galéria megtekintése

Nix ugribugri - Orbán ennyi erővel álruhában is mehetett volna

23 komment


Rab László
NOL

Úgy lépett az andalúziai lovakon parádézó sümegi huszárok elé, hogy régi szárligeti lovas emlékeit idézte föl. Azután lement a lovagpincébe, megcsodálta a vár makettjét, és megkérdezte a „várúrtól”, Papp Imrétől, mit keresett annak idején a várban a püspök. – Ez volt egyben a püspöki székhely is – felelték neki, majd meghívták egy zártkörű poharazásra és ebédre a csárdába.

Három százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a Medián szerint. A teljes népességben immár kevesebb mint minden negyedik ember (24 százalék) szavazna a kormánypártra. A Jobbik már 15 százaléknál jár, a Tapolcán közös jelöltet állító MSZP és DK 11, illetve 6 százalékon áll. Ám az országos közvélemény-kutatásokban még mindig meglévő Fidesz-előnyt a legutóbbi időközi választásokon (Újpesten és Veszprémben) nem sikerült győzelemre váltani. A különbség az, hogy most érezhető a törekvés és az idegesség is: meg akarják szakítani a sorozatot.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Ennek megfelelően csütörtökön a miniszterelnök is beszállt a kampányba. Elment Ajkára, Sümegre és Tapolcára. Természetesen szólózva. Tóbiás József, az MSZP elnöke kifogásolta is: hiába kezdeményezett a kampány kezdetén a térség gondjairól szóló rendhagyó közmeghallgatást, Orbán Viktor ebben nem akart részt venni. Vona Gábor, a Jobbik elnöke – aki Tóbiáshoz hasonlóan Ajkán tartott fórumot – hiteltelennek nevezte a kormányfő látogatását és azt, hogy a Fidesz épp az utolsó napokban jött rá: fontos a tapolcai kórház.

 

Hogy csak egy mozzanatot emeljünk ki a napból, Orbán úgy lépett a tiszteletére andalúz lovakon parádézó sümegi huszárok elé, hogy régi szár ligeti lovas emlékeit idézte fel. Majd lement a lovagpincébe, megcsodálta a vár makettjét, megkérdezte a „várúrtól”, Papp Imrétől, mit keresett annak idején a várban a püspök.

– Ez volt egyben a püspöki székhely is – felelték neki.

Fenyvesi Zoltán tanár mellett kampányolva Orbán a napot egyébként nem sajtónyilvános eseményekkel kezdte. Ajkán trécselt a helyi fideszesekkel, elcsattant a szokásos kormányfői kézcsók is. A jellemzően baloldali városban újra „megbökte” Schwartz Béla szocialista polgármestert is, amikor azt mondta: tehetséges lehet, hogy annyi per után is polgármester tudott maradni. Ezután érkezett jókora késéssel Sümegre,ahol így aztán a készen léti rendőrök Zeusz nevű 11 éves bombakereső foxijának bőven maradt ideje arra, hogy átvizsgálja a nem különösen veszélyes terepet.

Az ugyancsak nem sajtónyilvános esemény mibenlétéről a Miniszterelnökség sajtósa kétpercenként tájékoztatta az újságírókat, akik a titkos látogatás ellenére szép számmal felvonultak a helyszínen. A rendőrök jelenlétére a helybéliek is felkapták a fejüket.

Egy nagymama, aki a vár tövében lévő játszótéren hintáztatta az unokáját, azt mondta, sehol nem látta, hogy meghirdették volna Orbán jövetelét. Ennyi erővel érkezhetett volna álruhában is

– mondta. Hozzátette: ha elmenne Tapolcára, legszívesebben kis stadionokat dobálna neki, a politika különben nem érdekli, szavazni sem fog. Orbán kezelt a nyolc huszárral, az egyik sötét ló nyakát át is ölelte. Ezután elhaladt egy kaloda előtt, amely iránt élénk érdeklődést tanúsított. Megkérdezte, kiket lehet megfékezni vele. Kísérői megnyugtatták, ma már csak dísznek van ott.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A kormányfő a szokásos kék-piros kockás inget viselte nyakkendő nélkül, sötét öltönyben lépdelt el a középkori ruházatot viselő várszemélyzet előtt, és elengedte a füle mellett Papp Imrének azt a közlését, hogy megfelelő támogatás esetén újra lehetne építeni a középkori váron a tetőt.

