galéria megtekintése

Orbán ellen akar állni a brüsszeli nyomásnak

9 komment


Csuhaj Ildikó

A nemzeti parlamentek szerepét meg kell erősíteni, és a „lopakodó brüsszeli magatartásnak” véget kell vetni. A miniszterelnök így interpretálta ma a T. Házban a brit követeléseket. Orbán Viktor megismételte a magyar sikertörténetet a parlamentben is, arról nem beszélt, hogy konkrétan mit is írt alá Brüsszelben.

Orbán Viktor hétfőn napirend előtti, Beszámoló az uniós csúcsról című felszólalásában értékelte a múlt heti EU-csúcstalálkozót. A miniszterelnök megismételte a brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondott „sikertörténetet” a T. Házban is. E szerint a migránskérdésben Brüsszel először fogadta el a magyar megközelítést. Először mondták ki hogy a migránsokat meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni. Ez ezek a kérdések eddig csak másodlagosak voltak. Valójában azokat az elveket fogadták el, amiket a magyar kormány eddig is képviselt - állította Orbán Viktor. „Akárhogy is színezik, magyarázzák”, az Európai Unió azokat az elveket fogadta el, amelyeket a magyar kormány eddig is képviselt. Ebből az következik, hogy ha mindenki úgy cselekszik, ahogy ígérte, a déli határunk védelme könnyebb lesz - tette hozzá.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Beszélt  azért rossz hírekről is. A menekültkérdésről szóló, március eleji uniós csúcson a kötelező betelepítési kvótát „le akarják gyömöszölni” a közép-kelet európai tagállamok torkán - állította. Ennek megakadályozása lesz a következő hetek tétje. Szerdán a kormányülésen értékelik a helyzetet, akkor döntenek arról, hogyan és verjék vissza a nyomásgyakorlást - mondta s parlamentben.

 

Nem kérünk a kvótából

Szerinte 2016-ban nagyon komoly veszéllyel kell szembenéznünk. A migrációval foglalkozó EU-csúcs előrehozása jól mutatja a helyzet súlyosságát. A V4-ek óriási nyomás alá kerültek amiatt, hogy az EU-nak sikerül-e- elérnie, hogy a befogadottak közül kvóták szerint olyan országok is fogadjanak be, amelyek eddig ezt nem tették meg, és nem akarják a jövőben sem. Ez a tétje a következő heteknek - vélte.

A miniszterelnök már ma - a szerdai kormányüléstől függetlenül - közölte: sem a korábbi egyedi kvótákat, sem az állandó, folyamatos, beláthatatlan nagyságrendű befogadást nem fogadja el - de arról a határozatról nem beszélt, amit aláírt Brüsszelben.

Orbán Viktor szerint a britek azt indítványozták, hogy reformálják meg az EU-t. Ezt követően tartanak népszavazást arról, hogy a megreformált EU-nak a tagjai maradnak-e. Eszerint versenyképesebb EU-ra van szükség, kevesebb uniós bürokrácia kell, a nemzeti parlamentek szerepét meg kell erősíteni. A britek szerinte nem kevesebbet indítványoztak, mint hogy alaposan reformáljuk meg az Európai Uniót, ha lehet szerződésmódosítás nélkül - értelmezte a brit követeléseket Orbán Viktor, aki szerint nem csak egy népszavazásról van szó.

Állítása szerint kevesebb bürokráciára van szükség és a nemzeti parlamentek szerepét meg kell erősíteni, és a „lopakodó brüsszeli magatartásnak” véget kell vetni - ezt kérték a britek.

A britek javaslatot tettek még arra, hogy, tekintettel az eltérő szociális ellátórendszerükre, korlátoznák a szabad bevándorlást. Sikerült ugyanakkor megvédeni a szabad munkavállalás elvét, nem lehetséges egyetlen uniós tagállam állampolgárainak jogát elvenni a munkavállalásra - állította, hozzátéve:  aki fizet valamilyen szociális ellátásért egy országban, továbbra is jár neki az. 

Elismerte, hogy kemény vita volt a gyermekek alapján nyújtott szociális támogatásokról. Vannak olyan családok, ahol egy, vagy több családtag az Egyesült Királyságban dolgozik, jogosult támogatásra, de a gyermek nem ott tartózkodik. Több mint 200 ilyen magyar érintett. A döntés szerint nem lehet elvenni a támogatást, de ha a gyermek nem a munkavállalás helyén él, a támogatást indexálni kell a tartózkodási hely szerint - ismertette a döntést, de arra nem tért ki, hogy ezt más uniós tagország is alkalmazhatja-e a jövőben.

