galéria megtekintése

Példás összefogás a leégett pécsi állatmenhelyért

0 komment

NOL
bama.hu

Az önkéntesek egy óra munkával eltakarították a pécsi állatmenhelyen dúló vasárnapi tűzvész nyomait. Esély van arra, hogy a tönkrement kennelt országos összefogással viszonylag gyorsan újjáépítik, írta a bama.hu. 

Vasárnap tűz ütött ki a pécsi Misina Egyesület állattelepén, és elpusztult 45 kutya a rövidzárlat okozta lángokban. Hétfőn az állatbarátok önkéntes munkában takarították el a romokat.

– Fantasztikus volt látni ezt az összefogást, mindössze egy óra alatt mindennel végeztünk – mondta a bama.hu kérdésére Farkas Tamás, az Egyesület vezetője. – Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek a segítségért, az erkölcsi támogatásért. Azt is köszönjük, hogy a Tüke Busz Zrt. ingyen buszjáratot indított hozzánk, vagy hogy ingyen kaptuk a konténereket. A takarítással ezzel végeztünk is, az újjáépítésre viszont még várni kell.

Ennek anyagi okai vannak, derült ki Farkas Tamás szavaiból. Amikor német segítséggel 2010-ben megépült a kennel, legalább 10 millió forint értékű volt a beruházás. A felépítmény egy részét vélhetően meg lehet menteni (ezt majd egy vizsgálat mondja ki), de azzal együtt is 4–5 millió forintra lesz szükség a renováláshoz. S

 

Szerencsére már az egész országból érkeztek visszajelzések, amelyek támogatásukról biztosították az egyesületet. Az internetet több gyűjtés is indult, rengeteg résztvevővel, így még az is előfordulhat, hogy rövid idő alatt összegyűlik a pénz.

– Tatabányától Sárospatakig, itthonról és külföldről számos megkeresés érkezett hozzánk, ami nagy erőt ad nekünk.

Ha az állatbarátok összefognak, sokkal nagyobb eredményeket lehet elérni. Ez az állatok és mindannyiunk érdeke – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Voltak már hasonló esetek

Nem ez az első eset, hogy mentett állatoknak otthont adó létesítményben csapnak fel a lángok. Négy évvel ezelőtt a tapolcai Assisi Szent Ferenc Állatmenhelyen ütött ki tűz. Szerencsére a riasztás még időben érkezett, így a tűzoltóknak sikerült megelőzniük a tragédiát. A tűz több kennelt és ólat is veszélyeztetett, de a kutyáknak nem esett baja. A vizsgálat később megállapította, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Ráadásul bentről, egy tároló helyiségből csaptak fel a lángok, vagyis a tettes helységismerettel is rendelkezett, többször is járhatott a helyszínen. Tavaly Székesfehérváron a Takarodó úton lévő állatmenhely gyulladt ki.A tűzoltók kiérkezésekor egy állateledel raktározására szolgáló helyiségében a takarmányok csomagolóanyaga, és fából készült bútorok égtek.

A lángokat a menhely dolgozói megpróbálták eloltani – egyiküket enyhe füstmérgezés miatt el is szállítottak a mentők.

A tűzeset során a menhelyen lévő állatok nem sérültek meg.

Több száz állatot látnak el

A Misina Természet- és Állatvédő Egyesülete két évtizede működteti a pécs-somogyi Természet- és Állatvédelmi Oktatóközpontot, melynek keretén belül működik az állatotthon, a repatriáló, a háziállat-bemutató, és azok az állattartó egységek, ahol naponta több száz állatot látnak el.

A 6,5 hektáros területet csaknem 20 ezer látogató keresi fel évente. A létesítmény fenntartása jelentős költségekkel jár, ezért az egyesületnek az önkormányzati hozzájáruláson túl önkéntes segítők támogatására is szüksége van. A

ki segítene, többféle módon teheti meg. Például az adója 1 százalékának felajánlásával, állatok névleges örökbefogadásával (egy kutya névleges örökbefogadása 3000, míg egy kennelé 20 ezer forint egy hónapra), cserépjegy vásárlásával, tápadománnyal, vagy a támogatói klubhoz való csatlakozással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.