galéria megtekintése

Páholyból nézheti a pártszakadást a kegyvesztett fideszes

2 komment


Doros Judit

Évek óta nyűglődik az edelényi Fidesz-szervezet, nem csoda, hogy feloszlatják – mondják a helyiek, s hozzáteszik, hogy ez a válság immár több ciklus óta egyetlen „győztesnek” kedvez: Molnár Oszkár volt fideszes, majd független országgyűlési képviselőnek, jelenlegi polgármesternek.

Ő annak idején azzal az ominózus mondatával híresült el és vált kegyvesztetté, hogy a terhes roma asszonyok kalapáccsal verik a hasukat, hogy sérült gyerekeket szüljenek, s emiatt magasabb családi pótlékot kapjanak.

Generációs konfliktus – mondják a városban
Generációs konfliktus – mondják a városban
Teknős Miklós / Népszabadság

A helyi alapszervezet által is támogatott Molnár ellenében 2010-ben Daher Pierre-t indította a Fidesz ebben a körzetben a parlamenti választásokon, az edelényi kórházat vezető orvos azonban nem tudta megszorongatni a városában közkedvelt, s az elmúlt évek rendkívüli árvízi védekezésében is helytállt polgármestert.

 

A libanoni orvos jelölése azonban nemcsak a párt népszerűségvesztését okozta, hanem kettéosztotta a helybéli fideszes alapszervezetet is. A tagok több mit fele elhagyta az alapszervezet, akik pedig maradtak, azok két pártra szakadtak: az egyik csoport Dahert, a másik a nála jóval fiatalabb és ambiciózusabb Loj Balázs helyi fideszes politikust támogatta, aki az alapszervezet élére került, s a kormánypárt polgármesterjelöltje lett. Molnár Oszkár ellenében azonban 2014-ben ő sem tudott nyerni, a helyi párszimpatizánsok megosztottsága és az alapszervezet kettészakadása miatt.

Ezt a helyzetet elégelte meg forrásaink szerint az országos választmány,

amely Demeter Zoltán választókerületi elnök javaslatára várhatóan a jövő héten dönt az alapszervezet feloszlatásáról, s a júniusi tisztújító közgyűlés után választhatnak új vezetőket.

Kerestük az ügyben Daher Pierre-t, de ő nem válaszolt kérdéseinkre. Loj Balázs azt mondta tudósítónknak, a hír igaz, s egy évek óta húzódó válságnak vethet véget a döntés, ami után reményei szerint nem a politikai balhékról, hanem a szépen fejlődő városról szólnak majd az Edelénnyel kapcsolatos hírek.

A harmincas éveinek közepén járó, szociál-pedagógus diplomával rendelkező, több mint egy évtizede önkormányzati területen, illetve önkormányzati intézményeknél dolgozó Lojt egyébként 2014 őszén a polgármesteri széket újból megszerző független Molnár Oszkár javaslatára nevezték ki alpolgármesterré.

- Nem vagyunk puszipajtások, a település jól felfogott érdekében döntöttem így, s végső soron együtt tudunk dolgozni

– mondta tudósítónknak a polgármester. Amikor rákérdeztünk, beváltak-e az alpolgármesteréhez fűzött remények – magyarra lefordítva: több pénzt jutott-e így a városnak, mint annak előtte –, Molnár kesernyésen felnevetve azt felelte: sajnos nem.

Molnár Pintér Sándor belügyminiszterrel a 2010-es árvíz idején. Több pénz nem jutott
Molnár Pintér Sándor belügyminiszterrel a 2010-es árvíz idején. Több pénz nem jutott
Kocsis Zoltán / Népszabadság

- Generációs harc folyik, néha csendben, néha hangosabban Edelényben – mondta lapunknak Komjáthi Imre, az MSZP helyi vezetője, a Munkát, kenyeret! éhségmenetek egyik fő szervezője.

Szerinte ugyanaz a csata dúl „lent", mint „fent": az értékelvű és az érdekelvű, a pártért és a pártból élők csapnak össze, amiből vélhetően a feltörekvő ifjú titán, Loj Balázs kerül majd ki győztesen.

Komjáthi szerint Daher Pierre a saját jól felfogott érdekében szép lassan, önként kivonul az aktív közszereplésből, főként mert kórházigazgatóként elismert és kedvelt alakja a városnak, míg politikusként ugyanez nem mondható el róla. Így – mondták a helybéliek közül többen - Loj Balázs pozíciója erősödhet, hisz nincs kivel felvennie a kesztyűt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.