galéria megtekintése

Orbán a menekülteknek: Ne gyertek!

35 komment


Csuhaj Ildikó

Egy jottányit sem engedjenek a magyar álláspontból - figyelmeztette Orbán Viktor a misszióvezetőket menekültkvóta-ügyben. Ne gyertek! - üzente a miniszterelnök a bevándorlóknak (a menekült szót nem használja, mondta), de azt is hozzátette: örül, hogy a körúton vannak kebabosok és a szír hentesektől lehet húsvétkor bárányt venni.

"A Jobbik nincs itt ?"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pár perces köszöntője után Orbán Viktor tisztelettel köszöntötte a misszióvezetőket a nagyköveti értekezleten, külön is megemlítve Martonyi János volt külügyminiszert, Szili Katalint, az Országgyűlés volt szocialista elnökét (aki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszetrelnök-helyettes felkérésére autonómia-koncepciókon dolgozik), valamint Kovács László volt szocialista külügyminisztert is. A Jobbik nincs is? - nézett körül Orbán Viktor, aztán megjegyezte, "nem baj".

Aztán felidézte a márciusban adott utasításait, és a leghatározotabban hívta fel a figyelmet, hogy az önálló külpolitika eredője a magyar érdek, a mérce az emberek boldogulása, a szervilis külpolitika helyett, mely gúzsba köti saját magát. Orbán Viktor jól érezhetően elvetette a GI Joe-ként (az amerikai közkatona) való igazodást, szerinte ha a nagyköveteknek nincs "megacélozva, nincs jól megkovácsolva" a pozíciója, előfordulhat, hogy inkább a kisebb konfliktust vállalva úgy képviselik a magyar érdekeket, hogy minél kevesebb kellemetlenségük legyen. Ezzel szemben a saját példáját hozta fel a misszióvezetők számára: minél erőteljesebben támadják, annál határozottabban képviseljék a magyar állápontot. "Ne puhuljanak fel, jottányit sem" - hangzott az elvárás.

 

Nyugati irányított sajtó - "harapós kutyák"

Képmutató világban élünk, ebből nekünk évszázados lemaradásunk van. E hipokrita világban - hozott példát is -, "a francia külügyminiszter megtámad bennünket a kerítés miatt, majd a miniszterelnökük felavat egy kerítést. Mi szégyellnénk magunkat, azt mondanánk, fülöncsíptek, nem szép dolog. Őket nem zavarja" - hangzott Orbán Viktor helyzetértékelése.

A miniszterelnöki beszéd végén a francia nagykövet, Károlyi György azt a kérdést tette fel, nyilván az irányított sajtóra utalva, hogy a francia külügyminiszter és Angela Merkel "a harapós kutyákat ránk eresztették", holott ha például Laurent Fabius nem nyilatkozta volna azt, amit, nem állnának fenn migránsügyben az ismert események. Aztán pedig megjelennek azok a vélemények, hogy a magyar kormány tanúbizonyságát adta a szélsőjobboldaliságának - mondta a francia nagykövet, és rékérdezett a Jobbikra is.

Orbán Viktor úgy reagált, hogy lehet sértő a nagykövet direkt megjegyzése Fabiusról és Merkelről, mert az irányított sajtó "nem ilyen egyszerű áttéten keresztül működik". A miniszterelnök a Jobbik-témát lesöpörte azzal, hogy "minket nem érdekel a szélsőjobb álláspontja". De a kérdés lényege - mint mondta - megmozgatja az ember vérét. Mert ha elmegy az ember a Wesselényi utcába, a Kazinczy utcába, vagy a Dob utcába (a budapesti zsidó negyed - a Szerk.), és sólet-fesztivál van az utcán, nem kell átmenni egy biztonsági kapun, hogy "megnézzék nem vagy-e egy faiszta állat". Franciaországban ezt nem lehet megcsinálni - magyarázta. Azt "mérhetetlenül gyalázatos játéknak nevezte", hogy ha Magyarország egy racionális érve nem tetszik, akkor "benyúlnak a zsebükbe, előveszik a fasiszta kártyát", nekünk pedig védekezni kell.

