galéria megtekintése

Orbán igenjének ára

18 komment

NOL

Az ellenzéki pártok az Országgyűlés hétfői ülésén azzal támadták Orbán Viktor kormányfőt, hogy feladta a korábbi álláspontját, megszavazta a menekültek kötelező befogadását szabályozó kvótarendszert. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ez nem történt meg.

Az EU kormány- és államfőinek részvételével ülésező Európai Tanács a múlt hét végén egyhangúlag megerősítette a menekültek Európai Unión belüli áthelyezésére vonatkozó korábbi döntését. Felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki állandó mechanizmust a menekülők nagymérvű beáramlásának a kezelésére. Az ellenzéki pártok és több szakértő szerint ezzel

Magyarország, szemben a kormány eddigi állításával, bizonyos számú menekült befogadására is kötelezettséget vállalt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanakkor tegnap közölte, hogy az Európai Tanács sem korábban, sem múlt pénteken nem döntött a kötelező kvótáról, mert ez csak a következő csúcstalálkozón lesz téma.

 

Az ellentmondás feloldására az Európai Tanács szövegéhez folyamodunk: „Valamennyi tavaly decemberben elfogadott intézkedést a lehető leggyorsabban végre kell hajtani, a migránsok unión belüli áthelyezésére vonatkozó határozatokat, valamint a visszaküldést és a visszafogadást biztosító intézkedéseket is beleértve" – szögezi le a zárónyilatkozat.

Orbán csak márciusban akarja lezárni a menekültdossziékat
Orbán csak márciusban akarja lezárni a menekültdossziékat
Stephanie Lecocq / MTI/EPA

2015. december 16–17-én tartott ülésükön úgy döntöttek: mihamarabb orvosolni kell az uniós tranzitzónák, a migránsok EU-n belüli áthelyezése, illetve a visszaküldésük körüli hiányosságokat. Az elfogadott betelepítési program végrehajtását folytatni kell. Erre utalt vissza most az Európai Tanács nyilatkozata. A márciusi uniós csúcson további iránymutatásokat kell meghatározniuk és el kell dönteniük, hogyan tovább – mondta lapunknak Nagy Boldizsár nemzetközi jogász.

Ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum megszülessék, az Európai Unió­ról szóló szerződések értelmében konszenzusos döntésre volt szükség, ami a magyar miniszterelnök igen szavazatát is feltételezi.

E szerint Magyarországnak végre kell hajtania a szeptember 15-i és 22-i áthelyezési határozatokat is,

amelyek 120 000 embert érintenek.

Van még azonban bizonytalansági faktor. A szeptemberi határozatokat megerősítő rendeletet a tavaszi uniós csúcson meg kell szavazni. Ha a tagországok 55 százalékával (legalább 330 millió uniós lakost képviselve) elfogadják, Magyarországnak is végre kell hajtania. A döntés megakadályozásához minimum 11 szavazat kellene (vagy ennél kevesebb, ha a szavazó államok lakosságszáma eléri a 175 milliót).

– Nem tényszerű Orbán Viktornak a brüsszeli csúcsról szóló beszámolója

– állítja Kovács László volt külügyminiszter és uniós főbiztos. A szocialista politikus szerint a találkozó zárónyilatkozata a tagállamok kormányfőinek közös döntéseit tartalmazza, így a menekültügy kezelésére vonatkozó tételt is. A nyilatkozatot az általános gyakorlatot követve a kormányfők nem írták alá. A nyilatkozat kimondja: a tagállamoknak végre kell hajtaniuk az EU területén tartózkodó menekültekre vonatkozó két korábbi döntést. Az egyik alapján Olasz-, illetve Görögországból 40 ezer menekültet kell befogadni önkéntes vállalások szerint (Magyarország ilyet nem tett). A másik, a belügyminiszterek tanácsában elfogadott döntés 160 ezer menekült kötelező kvóták szerinti elosztásáról szól, Magyarországot 1294 menekült befogadására kötelezi.

A kötelező kvóta ellen korábban Magyarország és Szlovákia az Euró­pai Bírósághoz fordult. Meglehet, tesszük hozzá, hogy Orbán éppen a Magyarország számára kedvező bírósági ítéletben bízva nem szegült szembe a mostani uniós döntéssel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.