galéria megtekintése

Orbán százmillió afrikait vár

14 komment


Csuhaj Ildikó

Budapesten a szerb miniszterelnököt már nem sokkolta a déli közös határra tervezett kerítés, Alaksandar Vucic szerint Magyarország Szerbia "nagy barátja". Orbán Viktor közölte: a kerítést semmi nem írja felül. A miniszterelnök százmilliós afrikai menekültet vízionált.

"Nem vagyunk boldogok. Nem kellemes Szerbia számára" - Aleksandar Vucic részéről ez volt a legkellemetlenebb megállapítás, amelyet a magyar-szerb határra tervezett "kerítésről" mondott a Budapesten rendezett magyar-szerb kormányülés után Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Ez száznyolcvan fokos fordulatot jelent, hiszen a szerb miniszterelnököt két héttel ezelőtt, a határzár bejelentésekor sokkolta, hogy Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le a magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszát. Akkor Vucic felháborodottan úgy fogalmazott: "Nekünk is falakat kellene emelnünk a macedón és a bolgár határon? Mi nem fogunk falakat emelni. Ezt garantálom. Szerbia nem zárja be önmagát, Szerbia nem fog Auschwitzban élni" - szögezte le június közepén.

Ma az Országház delegációs termében a sajtótájékoztatón a tónus szívélyes volt a részéről, és a közös kormányülésen történtekről beszámolva eleve az utolsó, 5. pontot ismertetve említette meg a kerítés ügyét. A bevándorlás kapcsán elmondta, hogy Szerbia is óriási problémával szembesült - és köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért a "nem kellemes" témáról, a kerítésről nyíltan beszélt. Aleksandar Vucic azt mondta, Szerbia elégedett és büszke a jó baráti kapcsolatra Magyarországgal, ezt nem ronthatja el a magyar-szerb határra tervezett kerítés. Azért sem, mert az nem Szerbia miatt lesz, másrészt "nehéz időben kell a szomszédban jó barátot tudni, és Magyarország Szerbia nagy barátja".

A sajtótájékoztatón is nyilvánvalóvá vált: különösen az fontos Szerbia számára, hogy az EU-integrációját Magyarország támogassa. Emellett a szerb miniszterelnök személyesen is megköszönte Orbán Viktornak, hogy másokkal szemben támogatta: a Déli Áramlat helyett tervezett gázvezeték Szerbián keresztül haladjon. Szerbia azt szeretné, ha a magyar cégek is részt vennének a szerbiai privatizációban, de nem csak a Vajdaságban, hanem Dél-Szerbiában is. A Belgrád-Budapest vasútvonal pedig történelmi lépés lesz a két ország gazdasági együttműködésében - hangzott el.

 

Sikeres Magyarország, sikeres Szerbia

A szerb miniszterelnöknek - ahogyan előtte Orbán Viktornak is - az volt a véleménye, hogy a térség stabilitásának a záloga a kiegyensúlyozott szerb-magyar baráti kapcsolat, ami szerinte a két ország újkori történelme során még soha nem volt ilyen jó. Szerbia örül Magyarország minden sikerének, mert a sikeres, fejlett, stabil Magyarország előfeltétele annak, hogy Szerbia is sikeres, fejlett, stabil legyen - nyilvánította ki Vucic.

Aleksandar Vucic és Orbán Viktor
Aleksandar Vucic és Orbán Viktor
Koszticsák Szilárd / MTI

Aleksandar Vucic a kerítés-ügyben a sajtótájékoztatón végül már azt hangoztatta, a déli határzárral Magyarország a saját területét védi az illegális határátlépőkkel szemben, és meg fogják találni a megoldást a macedón-szerb határon az illegális bevándorlás kezelésére. A szerb miniszterelnök bízik benne, hogy sikerül rendezni ezen a határszakaszon a kialakult helyzetet, és ebben Magyarország is segít, hőkamrákat már kaptak is.

Kerítés: a "mikorra" nem adott választ Orbán

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón a szerb nemzeti televíziónak arra a kérdésére, hogy mikor kezdik építeni a kerítést (illetve hogy a határzár nem oldaja meg a menekült-problémát), nem adott választ. A miniszterelnök a leghatározotabban közölte: meghallgatnak minden véleményt, de semmi nem írja felül, hogy egy ország megvédje a határait az illegális migránsokkal szemben. Magyarország kénytelen megvédeni déli határait. A sajtótájékoztatón többször megismételte, ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen.

"Nem elválasztani akarjuk egymást. Ez határőrizeti, határrendészeti kérdés, és nem emberi jogi, külügyi vagy bilaterális kérdés. Ha valaki a törvénytelen utat választja, abban nincs semmi jó szándék, az törvénysértés". A miniszterelnök viszont mindenkit biztosított arról, hogy Magyarország a legális határátkelőhelyeket fenntartja, azokat bővíteni, fejleszteni akarja, vagyis "határátkelőhelyeket nem zárunk le, de a törvénytelen határátkeléseket minden eszközzel meg fogjuk akadályozni".

Afrikai milliók, tízmilliók, százmilliók jöhetnek

Orbán Viktor szerint fontos, hogy mentsük a jó kapcsolatot Szerbiával, de mint fogalmazott, Magyarország "harapófogóba" került, mert nemcsak délről érkezik Magyarországra "a népvándorlás újabb hulláma", hanem nyugati részről is az a szándék, hogy illegális határátlépőket küldjenek vissza Magyarországra. "Bármennyire is nem esik jól, mégis kénytelenek vagyunk Magyarország déli határait megvédeni" - fogalmazott.

Aztán a következő gondolatmenetet osztotta meg a sajtótájékoztatón jelen lévőkkel az újkori népvándorlásról: illúzió azt gondolni, hogy ha hosszú idő múlva sikerül is pacifikálni a helyzetet az afrikai válságövezetekben, "akkor utána nem jönnek". Ha hagyjuk, milliós, tízmilliós vagy akár százmilliós nagyságrendben is elképzelhető onnan Európa felé a népvándorlás - jósolta a magyar miniszterelnök.

Közös érdek öt pontban

"Ha van jó barátság, van jó politika" - hangoztatta végül Orbán Viktor. Szerinte Szerbia és Magyarország tudatában van annak, hogy "össze vannak kötve" az európai uniós integráció, az energia-kérdés és Oroszország okán is. Emellett a miniszterelnök az újkori népvándorlás megfékezését nevezte közös ügynek, és az "amerikai jelenlétet a térségben" - ez utóbbit azonban nem részletezte, így csak találgatni lehet, mire gondolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.