feltétlenül így lenne, akkor nem folytatná lassan ötödik éve az Oroszország felé is kilengő hintapolitikáját, és a magyar külügy 2014-es szétverésével nem számolta volna fel transzatlanti elkötelezettségének kormányzati bázisát. A hintapolitika fenntarthatóságáról Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása dönthet.

Kai-Olaf Lang: Orbán a döntő pillanatban be fog állni a sorba
Kai-Olaf Lang

– Hiba lenne alábecsülni Putyint, nem tudni, mivel fog előállni – tette hozzá a DGAP elemzője.

Merkel nyíltan szakított azzal gyakorlattal, hogy eddig csak a háttérben, zárt ajtók mögött bírálta a magyarországi viszonyokat. A magyar kormányfőnek pedig el kell fogadnia, hogy immár ez is benne van a két ország együttműködésében – ezt már Kai-Olaf Lang mondta lapunknak.

A berlini Politika és Tudomány Alapítvány elemzője ugyanakkor hozzátette: a német kormány nem akarja elszigetelni Magyarországot, az Orbán-kabinetet mindenképpen az európai keretekben szeretné tartani. Lang szerint

Putyin látogatása előtt Orbán taktikai okokból nem kötelezte el magát a merkeli irányvonal mellett, a döntő pillanatban azonban be fog állni a sorba.

A két ország viszonyát Lang szerint kettősség jellemzi. A kapcsolatok intenzívek, de igazából nem partneriek. A napirendet alapvetően krízismenedzsment, az akut politikai és gazdasági problémák kezelése uralja. A kapcsolatokat színesíti még egyfajta nosztalgia, jelkép-politizálás is, amikor évfordulók apropóján mindkét részről felidézik az 1989-es eseményeket. Ami viszont már jó ideje, még az Orbán-kormányt megelőző korszakokból is hiányzott, az a közös európai gondolkodás, az, hogy a két ország együtt mit tehetne az európai integráció mélyítése érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.