galéria megtekintése

Harmincnyolcmilliárdot kap a Klik

6 komment


Csuhaj Ildikó

Pölöskei Gáborné személyes felelőssége nem vethető fel a Klik rossz működése miatt, hiszen mint a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár felügyeleti jogot gyakorolt a Klik fölött, de nem volt operatív irányító – nyilatkozta lapunknak a Klik átalakításáról Palkovics László. Az oktatási államtitkár szerint Hanesz József volt Klik-elnök hibázott, de a hiba rendszerszintű volt, júliustól új fázis kezdődik.

Nem csütörtök este született meg a döntés Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének a leváltásáról – mondta el a Népszabadságnak Palkovics László. Az oktatási államtitkár a Klik tervezett átalakításával indokolta az elnök menesztését, Orbán Viktor miniszterelnökkel nem kellett előtte egyeztetnie a lépésről, "ez miniszteri szint" – tette hozzá.

Pölöskei Gáborné és Palkovics László
Pölöskei Gáborné és Palkovics László
Koncz György / Népszabadság

Azt nem cáfolta, hogy a miniszterelnök indonéziai látogatásának a repülőútján volt alkalma megbeszélni Orbán Viktorral az oktatási rendszer átalakításának a koncepcióját, illetve akkor nyílt mód arra is, hogy ismertesse, milyen keretek között képzeli az új rendszer működtetését. Munkatársunk kérdésére, hogy Hanesz József felelőssége milyen mértékben vethető fel a Klik katasztrofális működéséért, és követett-e el súlyos hibát a Klik elnöke pályafutása során, Palkovics László úgy válaszolt: nyilván követett el hibákat, de a rendszer működött rosszul. De mint elnöknek neki kell viselni a felelősséget a rendszer működéséért, „és jön egy pillanat”, amikor az ebből fakadó következményt vállalni kell. Hanesz József tevékenysége összességében nem volt negatív – vont mérleget Palkovics István, aki azt is elárulta, ha nem is a „szervezeti kereteken belül”, de a jövőben is számít a Klik távozó elnökének a szakmai tapasztalataira. „Az elmúlt hetek során végigbeszéltük, hogy ő milyen változtatásokat lát indokoltnak, és később is rendszeresen fogunk beszélni” – tette hozzá.

 

Pölöskei Gáborné kinevezését a Klik élére azzal indokolta, hogy élvezi a bizalmát, Jenei Zoltánhoz, a Pécsi Tudományegyetem kancellárjához hasonlóan, akinek pedig a Klik gazdálkodási és szervezeti problémáinak a megoldása lesz a feladata. Palkovics László megítélése szerint Pölöskei Gáborné személyes felelőssége nem vethető fel a Klik rossz működése miatt, hiszen mint a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár felügyeleti jogot gyakorolt a Klik fölött, de nem volt operatív irányító. Az, hogy Pölöskei Gáborné Áder János köztársasági elnök húga, Palkovics László szerint semmilyen szerepet nem játszik a kinevezésében. „Ez irreleváns”, államtitkár asszony szakmai tudás, irányítási tapasztalat terén már bizonyított például az Oktatási Hivatalnál. És mivel másként akarják működtetni a szervezetet, új vezetőkre van szükség. Az államtitkár szerint a legfontosabb a pénzügyi helyzet rendezése, és az intézményfenntartó számláján a jövő héten megjelenik a 17 milliárd forint az adósság rendezésére – ez biztosítja a Klik működését az elkövetkező négy hónapban, hiszen július elsejétől új fázis következik. Felvetésünkre, miszerint kormányzati források szerint 50-60 milliárd forinttal lehetne biztonságosan és színvonalasan működtetni a rendszert, Palkovics László közölte (és egy tegnapi sajtótájékoztatón is megerősítette), hogy a kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a Klik számára, és ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Azt, hogy Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója arra utalt, hogy nem vele, hanem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel szeretne tárgyalni, hiszen náluk van a kasszakulcs, Palkovics László úgy kommentálta: „Pukli úr rosszul közelíti meg a kérdést, fordítva ül a lovon, hiszen a helyes sorrend az, hogy először a tartalmi kérdésekkel kell foglalkozni – mi a jó a tanulóknak, mi a jó pedagógusoknak –, és ehhez milyen szerkezet kell, aztán kell meghatározni az ehhez rendelt forrásokat. Arra, hogy Pukli István, illetve a civil platform nyilván tudja a közoktatás problémáira a megoldást, az államtitkár azzal reagált: akkor azt tudja javasolni Pukli Istvánnak, hogy fáradjon el a köznevelési kerekasztal tanácskozására, és ossza meg a megoldási javaslatait a kerekasztal résztvevőivel.

A Klik átalakítása kapcsán Palkovics László azt nem szerette volna kommentálni, hogy a jelenlegi 198 tankerület helyett 20 lenne (a főváros plusz 19), mivel „nem a szám a lényeg, hanem a munkafolyamat és a gazdálkodás”. Munkatársunk kérdésére – miszerint a személyes elképzelése a megyei vagy a régiós szisztémához áll-e közelebb – elárulta, hogy egy megyei-járási szint közötti modell lehet a megoldás.

Némi félelemmel, de örömmel vállalta

Egy péntek délutáni sajtótájékoztatón Pölöskei Gáborné, aki március 1-jétől vezeti a Kliket kormánybiztosként, három prioritást jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működés biztosítását és július 1-jére az új szervezeti keretek kialakítását. Úgy fogalmazott: nagy a kihívás és a feladat, amit némi félelemmel, de örömmel vállalt el. Operatív embernek tartja magát, és a felkérés is operatív munkára szólt. Már 17 éve dolgozik a közigazgatásban, az oktatásirányítás különböző szintjein szerzett tapasztalatokat, amelyeket hasznosítani kíván.

Jenei Zoltán azt mondta a sajtótájékoztatón: reményei szerint a számlák gyors rendezése helyreállítja majd a bizalmat a piacon a Klikkel szemben, és segítheti a belső működési nyugalom helyreállítását is. Feladatként jelölte meg az átlátható, szabályos és a működési szint valamennyi elemében következetes gazdálkodás megvalósítását a jövőben. Úgy fogalmazott, a feladat nagy, de hisz abban, hogy július 1-jéig megvalósítható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.