Aztán azon méltatlankodott, hogy a német sajtó milyen alapon beszél arról, hogy "régi ösztönök" élednek fel, amikor ott menekülttáborokat gyújtanak fel. Volt némi önmarcangolás is: nincs-e valami baj az ösztöneinkkel. A számunkra vesztes második világháború után "más a történelmi reflex", olyan rossz ösztönrendszer alakult ki bennünk, ami "talán ki sem megy".

Kerítés-vita, szuverenitás-vita, túróscsusza

A népvándorlásról szólva Orbán Viktor emlékeztetett: az USA bejelentette, hogy nem fogadnak senkit, és Ausztrália, Izrael és az Öböl-államok sem. "Első kézből" mondta el a nagyköveteknek, hogy semmilyen európai terv sem létezik a válsághelyzet kezelésére. "Nincs európai terv"- állította Orbán Viktor, aki szerint, ami van, - a kvóta -, az a helyzet utáni következmény kezelése, jelentsen is a kvóta akármit is.

Ma Európa a külső határait nem képes ellenőrizni, és addig azt sem tudjuk megmondani, hány menekültet kell szétosztani. Tízmilliók is érkezhetnek - mondta Orbán Viktor, aki azt mondta a nagyköveteknek, hogy "a magyar álláspont nem a kvóta ellen van, valamikor fair módon lehet majd róla beszélni. Az időzítés a baj. Politikai szinten nem lehet most róla diskurust folytatni". Szerinte a németeknek a válságövezetekben a krízis megoldására kellene fordítani a pénzt. Sokkal értelmesebb lenne, ha az EU létrehozna egy pénzügyi alapot, megegyezve a számunkra fontos országokkkal, például Törökországgal a bevándorolni szándékozók által okozott helyzet kezelésére. Aki egyszer már bejött, annak a visszaküldése sokkal több emberi konfliktussal, költséggel jár. Ki fog százezreket, milliókat visszaküldeni, ennek a kockázatát vállalni? - vetette fel.

Ki szereti a túróscsuszát ?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szemben Magyarországgal, ahol a nemzeti konzultáció segítségével sikerült egyetértést létrehozni, Nyugat-Európában nem sikerült, 90 százalékban szakadék van a politikai elit és a nép véleménye között. Szerinte előbb-utóbb meg kell hallani Európában is a nép szavát. Mint mondta, bízik benne, hogy lesz más bevándorlás politika, mert a belső ellentmondás nem fesztheti szét a demokráciát. Ezzel szemben Magyarországon sziklaszilárd az álláspont a bevándorláspolitikában, mert a nemzeti konzultációval egyetértési pontokat hoztak létre - mondta.

Azt prognosztizálta, hogy hamarosan arról a kérdésről kezdődik vita: egy országnak van-e joga kinyilvánítani, hogy nem akarja külső beavatkozás hatására nagy arányban megváltoztatni kulturális, etnikai összetételét. Senki nem követelheti az ország megváltozását - mondta a misszióvezetőknek, megjegyezve, hogy Magyarországnak sincs joga ahhoz, hogy véleményezze más országok ilyen kísérleteit. Ez olyan, hogy valaki szereti-e a túróscsuszát. Azt Magyarország történelmi adottságának nevezte, hogy együtt él néhány százezer romával, amit szerinte nem kifogásolhat senki sem így, sem úgy, amikor Kanadába mentek, mi elmondtuk, szeretnénk, ha maradnának - állította. "Mi sem támasztjuk senki felé azt az igényt hogy éljenek együtt egy nagy számú roma kisebbséggel" - hangoztatta.

