galéria megtekintése

Olyan erős-e Jobbik, mint képzelik?

38 komment


Doros Judit

Az áprilisi 6-i választásokon igazán izgalmas verseny kevés körzetben lesz az egyéni képviselői helyért. Ezen meccsek közül is kiemelkedik pár hevesi és borsodi küzdelem, hiszen itt az egyfordulós választási rendszer miatt 30 százalék körüli eredménnyel már győzni lehet - és ennek megszerzésére akár a Jobbik is esélyes lehet. Körbenéztünk az ország észak-keleti megyéiben.

Sokan jósolnak jobbikos győzelmet Gyöngyösön, miután itt indul egyéni képviselőjelöltként a helyi születésű Vona Gábor, a párt elnöke, aki egyes közvélemény-kutatási adatok szerint a jelenleg ellenzékben lévő parlamenti pártok legnépszerűbb politikusa.

Jelzésértékű az a kisebbfajta politikai botrányt kavart gesztus, amelyet a város fideszes színekben megválasztott polgármestere, Faragó László tett nemrégiben, amikor aláírta Vona Gábor képviselői ajánlóívét. Ő ezt hivatalosan azzal indokolta: sem politikusként, sem választópolgárként nem tartja visszásnak, hogy ha több jelöltet lehet ajánlani, akkor a választópolgár éljen ezzel a lehetőséggel.

Szavai szerint a jobbikos politikus családját s őt magát is több évtizede ismeri, a politikai hovatartozástól függetlenül jó kapcsolatot ápolnak.

 

E magyarázat ellenére azonban sokan azt gondolták: ez nyílt üzenet arról, hogy a Fidesz lemondott a körzetről. Vona fideszes ellenfele Horváth László, Heves megyei kormánymegbízott, aki inkább a választókerület másik településén, Pétervásárán ismert, a gyöngyösiek csak a kampányidőszakban találkozhattak sűrűbben vele.

Orbán Viktor gyárlátogatással segíti a Fidesz gyöngyösi kampányát Vona Gábor ellen
Orbán Viktor gyárlátogatással segíti a Fidesz gyöngyösi kampányát Vona Gábor ellen
Beliczay László / MTI

Horváth László Egerben lakik, s ez is csökkenti megválasztásának esélyeit: a gyöngyösiek köztudottan erősen lokálpatrióták, ráadásul a két város évtizedek óta rivalizál egymással, emiatt egy egri „idegennek” számít a mátraalji városban. Ugyanez mondható el a baloldal jelöltjéről, a szocialista Sós Tamásról is, aki noha szintén erős Pétervására körzetében, Gyöngyösön kevésbé elfogadott.

Az ő pozícióját ráadásul gyengítheti a nemrég kirobbantott doktori-disszertációs botrány, amelynek „csontját” a Hír TV hetek óta hordozza és felszínen tartja. Sós cáfolta, hogy doktorijának több oldalát máshonnan emelte át, s pert indított az ezt állítókkal szemben.

Hatvanban nem számítanak meglepetésre, itt legfeljebb az okozhat kisebb zavart, hogy gyakorlatilag két jobbikos jelölt indul. Kevés független jelölt tudta megszerezni az országgyűlési választásokon való induláshoz szükséges mennyiségű ajánlást – vélhetően közülük többekről is kiderül majd, hogy csak nevükben függetlenek, a háttérben kisebb vagy nagyobb pártok állnak támogatóként.

Vona Gábor sajtótájékoztatót tart gyöngyöspatai lakossági fórumán
Vona Gábor sajtótájékoztatót tart gyöngyöspatai lakossági fórumán
Komka Péter / MTI

Van viszont, aki korábbi pozícióit kamatoztatja ebben a szerepkörben: a hevesi Ivanics Róbert például a Jobbik helyi alelnöke volt, ám a szervezetet belső viszályok miatt feloszlatták, újjáalakították, helyi forrásaink szerint ma már nem tagja a pártnak. Ő most a hevesivel összerántott hatvani körzetben független jelöltként indul, ám a térségben, s főként Hevesen sokan ma is jobbikosként azonosítják.      

Borsod megye 1-es és 2-es számú miskolci választókerületében baloldali győzelmet várnak az általunk megkérdezettek. Ezt egyrészt arra alapozzák, hogy Miskolc hagyományosan baloldali bázisnak számít, s itt az elsöprő 2010-es fideszes fülkeforradalom idején is csak alig néhány száz szavazattal maradt le a szocialista jelölt a győzelmi dobogótól.

