galéria megtekintése

Országos sztrájkot hirdettek április 20-ra a pedagógusok

8 komment


Szalai Anna

Országos sztrájkot hirdetett április 20-ra a pedagógus-sztrájkbizottság, miután négy kérdésben a hétfői maratoni tárgyaláson sem közeledtek az álláspontok a kormány és a pedagógusok képviselői között. A munkabeszüntetés idején tankerületenként egy intézmény fogadja majd a gyerekeket.

Az ország valamennyi köznevelési intézményére – iskolákra és óvodákra – kiterjedő sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek. A sztrájkbizottság január óta tárgyal a 25 pontba tömörített követelésekről, ám az álláspontok számos kérdésben alig közeledtek egymáshoz.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

A kormány által elutasított követelések közül négy alkalmas a munkabeszüntetés bejelentésére, így ezek alapján hirdetnek sztrájkot az érdekképviseletek. Szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságot követelnek az intézményeknek az új intézményfenntartó létrehozása után, a kötelező óraszámot huszonkettőben maximálnák, ezenfelül többletjuttatást kérnek az oktatást segítő személyzetnek – dajkáknak, iskolatitkároknak –, illetve minőségi bérpótlék bevezetését követelik az átlagon felüli tanári teljesítményért – ismertette a sztrájkbizottság keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

 

Bár a sztrájkfelhívásban a törvényi szabályozás miatt nem szerepel, de az érdekképviseletek továbbra is harcolnak a tankötelezettség korhatárának visszaemeléséért 18 évre, a tanulók munkaterhelésének csökkentéséért, a heti öt testnevelésóra három csökkentéséért, valamint a hit- és erkölcstan törléséért az órarendből, illetve a tankönyvpiac liberalizációjáért. A sztrájkbizottság minderről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormánynak a sztrájktörvény alapján hét napja van a kompromisszum keresésére, a szakszervezetek kérésre folytatják a tárgyalásokat. Galló Istvánné azonban az eddigi egyeztetések eredménytelenségét látva nem sok reményt lát a megegyezésre. Így véleménye szerint szükség lesz a nagyobb nyomásgyakorlásra.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

A sztrájk előkészítése megkezdődött. Az intézmények forgatókönyvet kapnak a sztrájk lebonyolításához. A szakszervezetek kéréssel fordulnak az önkormányzatokhoz és az egyházi fenntartókhoz is, segítségüket kérve a gyermekek elhelyezésében a munkabeszüntetés idejére. Az elégséges szolgáltatásról is egyeztetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Várhatóan tankerületenként egy intézményt jelölnek ki a diákok „megőrzésére”. Ha egy iskolában a kollégák 30 százaléka csatlakozik a sztrájkhoz, akkor már nem lehet megtartani a tanítást, márpedig az érdekképviselők tömeges csatlakozást várnak. Gallóné arra kéri a szülőket, hogy lehetőség szerint ezen a napon a szülők oldják meg gyermekük felügyeletét, ezzel is támogatva a tiltakozó pedagógusokat.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

A többi szakszervezettel is egyeztetnek, különösképpen az április 15-re figyelemfelkeltő akciót hirdető Tanítanék Mozgalom, illetve a szintén erre a napra kétórás figyelmeztető sztrájkot szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőivel. Gallóné szerint ez a nap egyébként sem szerencsés választás egy tiltakozó akcióra, lévén ekkor lesz az elsősök beiratkozása, illetve ezen a napon kell megtartani a holokauszt-megemlékezéseket is. A sztrájkbizottság bízik abban, hogy más érdekképviseletek is csatlakoznak a munkabeszüntetési akciójukhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.