galéria megtekintése

Össztűz alá került és sebet kapott Molnár Zsolt

14 komment


Bita Dániel
NOL

Meglepte a szocialistákat Molnár Zsolt lemondása a budapesti pártelnöki posztról. Az okokat csak találgatják, de az biztosnak látszik, hogy a politikus két – vagy inkább három – tűz közé került, és döntését azután hozta meg, hogy a Fidesz és az összefogásban részt vevő baloldali pártok támadásai után Ron Werber, az MSZP távozó kampánytanácsadója is üzent neki.

Molnár csütörtök este úgy indokolta lemondását, nem akarja, hogy személye akadálya legyen az ellenzéki pártok fővárosi együttműködésének. Ez a hivatalos verzió, de talán pontosabb az a megfogalmazás, hogy a budapesti pártelnök olyan támadási felületet jelentett, amely rontotta a szocialisták alkupozícióját az Együtt-PM-mel és a Demokratikus Koalícióval szemben.

Lapunknak azonban többen felvetették – és állítólag a budapesti párttanács ülésén is szóba került –, hogy Molnár lemondása beismeréssel ér fel, ami alig több mint egy héttel a budapesti osztozkodás szempontjából sorsdöntő európai parlament választás előtt ugyancsak nem jön jól a szocialistáknak.

Ezért is valószínűsíthető, hogy Molnár további – ahogy ő mondta: nemtelen – támadásokra számított. A különbség csak az, hogy Molnár szerint ezek a támadások Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc pártjából érkeztek volna – erre utalhatott, amikor az ATV-ben azt mondta: Budapest újrafelosztása van napirenden, bár kérdésünkre ezt a feltételezést nem akarta megerősíteni –, míg az Együtt-ben és a DK-ban azt valószínűsítik, hogy a jobboldalnak van még muníciója Molnár ellen, állítólagos szkinhedmúltjának meglebegtetése csak afféle figyelmeztetés volt.

 

Miután pedig Ron Werber, az MSZP volt kampánytanácsadója is fenyegetésnek beillő üzenetet küldött neki az Indexen keresztül (addig örüljön, amíg ő ki nem nyitja a száját), végképp úgy érezhette, elfogyott körülötte a levegő. Ugyanis a szocialista pártban is sokan vannak, akik felelősnek tartják a rossz választási eredményért. Werbert jól ismerő MSZP-s forrásunk mindazonáltal azt mondta: szerinte valaki – talán szándékosan – rosszul idézte az izraeli-amerikai tanácsadónak Molnár egyik nyilatkozatát (amelyben a negatív kampányt általánosságban bírálta), ezért válaszolt a rá jellemző keresetlen stílusban. Molnár egyébként nem tud angolul, így egyszer sem beszélt Werberrel tolmács nélkül, és különösebben szoros kapcsolat sem volt köztük.

Koszticsák Szilárd / MTI

Molnárt először a Magyar Nemzet vádolta meg, hogy 1992. október 23-án ott volt a Kossuth téren, amikor tüntetők, köztük szkinhedek, kifütyülték Göncz Árpád köztársasági elnököt. A Molnárt szkinhedmúlttal hírbe hozó fotó nyilvánosságra kerülése nem lepte meg a pártvezetést, a képről a politikus már évekkel ezelőtt tájékoztatta őket. Azt viszont nem tudták – ahogy az érintett sem –, hogy nemcsak a Kossuth téren, hanem a Szabadság téri tévészékház előtt tartott tüntetésen is megörökítették, amint együtt skandál a tömeggel.

Úgy tudjuk, Mesterházy Attila pártelnök ezzel együtt arra biztatta, ne bújjon el a nyilvánosság elől. Nem is tette. Ám annak ellenére, hogy állítása szerint készült rá, hogy magyarázkodnia kell a tüntetésen való részvétele miatt, konzisztens magyarázatot nem tudott adni. Lapunknak azt mondta, politikai meggyőződés nélküli végzős gimnazistaként sodródott bele az eseményekbe, majd miután a hvg.hu megírta, hogy akkoriban a jobboldallal szimpatizált, arról beszélt: sosem volt szélsőséges.

Molnár egyúttal nemzetbiztonsági átvilágítást kezdeményezett maga ellen, majd a korabeli tüntetésről készült titkosszolgálati jelentés megerősítette, hogy neve nem szerepel a szélsőjobboldali mozgalmárok között.

Kétségtelen, hogy Molnárt ezzel egy időben a baloldali ellenzéki pártok is támadni kezdték, míg a jobboldali sajtó – ahogy egy szocialista forrásunk elmondta, számukra is meglepő módon – hamar elengedte az ügyet. Csak az volt a szerepe, hogy ellensúlyozza: a kormányoldal támogatásával választották parlamenti alelnökké a jobbikos Sneider Tamást, aki korábban bőrfejű volt.

