galéria megtekintése

„Orbán úgy fog bevonulni a történelembe, mint aki útját állta a válság megoldásának”

A magyar népszavazásnak akkor sem lehetnek jogi következményei, ha érvényes lesz – nyilatkozta lapunknak Gianni Pittella, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője.

A nyilvánvalóan szükségtelen népszavazás egy „hatalmas hazugságon alapul", mégpedig azon, hogy a migránsok elárasztják Magyarországot – mondta lapunknak az uniós képviselő-testület második legnagyobb politikai csoportjának a vezetője.

Gianni Pittella: Orbán Viktor útját állja a menekültválság tisztességes megoldásának
Európai Parlament

Az olasz Gianni Pittella szégyennek nevezte, hogy a magyar kormány pusztán propagandacélok miatt gátolja a menedékkérők áthelyezéséről szóló uniós döntést. – Orbán kérdése nem fogja megoldani a menekültválságot. Ellenkezőleg, csak ront rajta. Ha érvényes lesz a népszavazás, akkor sem lehetnek jogi következményei az európai és a magyar törvények szerint. Orbán úgy fog bevonulni a történelembe, mint egy olyan politikus, aki útját állta a válság lehetséges és tisztességes megoldásának. Az igazi kérdés az, meddig tűri az Európai Unió, hogy Orbán és a Fidesz az EU ellen fordítsa a magyarokat? – tette fel a kérdést Pittella, s hozzátette: európai adófizetőként komoly aggodalommal tölti el az uniós támogatások átláthatatlan felhasználása Magyarországon.

 

Az MSZP támogatja a Fidesz migránskvótákat ellenző politikáját, ugyanakkor a népszavazás bojkottjára szólít fel. Ez az álláspont összhangban van-e az európai szocialisták nézeteivel? – kérdeztük a politikust.

– Molnár Gyulával, az MSZP elnökével lezajlott találkozón nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy a párt a közös európai megoldások híve – válaszolta Pittella, aki szerint a Szocialisták és Demokraták frakció mind a négy magyar EP-képviselője egyetért ezzel. Szerinte az október 2-i referendum teljesen értelmetlen, így a bojkott egy rossz kérdésre adott helyes válasz.

Kérdésünkre, hogy igaz-e az állítás, miszerint a Demokratikus Koa­líció kampányát az Európai Unió, pontosabban: az EP szocialista csoportja támogatta, mint ahogy azt a Fidesz állítja, Pittella kifejtette: a DK EP-képviselői a delegációjuk rendelkezésére álló költségvetésből támogatták a párt plakátkampányát, szigorúan betartva a frakció pénzügyi gazdálkodására vonatkozó szabályokat. – Remélem, hogy a magyar sajtó ugyanilyen elszánt kíváncsisággal megy utána annak, hogy mennyibe kerül a magyar kormány gyűlöletkampánya. A nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint eddig 40 millió eurót költöttek rá. Véleményem szerint jobban tették volna, ha az összeget a menekültválság megoldására fordítják – mondta.

– A szolidaritás és a megosztott felelősségvállalás nem lehet önkéntes, mert akkor az nem más, mint jótékonykodás – így reagált Pittella arra, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) „rugalmasan", vagyis tetszés szerint alkalmaznák a segítségnyújtás elvét. Úgy fogalmazott: a szolidaritás az EU egyik alapelve, amelyet minden tagállamnak egyformán tiszteletben kell tartania.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.