„Megtisztelő az EU-ban lenni a britekkel”

Az Egyesült Királyság polgárain most a sor, hogy az Európai Unió tagjai kívánnak-e maradni, ez csak az ő döntésük. Magyarország megtiszteltetésnek érzi, hogy egy olyan nagy országgal, mint Nagy-Britannia, egy közösségben lehet. Remélhetőleg ez így is marad - jegyezte meg.

"Folytatódott a szerencsétlenkedés"

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint nem elég, hogy Orbán Viktor azt mondja, elutasítja a kvótát. Vona Gábor a parlamentben ismét szorgalmazta, teremtsék meg annak lehetőségét, hogy népszavazást lehessen tartani a menekültek elosztásáról szóló európai uniós kvótáról.

Az ellenzéki politikus azzal indokolta, hogy nem tartja elégségesnek Orbán Viktor szavát, hogy korábban Románia uniós csatlakozásának támogatását is a székely autonómia megteremtésétől tette függővé. Mégis e nélkül is tag lett az ország - mutatott rá.

Vona Gábor azt javasolta, módosítsák az alaptörvényt a kvótával kapcsolatos népszavazás kiírásához. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a következő, márciusi uniós csúcson hivatkozzon a Jobbikra, ha Magyarországra akarják kényszeríteni a kvótát. Ha kell, a Jobbik az embereket az utcára viszi - közölte.

Tóbiás József beszél
Tóbiás József beszél
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a tőke Európája helyett az emberek Európájáról kellene beszélni, de ennek ellentmond a brit reformkövetelésekről született uniós megállapodás.

Schiffer András értékelése szerint ha az európaiak biztonságáról, jólétéről, szociális ellátásáról van szó, akkor az Európai Unió nem működik, viszont amikor a bankok érdekeiről van szó, akkor hatékonyak az intézményei.

A migrációval kapcsolatban Schiffer szerint ugyanaz a "szerencsétlenkedés" folytatódott, mint amiről az elmúlt egy év szólt, és ebben minden állam- és kormányfőnek felelőssége van.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a múlt heti uniós csúcs jó eredménnyel zárult, ugyanakkor súlyos aggodalmak merültek fel a jövőt illetően.

Harrach Péter azt mondta: Európa határainak védelme és a schengeni megállapodás betartása reményt keltett, hogy a migrációs veszély csökkenni fog, de a betelepítési szándék ezt a reményt "eltüntette".

A kormánypárti képviselő kiemelte a közép-kelet-európai régió, a V4-ek együttműködését, ami megmutatkozott Brüsszelben is.

Harrach Péter - ellenzéki felszólalásokra reagálva - azt mondta: fontos nemzeti ügyekben nemzeti egységre lenne szükség, és bár ennek némi jelét látta, egészében véve hiányzott ez a szempont.

Az MSZP szerint a múlt heti uniós csúcson a magyar embereket lefokozták, és ehhez Orbán Viktor miniszterelnök asszisztált.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szomorúnak tartotta, hogy a kormányzati kommunikáció győzelmi jelentésekről adott hírt, holott ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig,

Hozzátette: a hétvégi döntés magában hordozza azt a veszélyt, hogy lesz egy olyan kétsebességes Európa, amely a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az uniós tagság nem csupán elvont értékeket jelent Magyarország számára, hanem "direkt" nemzetpolitikai érdeket.

Kósa Lajos rámutatott: ha nem lenne unió, nem lehetett volna a kettős állampolgárság intézményét bevezetni, ez az uniós keretrendszer nélkül Magyarország számára elérhetetlen lett volna.

A kormánypárti politikus azt mondta, reméli Tóbiás József, MSZP-elnök vissza tud emlékezni, hogy az erről rendezett népszavazáson hogyan voksolt. Arról, hogy Magyarországon ne lehetne népszavazást rendezni, azt mondta: ennyire nem lehet feledékeny. Az uniós tagságról nem népszavazás döntött? - kérdezte.

Utalva a migrációval összefüggő alaptörvény-módosításra, megjegyezte, ha a Jobbik a magyar emberek biztonságát tartaná fontosnak, akkor támogatná azt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.