galéria megtekintése

Korruptabbak vagyunk, mint négy éve

8 komment

NOL/MTI

Konszilidáció=korrupció. Robbanás=stagnálás. Stagnálás=csökkenés. Sajátosan tálalta a bűnügyi statisztikákat parlamenti meghallgatásán a legfőbb ügyész. 

"A bűnözés korábbi robbanásszerű növekedésével és kedvezőtlen minőségi változásaival szemben 2009 és 2013 között alapvetően konszolidált kriminalitási helyzet alakult ki Magyarországon" - ezt állította Polt Péter legfőbb ügyész szerdai parlamenti beszámolójában.

Szocialista képviselők fotókkal kedveskedtek a független legfőbb ügyésznek
Szocialista képviselők fotókkal kedveskedtek a független legfőbb ügyésznek
Illyés Tibor / MTI

Esetenként előfordulnak megdöbbentő, komoly tárgyi súlyú bűncselekmények, amelyek közfelháborodást keltenek - ismerte el Polt, de pozitívumként értékelte a legsúlyosabb bűncselekmények esetén a magas felderítési arányt, valamint azt, hogy a közelmúltban több, hosszabb ideje felderítetlen ügy elkövetőjét sikerült eljárás alá vonni. Értékelése szerint törvényesen és hatékonyan dolgozott az ügyészég, de a szervezet munkáján mindig van javítanivaló.

 

A regisztrált bűncselekmények és bűnelkövetők száma 2009 és 2013 között szerinte "némi ingadozással stagnált; a regisztrált bűncselekmények száma évről évre 400-450 ezer közelében van". Kiugró emelkedés 2012-ben volt, akkor 472 ezer bűncselekményt regisztráltak - jegyezte meg. A legfőbb ügyész azt mondta, egyértelmű emelkedést a vagyon elleni, az igazságszolgáltatás elleni, a korrupciós és az okirattal kapcsolatos bűncselekmények mutatnak. Elmondta, az emberölések száma 2013-ig csökkent, tavaly némileg emelkedett, akkor 138 szándékos, befejezett emberölést regisztráltak. A korrupciós bűncselekmények az elmúlt években strukturális átalakuláson mentek keresztül: a vesztegetési ügyek száma stagnál, míg a szervezetszerűen, a hivatali, a közigazgatási és a gazdasági szféra szereplőinek érintettségét is felvető gazdasági, pénzügyi és vagyon elleni bűncselekményekhez kapcsolódó korrupciós ügyek száma és súlya nő - ismertette. 2010-ben 481 regisztrált korrupciós bűncselekmény volt, míg 2013-ban 1105 jutott a hatóságok tudomására.

Ami Polt Péter "stagnálásnak" nevez a bűnözés 2009 előtti "robbanásszerű növekedésével" szemben, azt a hivatalos adatok nem igazán támasztják alá. A Központi Statisztikai Hivatal és a Legfőbb Ügyészség statisztikája szerint az ismertté vált bűncselekmények száma a rendszerváltás előtt még évi 100-200 ezer között mozgott (a rendszerváltáshoz közeledve lépett 150 ezer fölé), majd a kilencvenes évek elejére a duplájára nőtt és 1998-ig folyamatosan emelkedett (ekkor évi 600 ezernél tetőzött a szám, ami még úgy is rekord, hogy ebből 78 ezer egyetlen, fővárosi csalássorozathoz köthető). Ebben az időszakban beszélhetünk tehát robbanásszerű növekedésről. Innentől 2002-ig a bűnelkövetések száma 420 ezer alá csökkent, majd 2007-ig stagnált (2005: 436 ezer, 2006: 426 ezer, 2007: 427 ezer), utána valamelyest még csökkent is a szám (2008: 408 ezer, 2009: 394 ezer regisztrált bűncselekmény). Ezt a korszakot a KSH stabilizációként értékelte. Viszont éppen 2010-től növekedett meg jelentősen - ötvenezerrel - a szám 447 ezerre, és 2011-ben is 451 ezer bűncselekményt regisztráltak. 2012-ben pedig - Polt közlésével összhangban - 472 ezerre emelkedett a bűncselekmények száma , ami - bár ezt nem említette - évtizedes rekordnak számít. A tavalyi év volt az első hosszú idő óta, amikor valóban drasztikusan csökkent a bűnök száma: tavaly csak 378 ezer bűncselekmény vált ismertté.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.