galéria megtekintése

Orbánt is várja a Mazsihisz

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 14. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Nem csupán az a kérdés, mikor adják át, hanem az is, lesz-e egyáltalán Sorsok Háza.

Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívta a Mazsihisz a német megszállás hetvenedik évfordulójára, március 19-ére meghirdetett megemlékezésre, amely a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren lesz.

A bökkenő csak az, hogy a kormányfő – Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint – csütörtök délután három óráig nem kapott ilyen meghívót. A Mazsihisz hivatalában ellenben állítják, hogy a miniszterelnöknek szóló meghívót hétfőn levél kíséretében, ajánlott küldeményként postázták. „A lehető legrövidebb időn belül igyekszünk tisztázni, mi történt. Ugyanakkor megerősítem, hogy a miniszterelnököt tisztelettel várjuk a rendezvényre” – mondta lapunknak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Úgy volt, hogy a Szabadság téren ezen a napon adják át a sasos-arkangyalos megszállási emlékművet. A heves hazai és külföldi tiltakozás hatására a kormány elhalasztotta a szoboravatót.

 

„A Mazsihisz korábban minden év március 19-én gyászlobogót helyezett el a Síp utcai székházunkon, most először tartunk rendezvényt” – hívta fel a figyelmet Heisler András.

Feltételezésünket, hogy mindennek köze van a Szabadság téri szobor körüli konfliktushoz, alaptalannak nevezte. Elmondása szerint a kerek évforduló miatt döntöttek úgy, hogy megemlékezést is rendeznek. „Hazánk náci megszállása tragikus, borzalmas következményekkel járó esemény volt, ebben egyetértünk a kormánnyal” – állapította meg Heisler.

A Mazsihisz protokollmentes eseményre készül. A kormányfő mellett közjogi és egyházi méltóságokat, pártelnököket is meghívtak. A közélet más szereplői is kaptak meghívót, így például Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Sorsok Háza vezetője. „Nem kértünk visszajelzést. Sok szeretettel várjuk valamennyi együttérző honfitársunkat” – jelezte a Mazsihisz elnöke. A program szerint a megemlékezésen Heisler András mellett Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Kardos Péter főrabbi (mindketten holokauszttúlélők), valamint Karsai László történész mond beszédet.

Közben Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos is megerősítette a Népszava kérdésére, hogy az eredetileg tervezett időpontban – április 16-án, a magyarországi holokauszt emléknapján, a holokauszt-emlékév kezdetén – nem adják át a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesülő új emlékközpontot, a Sorsok Házát. Az előzmények alapján a bejelentése a legkevésbé sem nevezhető meglepőnek.

A nap huszonnégy órájában, megfeszített munkával kell dolgozni azért, hogy jövő év április közepéig elkészüljön a Sorsok Háza – nyilatkozta lapunknak tavaly novemberben Schmidt Mária. Elismerte, hogy nem lesz könnyű tartani a határidőt, de szerinte nem is lehetetlen: „Ez a feladat, meg kell csinálni, és kész”. Idén januárban viszont – ahogyan arra az alternativa. kinja.com blog felhívta a figyelmet – Schmidt már arról beszélt egy amerikai zsidó magazinnak, hogy a megjelölt határidőre nem lehetséges befejezni a projektet.

A józsefvárosi projekt helyett a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába megálmodott Együttélés Háza megvalósítását támogatnák
A józsefvárosi projekt helyett a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába megálmodott Együttélés Háza megvalósítását támogatnák
Kurucz Árpád

Néhány héttel később Gerő András és Karsai László történész részvételével vitafórumot tartottak a Bálint Házban. Gerő, aki nem csupán támogatója az új emlékközpontnak, hanem szakértőként a létrehozásában is közreműködik,megállapította: a kormány idióta határidőt szabott, fizikailag és intellektuálisan is lehetetlen, hogy április közepéig elkészüljön a kiállítás a Sorsok Házában. Nincs ezzel komolyabb gond – jegyezte meg Gerő –, az emberek már hozzászoktak ahhoz, hogy Magyarországon semmi nem készül el időre.

Végül Orbán Viktor miniszterelnök a Mazsihisz vezetőinek írt levelében a kampányra hivatkozva közölte, hogy a vitatott kérdésekről, így a Sorsok Házáról is a „mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek” (és a választás) után folytatódnak az egyeztetések. Tekintettel arra, hogy húsvéthétfő április 21-ére esik, egyértelművé vált: az emlékév kezdetekor nem lesz megnyitó a Józsefvárosban. Sőt: az sem vehető teljesen biztosra, hogy egyáltalán megvalósul a józsefvárosi Sorsok Háza. A Mazsihisz azt javasolta, hogy más helyszínen – a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában – legyen inkább Együttélés Háza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.