galéria megtekintése

Orbán a Rákosmente TV-ben járatja csúcsra a kampányt

7 komment

MTI

A kormányfő tervei szerint országos nonprofit szolgáltató szervezetet hoznak létre, amely csak a rendszer fenntartását és a szolgáltatás tényleges költségét fizettetné meg a fogyasztókkal. Orbán Viktor erről a Rákosmente TV péntek esti közéleti magazinműsorában beszélt. 

A miniszterelnök felidézte, hogy noha 2010-ben elrendelte az árak befagyasztását, amikor egy év múlva megnézték, kiderült, hogy az emberek mégis többet fizetnek.

Mint mondta, az nem lehet, hogy a kormánynak van egy világos döntése, majd a szolgáltatók úgy csinálnak, mintha betartanák, de az ellenkezője történik. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kormány döntött a rezsicsökkentésről.

Ennek harmadik köréről szólva elmondta: áprilisban a gáz, utána az áram, majd a távfűtés díját csökkentik, utána pedig megnézik, hogyan alakulnak az érintett cégek pénzügyi mutatói, hiszen senki nem akarja tönkretenni őket. Orbán Viktor jelezte: világos elképzelései vannak a következő lépésről is.

 

Szeretné, ha Magyarországon egy olyan, köztulajdonban lévő szolgáltató is létrejönne, amely úgy szolgáltat, hogy nem akar ezen profitot elérni, hanem csak a rendszer fenntartásához szükséges költségeket és az eladott termék - gáz, víz, áram - tényleges költségét szedi be. Ha az országos szervezet, az első magyar nonprofit szolgáltató létrejön, azzal tovább lehet menni a harmadik rezsicsökkentés után is - mondta a kormányfő.

Szólt a családtámogatási rendszer átalakításáról is, kifejtve, hogy a "nem családbarát" szocialista kormányzás után 2010-ben próbálták újraindítani azt, ami 2002-ben megszakadt. Szavai szerint a családok összetartásának fontos lehetőségét teremti meg, hogy a nők 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Túl azon, hogy nyilván meg is érdemlik, ez lehetőség arra, hogy családjukkal, gyermekeikkel, unokáikkal foglalkozzanak - jegyezte meg.

Orbán Viktor a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggésben azt mondta: a gyermekvállalás után visszatérő nőknek próbáltak segíteni a munkaerőpiacon az intézkedéssel. Azért adtak adókedvezményt a kisgyermekes anyákat visszafogadó vagy alkalmazó munkaadóknak, mert azt látták, hogy sok munkaadó elgondolkodott, hogy kisgyermekes anyát vagy "a gyermeke miatt ritkábban felmentést kérő férfiembert" válasszon-e.

"Megpróbáltunk az egész magyar életre a családok szemüvegén keresztül ránézni" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az intézkedések akkor hozhatják meg eredményüket, ha ezt tudják folytatni. Mindig jönnek újabb elemek - folytatta -, most például a gyed extra bevezetésével "kísérleteznek", de ennek is kell kifutás. "Azért is érvelek amellett a mostani választási kampányban, hogy adjanak még négy évet a derék magyar választópolgárok nekünk, hogy azok a dolgok, amik megindultak, hadd fussanak ki" - jelentette ki.

A közbiztonságról szólva úgy vélekedett: a törvénytisztelő embereket meg kell védeni, a bűnözőknek börtönben a helyük. Ez egyszerűen hangzik - tette hozzá -, de hosszú ideig nem ez volt a kormányzati hozzáállás.

"Ha megnézzük a szocialista kormányok büntetőjogi politikáját, annak az volt a lényege, hogy mentegették a bűnözőket. Nem az áldozat oldalán állt az állam, hanem sokkal inkább az volt az ember érzése, hogy szinte vele szemben" - mondta.

Orbán Viktor álláspontja szerint ha nincsenek példás, méltányos, de szigorú, elrettentő erejű büntetések, akkor a bűnözők hajlamosak újra elkövetni a bűncselekményeket. Most "ötször meg kell gondolni egy bűnözőnek, hogy ha van lehetősége életformát váltani, nem éri-e meg inkább" - jegyezte meg, kiemelve a három csapás törvény gyakran életfogytig tartó büntetési tételeit. Kijelentette: lát javulást, a számok magukért beszélnek, de a "legteljesebb nyugalommal" még nem jelentené ki, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa.

A kormányfő nyilatkozatában XVII. kerületi témákat is érintett. Ismertette, hogy a kormány megszavazta az M0-s körgyűrű mentén építendő zajvédő falakra a szükséges forrásokat, s még a választás előtt döntenek a rákosmenti sport- és rendezvénycsarnok megépítéséhez szükséges közbeszerzések elindításáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.