galéria megtekintése

„Orbánék már készülnek a kilépésre az EU-ból”

Áder János államfő október 2-ra írta ki a betelepítési kvóta ellen kezdeményezett fideszes népszavazást. Összegyűjtöttük, mit szólnak ehhez a parlamenti pártok.

A Fidesz-frakció szerint október 2-án meg kell állítani Brüsszelt, amelynek bevándorláspárti politikája veszélybe sodorja Magyarországot és Európa egységét. A kormánypárti képviselőcsoport ezt azt követően közölte kedden az MTI-vel, hogy az államfő október 2-ra írta ki a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást.

„Brüsszel nem dönthet helyettünk arról, hogy kivel éljünk együtt, erre senki nem hatalmazta fel a brüsszeli vezetőket" - fogalmaztak. Álláspontjuk, hogy a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson az emberek elmondhatják véleményüket a brüsszeli bevándorláspolitikáról, amelyet a magyar baloldal is végre akar hajtani.

Az MSZP elnökhelyettese szerint a kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő. Gőgös Zoltán keddi sajtótájékoztatóján ezért arra hívott fel, hogy

 
„mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában".

Az ellenzéki politikus azt mondta, a közeljövőben két népszavazás is lesz Magyarországon. Az egyik arról szól, hogy az ország Európában maradjon-e, a másik a Fideszről szól, arról, hogy hatalomban tud-e maradni – mondta a kvótareferendumról és a szocialisták földügyi népszavazási kezdeményezéséről.

A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait– közölte Mirkóczki Ádám szóvivő. Az ellenzéki politikus indoklása szerint pártja a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint „minden értelmetlen brüsszeli diktátumot" – kezdetektől fogva ellenez.

Pontosan mit is üzenünk Brüsszelnek?
Pontosan mit is üzenünk Brüsszelnek?
MTI

A Jobbik fenntartja ugyanakkor, hogy ha az alaptörvényben rögzítenék a kvóta elutasítását, az sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna, egyben kiküszöbölné az esetleges érvénytelen vagy eredménytelen referendum okozta kormányzati kudarcot, amely Orbán Viktor személyes felelőssége lenne – tudatta Mirkóczki Ádám.

A Demokratikus Koalíció alelnöke Magyarország unióból kiléptetésének kezdeteként értékelte, hogy az államfő október 2-ra írta ki a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást. Molnár Csaba kedden azt közölte az MTI-vel, hogy szerintük egy érvényes népszavazás az Európai Unióból való kilépés előszobáját jelentené. Ezért a párt nevében távolmaradásra szólította fel a DK-s szimpatizánsokat.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a Fidesz az „értelmetlen és érvénytelen" népszavazási kérdéssel és a „hecckampánnyal" a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet. Tordai Bence, a párt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy miután Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazást, a Fidesz még három hónapig a menekültek és az Európai Unió elleni uszítással foglalná el az embereket.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint ellentétes Magyarország érdekeivel a kvótareferendum. Az ellenzéki párt MTI-hez eljuttatott közleményben úgy vélekedett, hogy a népszavazással a kormányfő hatalmát és vagyonát akarja növelni, a menekültkérdést is saját politikai céljaira használja. Az Együtt szerint Orbán Viktor „populista politikája csakis egy lecsúszó és fejlődésképtelen Magyarországot eredményezhet".

Közleményük szerint a mai Európai Unió nem tökéletes, de a magyar nemzet érdeke minél szorosabb kapcsolatot építeni vele, és együtt tenni azért, hogy még jobb legyen. Egy olyan unióért kell dolgozni, amely képes megvédeni mindenkit egy olyan hatalomtól, mint a miniszterelnök „elnyomó és korrupt kormányzása". Az Együtt bojkottkampányt indítan a kvótareferendummal szemben, valamint Magyarország teljes jogú európai uniós tagságát támogató aláírásgyűjtésbe kezdenek.

A népszavazáson való részvételre buzdítja a választókat a Magyar Liberális Párt elnöke. Fodor Gábor szerint a népszavazási kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszerbetelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását.

A független képviselő emlékeztetett, hogy pártjuk korábban a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megakadályozza a referendumot. Szavai szerint most már csak egy lehetőségük maradt, „demokrata módon elmenni és igennel szavazni". A kérdés az ország uniós elköteleződéséről és hosszú távon az EU-s tagságról szól – fogalmazott az MTI-nek, hozzátéve: azért kell igennel szavazni, mert ezzel az európai értékekre igent, a kormánynak pedig nemet mondanak. A távolmaradásra buzdítóknak pedig azt üzente, hogy „fotelből nem lehet forradalmat csinálni", mert a változásokért aktívan tenni kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.