Molnár azonban sebet kapott. Egy budapesti szocialista forrásunk szerint ezt használhatta ki a többi ellenzéki párt. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt mondta: ha hitelesek a Molnárról huszonkét éve készült képek, jobb lenne, ha nem ő vezetné a nemzetbiztonsági bizottságot. Gulyás József, az Együtt elnökségi tagja tovább ment, szerinte Molnárnak nincs helye a baloldal megújításában. Lapunknak azt is felvetette, múltja miatt „presszionálható" lehetett az utóbbi években.

Az elmúlt napokban aztán egyre többször lehetett hallani a korábban pletykaként terjedő információt, hogy Molnár, aki az MSZP országos kampányfőnöke volt, megpróbálta eltussolni Rogán Antal lakásügyét.

Az Együtt-PM egyik politikusa lapunknak azt mondta, bizonyítani nem tudja, hogy Molnár állt a háttérben, de több visszajelzést kapott nem kormánypárti médiumoknál dolgozó újságíróktól, hogy a szocialisták próbálják leállítani a Rogán-ügyet.

Molnár Zsolt csak annyit ismert el: nem tetszett neki, hogy Juhász Péter, az Együtt társelnöke azt firtatja, mennyit fizet Rogán gyermeke óvodáztatásáért. Szintén a magánélet védelmével indokolta a Magyar Narancsnak, hogy felhívta a szocialistákhoz közeli Egyenlítő blog figyelmét, ne kövessék Rogánt, mert az bűncselekmény gyanúját veti fel. Ugyanakkor – több más szocialista politikushoz hasonlóan – állítja, hogy sosem beszélt négyszemközt a Fidesz frakcióvezetőjével, nincs vele kapcsolata.

Mások viszont arra emlékeztetnek, hogy Molnár a 2002-es önkormányzati választáson, mielőtt belépett volna a szocialistákhoz, ügyvédként a Fidesz delegáltja volt a III. kerületi választási bizottságban. A Fidesszel Menczer Erzsébet révén került kapcsolatba, akinek egy közös ismerősük mutatta be. Menczer az előző ciklusban parlamenti képviselő volt, idén azonban alulmaradt a szocialista jelölttel szemben. A kampányban azért támadták, mert az óbudai önkormányzat egy lakást utalt ki egy nőnek, aki Menczer fiának élettársa. Ekkor szintén felvetődött, hogy Molnár azt akarta elérni, ebből ne legyen ügy.

Együtt-PM-es források lapunknak azt is megemlítették, hogy Molnár Zsolt továbbra is jó kapcsolatot ápol a II. és III. kerületi fideszesekkel, így Menczerrel is. Óbuda alpolgármestere, Puskás Péter pedig a testvére Puskás Andrásnak, Rogán Antal helyettesének, és szintén ingatlantulajdonos abban a budai luxuslakóparkban, ahol a belvárosi polgármester lakik. Juhász Péter pedig nemcsak Rogán, hanem Puskás András vagyongyarapodását is firtatta.

Molnárt az MSZP legszűkebb vezetéséhez tartozó forrásunk konfliktuskerülő alkatnak írta le, ezzel magyarázta, hogy az említett ügyekben is „óvatos” volt, nem akart olyat mondani, ami nem állna meg a bíróság előtt, és legfeljebb erre intett másokat is. Az ötpárti ellenzéki egyeztetéseken is a megegyezést kereste a vehemensebben tárgyaló szocialistákkal szemben, ahogy a nemzetbiztonsági bizottságban is törekedett a normális együttműködésre a Fidesszel. A szocialisták egyik vezetője szerint ezért sem volt bölcs dolog, ahogy a két kisebb baloldali párt Molnárt támadta, vele ugyanis egy jó tárgyalópartnert veszítettek el. Úgy tudjuk, Molnár zárt körben utalt is arra, hogy a történtek után nem tudna jó szívvel megegyezni a DK és az Együtt képviselőivel.

Élen a választási bizottság

Az önkormányzati kampány végéig Alexa György vezeti a budapesti MSZP-szervezetet a választási bizottság elnökeként. Kampányfőnök Trippon Norbert újpesti polgármesterjelölt lesz, aki ügyvezető alelnök volt Molnár Zsolt mellett. A választási bizottság harmadik tagja a főpolgármester-jelölt, Horváth Csaba, Molnár régi szövetségese.

A lemondott elnök befolyása így alighanem erős marad, noha Alexa nem számít az ő emberének. A rendszerváltás előtt az ifjúsági mozgalomban dolgozott, utána a csillebérci tábor igazgatója volt, az MSZP alapító tagja. 2006 és 2010 között országgyűlési képviselő, azóta a fővárosi MSZP alelnöke. 2009-ben etikai vizsgálat indult ellene, mert kerületi elnökként engedélyezte, hogy honlapjukon megjelenjen egy felhívás, amely Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Burány Sándor fővárosi elnök ellen gyűjtött aláírásokat a budapesti MSZP körüli botrányok miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.