galéria megtekintése

Szoboravatás: történelemlecke Orbántól

A Tisza-szobor újjáalkotásával fémjelzett új korszakban majd minden a helyére kerül, nem fogják "önjelölt demokraták védeni tőlünk a demokráciát", és egy ködös Európa nevében háttérbe szorítani a nemzeti gondolatot – Orbán Viktor szobrot avatott.

Bár az Orbán-kormány (és személyesen a miniszterelnök) klímatudatossága és környezeti érzékenysége legendásan alacsony, az érintettek most alighanem egy életre megtanulták, hogy miért nem praktikus egy köztér meglévő faállományát kiirtani, és miért nem burkolunk fekete kőlapokkal (mondjuk élő növényzet és térköves sétányok helyett) ekkora egybefüggő belvárosi területeket.

Lehull a lepel – Móricz-Sabján Simon /Népszabadság

Az akkor még hatalmas nemzetiszín lepelbe burkolt Tisza-szobor előtt a napon már délelőtt háromnegyed tízkor negyven fok körül lehetett a hőmérséklet, negyed tizenegyre pedig, mire az Országház szomszédos szárnyából, vagyis nagyjából ötvenméteres távolságról az esemény hosszához és a megtett úthoz képest is jelentős késéssel besétáló Orbán-Kövér páros megérkezett, már olyan volt a légkör, mint egy dél-ázsiai kősivatagban – és ezen a betonba ültetett, kókadozó hársnövendékek látványa sem sokat segített.

 

Az ünnepség kezdete előtt a meglehetősen hézagos létszámban felsorakozott közönség még szemtanúja lehetett, hogy Tarlós István főpolgármester erősen küzd az álmossággal, Balog Zoltán erőforrás-miniszter hatalmas szalmakalappal védekezik a trópusi hőség ellen, Németh Lászlóné egykori fejlesztési miniszter pedig (nyilván a művészetpártoló nagyburzsoázia tagjainak képviseletében) egyszerre próbálja szórakoztatni Boross Péter volt, és Pintér Sándor jelenlegi belügyminisztert.

A talpig fekete öltönybe öltözött Nemcsák Károly pedig azt tapasztalhatta meg, hogy a kurzusművésznek vannak izzasztóbb feladatai is a könnyen kapott színház igazgatásánál. Őrá osztották ugyanis a szerepet, hogy a rendezvény fénypontjául szánt Orbán-beszédig megpróbálja ébren és helyben tartani az árnyék után sóvárgó egybegyűlteket. Nemcsák erre az alkalomra Reményik Sándor Magányos cipruság című, kifejezetten Tisza Istvánnak írt ravatalversét tartotta a legmegfelelőbbnek (mondjuk a Rohanunk a forradalomba című Ady-mű helyett, pedig az utókor számára valószínűleg ez utóbbi költemény őrizte meg hatékonyabban a holt miniszterelnök emlékezetét). A Reményik-versből meglehetősen sajátos történelemszemlélet rajzolódik ki, amelyben a nemzetet háborúba vivő Tisza magányos békeharcos és mártír, míg az esendő népnek (konkrétan azoknak, akik a vérüket ontották a harcban) a hóhér jelző jut.

Ezt a szálat fűzte tovább Orbán Viktor is: idézetekkel sűrűn tűzdelt beszédében Tisza másokkal szemben mindvégig békét akart, de „mi magyarok boldogan masíroztunk a háborúba". Orbán szerint a magyar nép bosszút esküdött azért a Ferenc Ferdinándért, aki nem is szerette a magyarokat, az elvesztett háborút pedig – amelyet „mások érdekei miatt robbantottak ki, de Magyarország csak a saját megmaradásáért harcolt benne" – az ártatlan Tiszán bosszulták meg, merénylettel kioltva az életét. („Nehezen határoztam el magam arra, hogy a háborút ajánljam, de most szilárdan meg vagyok győződve szükségességéről, és a Monarchia nagyságát minden erővel védelmezni fogom" – írta minderről Tisza István).

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Orbán Viktornak aligha a XX. század eleji Magyarország történelme lehetett a kedvence az iskolában, mert azt az állítást is megkockáztatta, hogy a korszaknak Tisza meggyilkolása volt az első tragédiája (pedig addigra az ország már kivérzett a háborúban), és szerinte reális esély volt „a dualista rendszer megőrzésére, benne a magyar nemzet vezető szerepével", amiben mindössze annyi hiba akad, hogy a magyar nemzet sosem jutott vezető szerephez a dualista berendezkedésű Monarchiában.

A jelenlegi kormányfő szerint többek között azt tanulhatjuk meg Tiszától, hogy egy munkára alapuló országot építő párt nem csak kommunista vagy szocialista lehet (itt nyilván az erősen jobboldali Nemzeti Munkapártra gondolt a szónok), és hogy a „széthulló liberalizmus" után az egység és a felemelkedés nemzeti politikájának kell elkövetkeznie. Orbán Viktor úgy fogalmazott, „ma önjelölt demokraták védik tőlünk a demokráciát", és egy ködös Európa nevében próbálják háttérbe szorítani a nemzeti gondolatot – de most, ebben az új korszakban, amit a Tisza-szobor újjáalkotása fémjelez, majd minden a helyére kerül.

Az avatáson egyébként nemcsak a közönség érdeklődése volt mérsékelt, hanem a politikai jelenlét is. A baloldali pártok inkább a távollétükkel demonstráltak, az LMP-t egyedül Ikotity István képviselte. De a jobboldali politikus-celebek többségének is volt jobb dolga, mint a rekkenő hőségben a szobortalapzat alatt aszalódni: Schmidt Mária történészen kívül alig találtunk említésre méltó szövetségest vagy társutast az Orbán-beszéd után azonnal, már a Himnusz előtt oszlani kezdő emberseregben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.