Örülünk a kebabosoknak a Körúton

Semmi bajunk az iszlámmal. Politikai értelemben nem fogunk anti-iszlamista álláspontot elfoglalni. Nem lenne helyes, ha megromlana a viszony az iszlám civilizációhoz tartozó országokkal, Törökország a barátunk - mondta Orbán Viktor, és azzal nyomatékosította szavait: Igenis örülünk, hogy kebabosok vannak a körúton, örülünk, hogy a szír hentesnél húsvétkor lehet bárányt venni, örülünk a komoly egzisztenciáknak, de nem kívánjuk, hogy az arányuk radikálisan nőni kezdjen.

Nem jámbor kérés: Schengeni kódex

A misszióvezetők értekezletén Orbán Viktor azt mondta, nem "jámbor kérés", hanem kötelem a schengeni kódex betartása. Ez a jogi realitás, de van egy szociológiai realitás, amikor az élet felülírja a jogot, a szocializmusban is ez íródott belénk, a jogot alakítottuk a kívánalmainkhoz, nem a realitást a joghoz. Ha Európa teszi ezt, nagy baj lesz - hangoztatta a miniszterelnök.

Nem akarunk arra hiatkozni, hogy "hát kedves osztrák sógorok, német barátaink, átengedjük a menekülteket". Ha vannak jogszabályok, azt be kell tartani. Sajnos, mi erre nem vagyunk képesek. Mert Szerbia és Magyarország között nincs fizikai határ, építmény. A szögesgrót rendszert fenn kell tartani, az EU-nak is elemi érdeke, és nincs garancia arra, hogy ez elég, de mindent meg kell tenni, ami emberileg lehetséges a külső határok megvédéséért. "Hogy is kell PC módon mondani? Ideiglenes biztonsági határzár ? Magyarul kerítés" - viccelődött a miniszterelnök, és reményét fejezte ki, hogy a rendőrök és a határra vezényelt hadsereg és más hivatalos személyek képesek lesznek védeni. Hiszen az az ország, amelyiknek nincs határa, nem ország - mondta el ugyanazt, amit már Kötcsén szombaton is hangztatott.

Ne gyertek !

Orbán Viktor azt üzente a bevándorlóknak a Bem rakpartról: "Ne gyertek!" (Külön kiemelte, hogy nem beszél menekültekről, nem használja ezt a szót.) "Azt kérem azoktól, akik Magyarországon keresztül akarnak menni Európába: Ne gyertek! Ezt erkölcsi okokból mondom, mert nem tudunk mi, magyarok felelősséget vállalni azért, ami veletek az úton történni fog, ha elnyel benneteket a hullámsír" - hangoztatta. Szerinte a bevándorlók nem a biztonságukért futnak, aki ugyanis Törökországig, Görögországig, Macedóniáig, Szerbiáig, Magyarországig vagy Ausztriáig eljutott, biztonságban van, ők "a német életet nézték ki maguknak" - mondta.

A nagyköveteknek a témában azt tanácsolta, hogy ne legyenek rugalmatlanok, kioktatók az európai partnerekkel, ehelyett legyenek együttműködőek, barátságosak, rugalmasak. Szerinte már szeptember 16-án minőségi javulás áll be a határokon, remélhetőleg előáll az a helyzet, hogy Magyarország déli határai légmentesen zárnak, de természetesen az arra kijelölt helyeken továbbra is át lehet kelni - mondta Orbán Viktor.

"Mindenkinek felkínálták a lehetőséget"

Kovács László volt külügyminiszter felvetésére a miniszterelnök azt mondta: a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció keretében mindenkinek felkínálták a lehetőségét, hogy részt vegyen a döntéshozatalban, ha ezt valaki nem tette meg, bele kell törődnie, hogy elfogadja a döntést. A magyar-amerikai kapcsolatokat illetően - Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet kérdésére - azt mondta, azok most valóban kiegyensúlyozottabbak. Washington belátta, hogy az ideológiai és politikai különbségek olyan kifejezése, ahogyan az történik, Magyarországon ellentétes hatást vált ki, mint amit az Egyesült Államok szeretne. Magyarország pedig belátja, hogy nem a nehézségeket jelentő kérdéseket kell előtérbe tolni. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.