galéria megtekintése

Orbán Viktor leváltása csak eszköz

23 komment

NOL

Érdemi vitára és politikai alternatívák csatájára számítanak az érintettek a Párbeszéd Magyarországért (PM) hét végi taggyűlésén, a papírforma szerint ugyanakkor a párt csúcsvezetése a helyén marad.

Az előzetes jelentkezések alapján a határozatképesség aligha forog majd veszélyben, a korábban becsültnél nagyobb érdeklődést vélhetően az generálja, hogy a társelnöki posztért többen is versenybe szállnak, és a programok között ezúttal érdemi különbségek mutatkoznak.

Szabó Tímea
Szabó Tímea
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A PM az európai zöld pártok gyakorlatát követve egy férfi és egy női társelnök vezetésével működik. A jelenlegi társelnökök közül a parlamenti képviselő Szabó Tímeával szemben nem indul ellenjelölt, a zuglói polgármester, Karácsony Gergely elnöki posztjáért viszont rajta kívül Erőss Gábor szociológus, a párt VIII. kerületi önkormányzati képviselője, Barabás Richárd, a Zöld Front nevű ifjúsági tagozat vezetője (XI. kerületi képviselő), és Erdős Zoltán Philippe is versenybe száll.

 

Szabó Tímea és Karácsony Gergely közös programmal pályázik, amelynek az utóbbi elmondása szerint az a lényege, hogy egy alulról építkező, a civil és állampolgári kezdeményezésekre épülő új ellenzéki kínálatot kell kialakítani, részben a baloldali előválasztás eszközével (amelynek a szerepe ebben a koncepcióban nem a pártkáderek leosztása lenne a képviselői helyekre, hanem annak a 106 „igaz embernek" a megtalálása, akik a legalkalmasabbak Fidesszel szembeni alternatíva megjelenítésére).

Karácsony szerint a magyar demokrácia rejtett tartalékai a helyi közösségekben vannak, a PM pedig hidat építhetne köztük és a politika között, akár úgy is, hogy pártként olykor hátralép, mint a városligeti illetve olimpiai népszavazási kampányban.

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Népszabadság

Erőss Gábor, aki forrásaink szerint „markánsan baloldali" programmal indul, a Népszabadságnak azt mondta, az Orbán-kormány milliók életét tette tönkre, százezreket (főként fiatalokat) üldözött el az országból, őket viszont csak egy olyan ajánlattal lehet megszólítani, ami túlmutat a jelenlegi baloldali pártokon, a lejáratódott eliteken. A politikus szerint a megalkuvásmentesen képviselt szabadság és egyenlőség – többek között az alapjövedelemmel –, valamint a jelenleginél radikálisabb rendszerkritika, és egy közös baloldali választási lista elutasítása is része lehet az említett ajánlatnak.

Barabás Richárd a politikailag aktív, de pártokhoz egyelőre nem kötődő rétegek, a netadó-elleni tüntetésen feltűnt csoportok bevonzását szeretné elérni, szerinte ehhez egy rendszeren kívüli, a reálpolitika létező kötöttségeivel nem terhelt elnök lehet a jó választás. Barabás úgy véli, az ellenzéknek ki kell szabadulnia a körkörös anti-orbánizmus csapdájából: a világban zajló változásokra, az új kihívásokra kell értelmes válaszokat adni, Orbán Viktor leváltása pedig nem a valódi cél, csupán egy eszköz az ország jobbá tételére.

Erőss Gábor
Erőss Gábor
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Erdős Zoltán Philippe programjáról annyit sikerült megtudnunk, hogy ő totális rendszerellenzékké formálná a PM-et, eszerint az ő elnökké választása jelentené a legradikálisabb változást. Erdős az egyetlen, aki a jelenleg öt-, de a taggyűlés után esetleg már hétfős elnökségben nem vállalna szerepet. A jelenlegi elnökségi tagok közül nem jelölteti magát Szabó Rebeka sem, ő a zuglói alpolgármesteri teendőkre és szakpolitikai feladatokra kíván koncentrálni.

Barabás Richárd
Barabás Richárd
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A taggyűlés a tisztújításon túl stratégiai kérdésekkel (például a már említett előválasztáshoz való viszonnyal, a lehetséges szövetségi politikákkal, vagyis az egész baloldal jövőjét érintő témákkal) is foglalkozik majd, emellett az alapszabály kisebb módosítása is szerepel a napirenden. Tordai Bence, a PM szóvivője szerint a pártban elementáris elégedetlenség nincs, türelmetlenség viszont van, sokan szeretnének gyorsabb növekedést, aminek ugyanakkor a mostani politikai apály idején, médiafelületek és erőforrások nélkül korlátozott a lehetősége.

Nem használódtak el

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint a PM-nek az alapjövedelem-kampány révén van saját témája, Karácsony Gergely személyében övék az egyik legismertebb és legnépszerűbb ellenzéki politikus, azt a feladványt viszont nem tudták megoldani, hogyan lehet az erősségeket országos népszerűségre váltani. Tóth Csaba megjegyezte: évekig hasonló gondokkal küzdött az első időkben országosan szintén „mérhetetlen" Jobbik is, igaz, közben a szervezeti fejlesztésben és a hálózatépítésben elvégezték a kötelező házi feladatot – a PM esetében is illúzió ennél gyorsabb fejlődést várni. Tóth Csaba úgy véli, a PM-nek gazdaságpolitikai szempontból markánsan baloldali, zöld és kormánykritikus pártként helye van a magyar pártpalettán, a megkülönböztető jegyeit azonban a választók számára is láthatóvá kell tennie. Mellettük szól, hogy emblematikus politikusai nem használódtak el, és ez egy baloldali előválasztás esetén érzékelhető előnyt jelenthet.

Erdős Zoltán Philippe
Erdős Zoltán Philippe

Tordai egyúttal felhívta a figyelmünket, hogy amikor a PM egyedül, önállóan indul választási szituációban (mint tavaly a XIII. kerületben vagy Dunaújvárosban), akkor rendre a közvélemény-kutatási eredményeknél lényegesen jobb szavazati arányt ér el. Tény ugyanakkor, hogy a médiában is jól szereplő politikusaik (Szabó Tímea, Karácsony Gergely és az EP-képviselő Jávor Benedek) és erős önkormányzati csapatuk munkájából a párt egyelőre a reméltnél kevesebbet profitált, a személyes teljesítmények nem álltak össze egységes és sikeres márkává.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.