A tapolcai Malom-tó partjára délután háromra várták Orbánt és Fenyvesit, de a kampánypáros háromnegyed ötkor futott be. Az eltelt másfél órában főként az ellentüntetők szórakoztatták a fideszes tábort, bejátszották a Kis ember, hát itt a vége kezdetű dalt és Bródy János Lesz még Magyar Köztársaság című örökbecsűjét. Az Orbán-kormány távozását óhajtó táblák láttán a helyi gyűlés résztvevői eléggé ingerülten reagáltak, egyesek köcsögöknek, mások proliknak titulálták az ellentüntető Szolidaritás szimpatizánsait. Kis Imre 60 éves villanyszerelő azt írta a táblájára, hogy „A javunkat akarod, de nem adjuk!” Kis az Orbán-kormányzás végére vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt, a dátumot legszívesebben péntek reggelre tenné.

Amikor Orbán Viktor Fenyvesi oldalán megérkezett, egyszerre zúgott a „Viktor, Viktor" és az „Orbán, takarodj!" És miközben a kissé rekedt kormányfő beszélni kezdett, felhangzott az „Éljen Viktor, éljen a párt!"

– Jó napot kívánok! – kezdte Orbán –, sajátos rendezvényre érkeztünk. Kétfajta ember látogatott ide. Vannak, akik a Fidesz jelöltjét szeretnék támogatni, és vannak, akik el akarják rontani a jó napunkat. Még azt is szabad nekik, hogy elrontsák. Az a dolgunk, hogy ne hagyjuk.

Orbán Viktor három „komoly" települést nevezett meg a választókörzetből, Ajkát, Sümeget és Tapolcát.

– Hiszünk abban, hogy ha a hátralévő három napban elvégezzük a munkát, vasárnap Fenyvesi Zoltánnak hívják a körzet képviselőjét – mondta Orbán.

Ezután múltidéző pillanatok következtek, Orbán a 2002-es nehéz választási időszakot említette, amikor elvesztették ugyan a választást, de Tapolcán sikerült megfordítani az eredményt. Az összefogás és a sok munka viszont eredményes volt 2010-ben, amikor – Orbán szavaival – „hazavágtuk őket". Ezzel teremtődött meg az esélye annak, hogy Magyarországot kiránthassák a kátyúból. A miniszterelnök végül úgy ajánlotta Fenyvesit, hogy olyan ember, aki nem ijed meg a saját árnyékától. Arra is kitért, nem dől össze a világ, ha nem lesz meg a kétharmaduk.

Nyilván már csak azért sem, mert Kész Zoltán veszprémi győzelme óta nincs meg.

Mindemellett a miniszterelnök azt is közölte:

„Nix ugribugri."

Fenyvesi Zoltán arról számolt be híveinek, hogy végigjárta mind a hatvan települést, beszélt az összes polgármesterrel és plébánossal, a tét az, hogy a 12 ezermilliárd forintnyi fejlesztési pénzből mennyi kerül Tapolca térségébe 2020-ig. „A feladatra készen állok" – fejezte be beszédét.

Egy szóval sem érintette sem Orbán, sem Fenyvesi azt a kérdést, amely miatt sokan a tópartra jöttek. Azt várták ugyanis, hogy Orbán nagy bejelentést tesz a helyi kórházzal kapcsolatban.

A hallgatóság soraiban az terjedt el, hogy erről azért nem beszéltek, mert meghagyják a dicsőséget az esti órákban Tapolcára érkező Balog Zoltánnak, aki megerősíti a boldogító kampányígéretet.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Sokan csalódtak a késve érkező és gyorsan tovarobogó párosban. Toronyi Tibor, aki „Belebuktok a kórházügybe" feliratot írta a pólójára, azt mondta, ha a Fidesz nem rendezi a kórházügyet, majd rendezi a Jobbik. Amúgy egy szavukat sem szabad elhinni, mutatott a kicsiny dobogó felé, amelyen Orbánék szerepeltek. Egyik társa hozzátette: leszerepeltek.

A helybéliek egyébként Sümegen és Tapolca belvárosában is arról beszéltek, hogy

a jobbikos Rig Lajos nagyon jól áll Tapolcán és a falvakban, a fideszesek miatta erősítettek rá annyira az utolsó héten,

hogy majdhogynem az egész vezetőséget leparancsolták kampányolni. Itt járt a napokban Varga Mihály és L. Simon László. A körzetben a harmadik esélyes jelölt a baloldali Pad Ferenc, aki Orbánékhoz hasonlóan Riget célozta a kampányfinisben. A helybeliek ebből következtetnek arra, hogy Rig lesz végül a Fidesz és az MSZP közös ellenfele.

Veszprém megye 3-as választókerületében azért kell április 12-én időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. Hatvan településen választanak majd a 22 jelölt közül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.