galéria megtekintése

Orbán átadta a félkész Várkert Bazárt

24 komment

Ellenzéki aktivisták másztak falra leereszteni egy molinót, amíg a miniszterelnök a szépen felújított részek mellett átadott néhány toi-toi vécét és egy építési területet.

– Figyeljé', másszál már vissza, de rohadt gyorsan!

Nem különösebben cizellált stílusban reflektál a várban dolgozó biztonsági őr arra, hogy cigarettaszünetében azt kellett látnia: jön egy fiatal srác, aki a Magyar Nemzeti Galéria előtt felpattan a déli kortinafalra, majd mászni kezd a párkányon. Aztán már a turisták elől elzárt területen, a több tíz méter magas állványzaton egyensúlyozva, kapaszkodva elindul a Magyarok Nagyasszonya bronzszobor felé...

– Hékás, neked beszélek, gyere má' vissza! Mi a fenét művelsz!? – hüledezik, amúgy okkal, joggal a biztonsági őr, de mozdulni meglepettségében továbbra sem bír.

 

Így viszont akadálytalanul mászhat át a mellvéden a srác három társa, egy lány és két fiatalember.

Molinó a falon – Kurucz Árpád / Népszabadság

Néhány perc is eltelik, mire a biztonsági őr végre intézkedni kezd, telefonálásba fog, s jelzi felettesének, hogy „négyen másznak a várfalon". Eközben a négy fiatal zavartalanul eljut a Várkert Bazár fölé magasodó kiszögellésre, ott mindegyikük lehasal a párkányon a bronzszobor tövében – hogy aztán az égvilágon semmit ne csináljanak.

Ünneplők bent a szépen felújított főhomlokzat előtt – Kurucz Árpád / Népszabadság

– Most akkor várunk egy picit! – magyarázza a helyzetet a négy fiatal várfalon belül maradt „szóvivője", aki össze is foglalja a eseményeket. Mint mondja, ők az Együtt-PM aktivistái, és felháborítónak tartják, hogy Orbán Viktor a kampány finisében lényegében úgy adja át a Várkert Bazárt, hogy az még félkész állapotban van. Ezért úgy döntöttek, hogy a lenti avatóünnepséget „meghekkelik", s a rendezvény helyszíne fölé magasodó várfalról egy molinót lógatnak le a miniszterelnök beszéde idején. „Sajnos az előzetes terepszemlén kiderült, hogy a megfelelő várfalszakasz turisták elől elzárt területen van, így megközelítése finoman szólva is problémás" – magyarázza az akciófilmbe illő kezdést az aktivista.

Mire idáig eljutunk, kicsit felgyorsulnak az események. Fent a várban annyi történik, hogy a párkány szélén – meglehetősen veszélyes helyen – hasaló fiatalok leeresztik a molinót, amin az áll: Kormányváltás 2014. Ez azonban várakozásaikkal ellentétben lent nem kelt különösebb feltűnést – jelenti az ünnepségen lévő munkatársunk: egyfelől azért, mert a szél megcsavarja a molinót, másfelől azért, mert nem nagyon látszik a magas, távoli várfalon. Ezzel együtt a miniszterelnök sajtósai észlelik az akciót, és izgatottan szervezni, telefonálni kezdenek. Talán ennek is szerepe van abban, hogy percek múltán már tucatnyi rendőr figyeli az aktivistákat a kortinafalnál, ketten pedig rögvest a tüntetők után indulnak.

Ünneplők kint – Kurucz Árpád / Népszabadság

A várfalon hasaló fiatalok és az állványzaton egyensúlyozó rendőrök látványa már a turisták érdeklődését is felkelti. Wow – kommentálja az eseményeket egy olasz srác, aztán készít is gyorsan pár fotót a várbeli „üldözésről". Pedig még csak ezután következett az igazi akció: a tüntetőkhöz először érkező rendőr néhány másodpercig hezitál, mitévő legyen a kétségkívül felelőtlen fiatalokkal, a szokatlan és egyáltalán nem veszélytelen helyzetben, de aztán hamar elhatározásra jut: a hozzá legközelebbi tüntetőt megragadja a nadrágjánál, s lerángatja a fal tetejéről. A második aktivistával viszont már nincs könnyű dolga, így rövid dulakodás alakul ki.

– Basszus, le ne essen valaki! – fohászkodik falfehéren, az akciót talán már százszor is megbánó szóvivő-aktivista. Végül megnyugodhatott, a rendőr, érzékelve a veszélyt, inkább békén hagyta a tüntetőket. Ők pedig néhány perc múltán, az Orbán-beszéd végén felcsavarták a molinót. Végül a várfalnál kialakult közönség tagjai fellélegezhettek: sem az aktivistáknak, sem a rendőröknek nem esett bajuk.

Fentről látszik, mit adott át Orbán Viktor – Fotó: Kovács Klára

A tüntetőket igazoltatták, de nem állították elő őket, sőt a rendőrség – az ORFK tájékoztatása szerint – még csak eljárást sem indított ellenük. Az Együtt-PM pedig „hivatalosan" is magára vállalta az akciót. A „Mi hekkeltük meg Orbán beszédét a Várkertben!" című közleményükben azt írták: „A kormányváltó szövetség tiltakozik a manipulált médiaviszonyok és a cenzúrázott közmédia ellen – az ilyen és ehhez hasonló formabontó akciókra azért van szükség, hogy a tarthatatlan helyzetre felhívjuk a figyelmet és az üzeneteinket eljuttassuk a választópolgárokhoz."

Összességében tehát nem történt semmi olyan, ami kirívó lenne a 2014-es kampányban: a kormányfő egy drága ünnepségen átadott valamit, ami még nincs kész, az ellenzék pedig extrémsportoktól sem riadt vissza, hogy megpróbálja bejuttatni magát a közmédiába. Talán csak a várban dolgozó biztonsági őr ijedtsége lóg ki a sorból: alighanem soha nem volt még szürreálisabb cigarettaszünete.

Némi demonstrációs kísérlet lent, a bejárat előtt is volt, egy DK-s fiatalember megpróbált feltartani olyan papírt is, mely Rogán Antal vagyonbevallását firtatta, de időnk sem volt elolvasni, olyan gyorsan kitépték a kezéből. A közönség egyébként egyértelműen kampányeseménynek fogta fel az avatást, rengeteg, a Fideszt éltető táblát vittek magukkal. Eközben Rogán (akinek se V. kerületi polgármesterként, se a Fidesz-frakció vezetőjeként nem sok köze volt a Várbazár felújításához) a kishitűség és a gyengeség legyőzéséről beszélt, melynek révén ezt a felújítást is sikerült keresztülvinnie a kormánynak.

Maga az átadás, illetve a köré szervezett műsor elég látványosra sikerült. A gloriett előtt XIX. századi polgároknak öltözött jelmezesek játéka Danis Lidia színművésznő főszereplésével Yblt és korát idézte, a bal kéz felől eső kőoroszlán mögött az Állami Népi Együttes cigányzenekara, a déli ún. fülkepavilon teraszán rezesbanda zenélt, a rámpákon pedig magyar ruhás táncosok palotásoztak, csárdásoztak a beszédek között.

A fő beszédet persze a miniszterelnök mondta, aki szerint erős Budapest nélkül nem létezik erős Magyarország, és felsorolta az elmúlt napokban átadott fővárosi létesítményeket, majd a budavári fejlesztésnek irányt mutatva kilátásba helyezte a királyi palota eredeti állapotába való helyreállítását is. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.