galéria megtekintése

Orbán új államtitkárával szerezhet jó pontokat a németeknél

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A német nagyiparnak tett gesztusként értékelhető, hogy Orbán Viktor egy fékrendszereket gyártó német vállalkozástól igazolt gazdasági államtitkárt. A hírek szerint a cégtulajdonos kapcsolatrendszere Angela Merkelig ér.

A Knorr-Bremse zseblámpával mutatta meg azt az utat, amit a magyar iparpolitikának érdemes követnie – ez volt Orbán Viktor véleménye a fékrendszereket gyártó német cégcsoportról, amikor Kecskeméten másfél éve egy hatmilliárdos új fejlesztési bázist adott át.

A miniszterelnök személy szerint is hálás a Knorr-Bremsének, amiért 1999-ben fejlesztési központot hozott létre Budapesten. Heinz Hermann Thiele-lel, a Knorr-Bremse vállalatcsoport tulajdonosával pedig kifejezetten jó a személyes nexusa a kormányfőnek.

Ennek tudják be forrásaink azt is, hogy Orbán az államtitkárcserék során változtatott a gazdaságszabályozásért felelős kormányzati poszton, és – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – leváltott egy régi fideszest, Glattfelder Bélát. Utódja az a Lepsényi István, aki 2015-ig, több mint húsz éven át a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. ügyvezető igazgatója volt.

 

A cégcsoport tulajdonosát a tíz legfontosabb nagytőkés iparbáró között jegyzik Németországban, Thiele kapcsolatrendszere a hírek szerint egészen Angela Merkel kancellárig elér.

Fékrendszerváltás. Lepsényi István és Orbán Viktor a tavalyi kecskeméti gyáravatón
Fékrendszerváltás. Lepsényi István és Orbán Viktor a tavalyi kecskeméti gyáravatón
Ujvári Sándor / MTI

Orbán Viktornak tradicionálisan fontosak a német gazdasági, politikai és diplomáciai kapcsolatok, és Lepsényi István is egy erős szálat jelenthet. Az még kérdés, hogy az új államtitkár felügyeli-e majd a szakképzést, vagy ez a hatáskör a Czomba Sándort váltó Cseresnyés Péter foglalkoztatási államtitkárnál marad. Forrásaink között van, akit azért sem lepne meg, ha a szakképzés Lepsényihez kerülne, mert jó barátja, Palkovics László egy ideje már szintén államtitkár az Orbán-kormányban: a felsőoktatásért felel.

Palkovics ugyancsak a Fideszen kívülről érkezett, ráadásul Lepsényi beosztottja volt: 1995-ben lett a Knorr-Bremse magyar leányvállalatának kutatás-fejlesztési igazgatója, később Németországban dolgozott a cégnek, majd európai kutatási igazgatónak nevezték ki.

Mindketten több szálon kötődnek a járműiparhoz: míg az új gazdasági államtitkár 1991 és 1994 között a Magyar Suzuki Rt. vezérigazgatója volt, Palkovics a Mercedes-Benz kecskeméti gyárépítési döntése után stratégiai rektorhelyettes lett a Kecskeméti Főiskolán, ahol 2012-ben indult a járműmérnöki képzés.

A két német cég jóvoltából megkezdődött a duális (gyakorlatorientált) mérnökképzés is. Márpedig Orbán Viktornak – a jó német kapcsolatok mellett – éppen a duális képzés miatt esett a választása Palkovicsra. Kormányzati forrásaink szerint a két államtitkár egyaránt jól ismeri a német autóipart, „és egyiket sem a hivatali Audi vonzza”.

Azért is fontos megjelenésük az Orbán-adminisztrációban, mert a német autógyárak hozzájárulása a magyar GDP-hez egyre jelentősebb. Tíz éve a járműgyártás súlya a teljes iparon belül alig volt 16 százalék. Most ez az arány 28-30 százalék, a német autógyáraknak és beszállítóiknak hála.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.