galéria megtekintése

Orbán Viktor Lázárnak sem adott felmentést

11 komment


Csuhaj Ildikó

„Méltányos elbánásban részesültem a miniszterelnök részéről” – így értékelte a vasárnapi boltzár mellett a kormányfővel szemben is kiálló Lázár János az erősen konfliktusos helyzetének feloldását. Azt az egész estés beszélgetést, melyet hódmezővásárhelyi otthonában folytatott az ott vacsorázó és ott is alvó miniszterelnökkel. Kérdés, hogy Orbán Viktor mennyire volt méltányos kancelláriaminiszterével, és mihez képest?

Orbán Viktor és Lázár János. Ezúttal egy hullámhosszon
Orbán Viktor és Lázár János. Ezúttal egy hullámhosszon
Illyés Tibor / MTI

A 2010-es választások előtt Orbán Viktor – akkor még csak a Fidesz elnökeként – felcsúti házában a kamerák kereszttüzében engedte meg magának, hogy kifejezetten udvariatlan legyen a hozzá vendégként mosolyogva belépő Lázár Jánossal, amikor azt a megjegyzést tette: „János, nálatok a huzat csapja be az ajtót?” A hódmezővásárhelyi polgármester soha nem tartozott a fideszes main streamhez (mint Deutsch Tamás, Rogán Antal vagy akár Szijjártó Péter, Balog Zoltán), és Orbán Viktor ezt annak ellenére is folyamatosan érzékeltette, hogy Lázár János az elmúlt hat évben nagy levegőt véve minden olyan esetben odatérdelt a politikai rajtvonalhoz – és végig is sprintelte a „száz gátat” –, amikor a miniszterelnök kérésére minden más beosztottja, minisztere nemet mondott, például alkotmányos, jogállami aggályok miatt.

Politikustársai jól emlékeznek rá, Lázár János volt az, aki 2010 novemberében jegyezte azt az alkotmánymódosítást, amellyel úgy szűkítették az Alkotmánybíróság jogkörét, hogy a taláros testület ne vizsgálhassa sem a „pofátlan” végkielégítési plafon visszamenőleges hatályát, sem az elsősorban multiellenes különadók rendszerét, azaz ne szabhasson határt az orbánista–matolcsysta unortodox jelzővel elhíresült gazdaságpolitikának.

 
Ismerői szerint Lázár János maximalista, és pontosan végrehajtja a miniszterelnök utasításait,

2012 nyarától a politikai kormányzás oszlopa, államtitkárként is az volt, és szuperminiszterként is az.

Akkor is érvényes ez, ha a politikai kommunikáció csúcsán ma már Rogán Antal ül. A kancelláriaminiszter épp az általa „propagandaminiszternek” titulált miniszterelnöki kabinetfőnök kinevezése ­miatt lebegtette meg lemondását tavaly. Azt viszont egyelőre nem tudni, használt-e hosszú távú politikai pályafutásának, hogy a Rogán Antallal való rivalizálásában a miniszterelnököt is meghátrálásra kényszerítette. Legalábbis annyiban, hogy Orbán Viktor engedett, Rogán nem Lázár János felségterületén, a Miniszterelnökség szervezeti keretén belül lett miniszterelnöki kabinetfőnök, hanem miniszteri stallumot kapott, ahogy Lázár kérte. Rogán ezzel elveszítette a befolyásos parlamenti gazdasági bizottsági elnöki posztját. A miniszterelnök meghátrálására egy miniszterével szemben korábban soha nem volt példa – Lázár joggal tarthatott attól, hogy jóllehet formálisan semmi nem változik körülötte, a margón kívülre szorítják, ahogyan Navracsics Tiborral is történt.

Munkatársunk ellentmondó információkat kapott arról, Lázár János tudta-e azt már március utolsó hetében, amit a miniszterelnök, Habony Árpád, Rogán Antal és körülbelül 10 napja már Varga Mihály is tudott: nevezetesen, hogy a kormány egy tollvonással (parlamenti döntéssel) eltörli a vasárnapi zárva tartást. A kancelláriaminiszter Kormányinfo-sajtótájékoztatókon elmondott laudációi a szabad vasárnapról – a hódmezővásárhelyi fogadóórákon elhangzottakra, választói tömegére hivatkozva – arra engednek következtetni, hogy

Orbán Viktor és szűk köre nem bontotta ki az igazság minden részletét boltzárügyben Lázár János előtt.

Hogy a megaláztatásának vektorát az „elvi konzervatív” irányba tudta fordítani, az Lázár politikai érzékét mutatja. Azt viszont nem sikerült megszerveznie, hogy Orbánnal szemben egy külön politikai „szárnynak” láttassa a boltnyitással szemben befolyásos politikusokat: noha kedden a parlamenti szavazás alatt Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes szobájában kávézott Balog Zoltánnal az Országházban, a vasárnapi zárva tartásból valóban elvi kérdést csináló Kövér Lászlót nem tudta csatlakoztatni az ellenállók csoportjához.

Lázár János önmagát impulzív alkatnak szokta minősíteni, munkatársunknak a miniszterelnök egy jó ismerője elmondta: Orbán Viktor úgy jellemezte nemrégiben Lázárt, mint olyan alföldi embert, „aki a vasárnapi ebédnél a húsleves fölött is bármelyik pillanatban botrányt tud csinálni a csigatészta kontra eperlevéltészta ügyéből”. Lázár mostani ellenállása viszont nem a lobbanékonyságából, hanem valóban a konzervativizmusából, és talán a sértettségéből is fakadt, ezért sem engedett a „nem” szavazatból. A hétfői kormányülésen részt vevők szerint Orbán Viktor valóban kötelezővé tette az igen szavazatot miniszterei számára, és Lázárnak nem adott felmentést. De a kancelláriaminiszter abban a biztos tudatban állt ki álláspontja mellett, hogy tudta, nem fogják meneszteni. A miniszterelnök csak abban akadályozta meg közvetve, hogy szavazzon, mégpedig a választói akaratának megfelelően. Lázár következetessége a szabad vasárnap álláspontját illetően már ténykérdés. De az „Orbánnal is szembe mer szállni”-imázs építésénél több, hitelesebb lett volna, ha a hétfői kormányülés után, amikor nyilvánvalóvá vált a számára, hogy nem voksolhat Orbán Viktorral és a kormánnyal szemben a vasárnapi zárva tartás ügyében – azaz nem gyakorolhatja képviselői jogosítványait –, lemond a miniszteri posztjáról.

Kérdés persze, hogy Lázárnak az orbáni színpadról való lelépése – a 180 fokos irányváltásokat is látva – okozott-e bármiféle katarzist.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.