- Miután a Fidesz bekebelezte szinte az egész hazai médiát, nem maradt más választásunk, mint a nagygyűlések, lakossági fórumok, s az emberekkel történő közvetlen beszélgetések. Azt tapasztaljuk, hogy a miskolci emberek kiábrándultak, nem tetszik nekik, ami az elmúlt években történt a városban – mondta tudósítónknak egy DK-s aktivista. Szavai szerint az elmúlt ciklusban elkészült szinte valamennyi beruházást még az előző, szocialista kormány indította el, ide értve a miskolci villamos-fejlesztést, a diósgyőri vár vagy épp a lillafüredi függőkert felújítását.

Miskolcon, a problémás fészekrakós-üggyel terhelt avasi lakótelepi körzetet is magában foglaló egyes számú választókerületben a Fidesz és a baloldali szövetség is nőt indít a képviselői posztért: előbbi Csöbör Katalint, jelenlegi országgyűlési képviselőt, utóbbi pedig Nagy-Korsa Judit volt miskolci rádiós szerkesztőt.

Csöbörrel kapcsolatban néhány nappal ezelőtt adta hírül a Blikk, hogy férje beszállt a Trafik Management Bt-be, amely hat dohánybolt koncessziós jogát nyerte el Miskolcon és környékén. A fideszes politikus erre úgy reagált: nem ismeri férje pénzügyi vállalkozásait, annyit tud, hogy tavaly ősszel, jóval a trafikpályázatok győzteseinek kihirdetése előtt lett az említett gazdasági társaság kültagja. Akad olyan miskolci, aki szerint Csöbör Katalinnak nem a trafikmutyi, hanem a foci lesz a veszte.

Mesterházy Attila a kormányváltók borsodi képviselőjelöltjeivel Miskolcon
Mesterházy Attila a kormányváltók borsodi képviselőjelöltjeivel Miskolcon
Vajda János / MTI

Az egyik közösségi oldalon ugyanis fiával pózol, aki fradista sálat tart maga elé boldogan. Egy olyan városban, ahol még a foci-analfabétáknak, nyugdíjas nagymamáknak, s a csecsemőknek is a Diósgyőrért dobog a szívük, ez több, mint hiba – mondják.

Borsodban az ózdi körzetet is megnyerhetőnek tartják a szocialisták, annak ellenére, hogy a fideszes körzők és vonalzók a klasszikusan baloldali várost a jobbra hajló Putnokkal rajzolták egybe az új választókörzetek kijelölésekor. Itt Nyakó István „nyomul, mint a gőzhenger” - fogalmaztak informátoraink, akinek esélyeit növeli, hogy az ígéretek ellenére nem jöttek létre új munkahelyek a térségben, s hiába jelentette be itt a ciklus elején Orbán Viktor és Pintér Sándor, hogy két hét alatt rend lesz az országban, az emberek biztonságérzete a statisztikák ellenére sem javult.

A szintén baloldali bázisnak számító, MSZP-s polgármester vezette Kazincbarcikát és a Sajószentpétert is magában foglaló – körzetet megnyerhetőnek tartják a kormányváltók, annak ellenére, hogy ezt a két várost Edelénnyel varrták össze, ahol korábban a fideszes, majd a pártból kizárt Molnár Oszkár győzött. Ő azonban most nem indul, itt a Fidesz színeiben egy szürke eminenciás, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Bánhorváti polgármestere száll harcba a székért.

Nagy kérdés, mennyire „hozza” a közvélemény-kutatási adatokat a Jobbik, amely a borsodi térségben már az előző választáson is meglepően erősnek bizonyult, s azóta a felmérések szerint még inkább felszívta magát. Az ország egyik legszegényebb régiójában, az észak-borsodi falvakban és városokban a munkanélküliség az egekbe szökött, s a közmunkaprogramok nem jelentenek megoldást azoknak, akik régebben a kohászatból vagy az iparból tisztességesen el tudták tartani a családjukat.

Itt a kilátástalanság, a mindennapi kenyérharc az úr, s eddig minden kormány ígéretében csalódtak az emberek, nem történt érezhető változás.  E települések többségében magas a roma lakosság aránya, nem véletlen, hogy az úgynevezett „cigánybűnözés-kártyát” a Jobbik rendre előhúzza ebben a térségben. Pláne akkor, ha nemcsak olcsó népszerűséget, de szavazatokat is lehet nyerni vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.