galéria megtekintése

Orbán gyengének mutatkozik, még többet adna Magyarországból Putyinnak

Kell-e módosítani a paksi szerződéseket, lelassulhat-e az atomerőmű bővítésére irányuló gigaberuházás? – erről egymásnak ellentmondó információk jutottak el lapunkhoz 24 órával Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozója előtt. A megbeszélésen várhatóan napirenden lesz az EU-szankciók kérdése és a magyar helikopterpark frissítése orosz gépekkel.

Egymásnak ellentmondó információk jutottak el a Népszabadsághoz arról, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök mai moszkvai találkozóján napirenden lesz-e a paksi bővítési szerződések módosítása, a megaprojekt lassítása. A Kreml kedden közleményben tudatta, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök a kétoldalú együttműködés erősítésének lehetőségeit, így többek között a közös energetikai projekteket vitatják meg a találkozón.

Lapunknak magyar kormányközeli források spekulációnak nevezték a szerződésmódosítást.

Azzal érveltek, hogy az Orbán–Putyin-megállapodás szerint a beruházás előkészítési fázisa közel négy év, így a magyar fél számára garantált a mozgástér, a lassítást az uniós eljárások sem indokolják. Egyik forrásunk állítása szerint a magyar kormány nem fél sem a tiltott állami támogatás ügyében folytatott mélyreható vizsgálat eredményétől, sem a környezeti adatok megismerése tárgyában indult uniós eljárástól.

 

Vannak azonban kockázatok a lengyel Elzbieta Bienkowska által felügyelt belső piaci főigazgatóság által indított kötelezettségszegési eljárásban. Eszerint a Paks-2 atomerőmű-projekt levezénylése nem felelt meg az EU-s közbeszerzési szabályoknak. Az Európai Bizottság (EB) szakértői nem láttak olyan sürgető körülményt, amely indokolta volna, hogy pályáztatás nélkül ítéljék oda a projektet az oroszoknak.

A magyar kormányhoz közeli forrásaink azonban éppen azzal érveltek munkatársunknak a paksi lassítás ellen, hogy ha a kormány elveszíti a csatát Bienskowskával szemben (akivel kifejezetten elmérgesedtek a személyes kapcsolatok is),

éppen hogy az lenne az előnyös a magyar fél számára, ha minél előrehaladottabb lenne a paksi projekt megvalósulása,

ez ugyanis megnehezítené, hogy az Európai Bizottság visszaküldje a startvonalra a magyar kormányt, és teljesen új tendert kelljen kiírni Paks 2-re.

Putyin és Orbán tavalyelőtt az orosz elnök novo-ogarjevói rezidenciáján
Putyin és Orbán tavalyelőtt az orosz elnök novo-ogarjevói rezidenciáján
Yuri Kochetkov / Reuters

A kormánytól független források ennek kapcsán ugyanakkor arra figyelmeztetnek: az oroszok által biztosított első hitel lehívása után a magyar kormány mozgástere minimálisra szűkül, mivel a finanszírozási szerződés konkrét pénzfelhasználási ütemtervet tartalmaz, attól eltérni csak a rendelkezésre állási díj megfizetésével lehet. Vagyis valódi mozgástérbővítést csak a szerződés módosításával lehet elérni.

A Népszabadság által megkérdezett összes hazai forrás arra számít, hogy az újabb Orbán–Putyin-találkozó

a kölcsönös hátlapogatás és a „tovább a brezsnyevi úton” jegyében zajlik majd

(az orosz–magyar nukleáris együttműködési megállapodás, amelynek a meghosszabbításába a paksi bővítést beágyazták, 1966-ban, Brezsnyev SZKP-elsőtitkársága idején született), a háttérben azonban mindkét fél megkísérli a saját aktuális érdekeihez igazítani a 2014 óta megkötött szerződéseket.

Oroszország akut pénzhiánnyal küzd, a magyar kormány viszont egyrészt mielőbb kész helyzetet szeretne teremteni az első hitelrészlet lehívásával, másrészt utána nem sürgetnék az ügyet,

inkább megvárnák, amíg a folyamatban lévő uniós eljárások lezárulnak. Ebben az alkuban a magyar fél pozíciói lényegesen rosszabbak – amit az is jelez, hogy az elmúlt hónapokban sorra tettük a gesztusokat, például a hónapról hónapra dráguló metrófelújítás Oroszországra bízásával, illetve a harcihelikopter-vásárlás meglebegtetésével. Lapunk információi szerint a kormány újabb gáztároló-kapacitások felajánlására is készül, ami szintén nem az erő jele.

A szerdai megbeszélésen az orosz fél várhatóan megfogalmaz valamilyen kérést annak érdekében, hogy magyar tárgyalópartnere vesse fel uniós szinten a Krím félsziget megszállása miatti EU-szankciók enyhítését Moszkvával szemben. Forrásaink ezen a téren nem látnak túl széles magyar mozgásteret. Azt pedig, hogy Magyarország Oroszországtól szerezzen be fegyvereket – a magyar helikopterpark megújítása lehet ilyen –, az Egyesült Államok rosszallaná.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.