galéria megtekintése

Tarlós István meggondolta magát

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 19. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Nem akar ujjat húzni a kormánnyal Tarlós István. A főpolgármester ugyan a májusi kihagyás után ebben a hónapban sem szándékozott összehívni a Fővárosi Közgyűlést, de vélhetőleg szóltak neki: a Városliget-törvény június végi határidőt szabott a terület építési szabályzatának elfogadására.

Legutóbb áprilisban ülésezett a Fővárosi Közgyűlés
Legutóbb áprilisban ülésezett a Fővárosi Közgyűlés
Móricz-Sabján Simon

A főváros tervezőirodája el is készítette a városligeti tervet, az országos főépítész áldását adta rá.

A főváros időhúzását látva a civilek reménykedni kezdtek: az önkormányzat passzív ellenállást gyakorol. A jogszabályban érintett ingatlanokat ugyanis a januári határidő ellenére még a múlt héten sem sikerült a projekt lebonyolításával megbízott Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. birtokába adni. S az egyre halogatott közgyűlés láttán feléledt a civilekben a remény: a városvezetés mégsem szolgáltatja ki Budapest tüdejét a múzeumépítőknek, és a képviselők nem szavazzák meg a Városliget beépítését lehetővé tévő szabályzatot.

 

Valószínűleg csalatkozniuk kell. Tarlós István hivatalos újrajelölése még hátravan. Talán ennek tudható be, hogy elmaradt az önkormányzati választási törvény éles bírálata, illetve a Lázár János rapid projekttörlési akciója elleni heves kirohanás. S változtatott a közgyűlési tervein is.

A korábbi városházi hírek szerint a főpolgármester a májusi kihagyás után júniusban sem hívta volna össze Budapest döntéshozó testületét. De azután meggondolta magát. A fővárosi ellenzék ugyanis rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte az önkormányzati választási törvény módosítása, a tervezett államosítások és a minisztériumok vidékre költöztetése miatt.

A városligeti projekt gazdái bejárják a területet - Budapest pedig kénytelen tartani a tempót
A városligeti projekt gazdái bejárják a területet - Budapest pedig kénytelen tartani a tempót
Banczik Róbert / Népszabadság

Tarlós várhatóan a jövő hétre hívja össze a testületet. De a kormánypárti képviselők valószínűleg nem jelennek meg, így az ülést érdemi munka nélkül kell bezárni.

A rendes ülésre jelen információk szerint a hónap utolsó hetében kerítenének sort. Maratoni lesz, várhatóan száz fölötti napirendi ponttal, több ezer oldalas iratanyaggal.

– Rengeteg ügy áll. A közgyűlés még nem fogadta el a fővárosi gazdasági társaságok tavalyi pénzügyi beszámolóit, nem ismerték meg a cégek idei (!) évre vonatkozó üzleti terveit, és a cégvezetők prémiumairól se döntöttek – sorolja a várható témákat Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakciójának helyettes vezetője, aki szerint beszélniük kell a Rác fürdőről, a BuBiról és a csömöri hulladéklerakóról is. Mindegyikbe százmilliókat ölt a főváros, de úgy tűnik, eredmény nélkül úsznak el ezek a pénzek.

A közösségi biciklizés BuBi-programja már több hónapos késésben van, de átadás helyett egyre újabb és újabb határidőket mond be a városvezetés és a Budapesti Közlekedési Központ.

A felújított Rác fürdő vendéget még nem látott
A felújított Rác fürdő vendéget még nem látott
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A Rác fürdő 93 százalékos tulajdonrészének nettó kétszázmillió forintért való megvásárlásáról, illetve a hasznosítás 30 évre való átengedéséről áprilisban ugyan döntött a főváros, csakhogy az épületet felújító, illetve a szomszédos szállodát felépítő Rác Nosztalgia Kft. nem fogadta el az ajánlatot. (Az ingatlant jelen állapotában 4,2 milliárd forintra értékelték.)

A patthelyzetet ezzel nem sikerült feloldani, így a gyönyörűen felújított épület úgy kezd pusztulni, hogy még meg sem nyitott. Ráadásul ha a fürdőt az idén se adják át és nem üzemel legalább öt évig, akkor vissza kell fizetni a 693 millió forintos állami támogatást.

Százmilliókat veszíthet a főváros a csömöri gödrön is. Az önkormányzat hulladéklerakót létesített volna a nettó 660 millió forintért megvásárolt ingatlanon. A főváros már ki is fizette a vételár csaknem felét. A csömöri önkormányzatnak a szerződés értelmében május végéig kellett volna átadnia a területet a bányajogokkal együtt. Csakhogy a csömörieknek nem sikerült ezt beszerezniük a bányahatóságoktól. Ráadásul időközben az is kiderült, hogy a Csömör által korábban adott tájékoztatással ellentétben az 500 méteres védőtávolságon belül több olyan ingatlan is van, ahol bejelentett állandó lakos él. A főváros állásfoglalást kért a környezetvédelmi hatóságoktól, hogy így kialakítható-e a szemétlerakó. Vélhetőleg nem. Csömör egyelőre nem hajlandó visszafizetni az előleget. A határidőből való kicsúszással pedig a hulladéklerakó kialakítására kapott közel 800 millió forintos uniós támogatás is elveszhet. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mindezek ellenére úgy véli, hogy a főváros körültekintően járt el. A projekt átütemezéséről már tárgyalnak a kormánnyal.

Az ellenzéki képviselő szerint nem halogatható tovább a 3-as metróról való tájékoztatás sem. A városvezetésnek meg kell nyugtatnia a városlakókat, hogy nem életveszélyes a vonal. De ehhez előbb a képviselőket is meg kellene erről győzni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.