galéria megtekintése

Nagyon beindult a fideszes üzlet az offshore sikercégnek

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

A BKV egyik legfoglalkoztatottabb ügyvédjének cégétől rendelt földgázt Pestszentlőrinc önkormányzata. A várható megtakarítás 30 százalékát egy offshore cég fölözi le a közvetítésért. Korántsem példa nélküli módon. A csoportos gázbeszerzés egyre gyakoribb a fideszes vezetésű településeken, s nem zavarja őket az offshore háttér sem.

Csaknem 36 millió forint vállalkozói díjat fizet ki a fideszes vezetésű Pestszentlőrinc önkormányzata a Sourcing Hungary Kft.-nek a gázbeszerzésen nyert 143 millió forintos megtakarításból. Ez a díj két ügylet után fizetendő kétszer 230 ezer forintos „közvetítői” díjból, valamint az elérhető megtakarítások 30 százalékából adódik össze.

A XVIII. kerületi testület februárban zárt ülésen, sürgősséggel adott engedélyt a kerületi intézményeket ellátó két önkormányzati cégnek a gázbeszerzésre.

Helyettük azonban a Sourcing Hungary Kft. bonyolította le a közbeszerzési eljárást,


amelynek eredményeként az önkormányzati vállalatok a Nordest Energy Kft.-vel kötöttek szerződést július 1-jén. A várt 142,9 millió forintos megtakarítás a szerződés 27 hónapos ideje alatt érhető el.

 

A Sourcing Hungary Kft. a vállalkozási díjat időarányosan számlázhatja ki – írta Molnár Ildikó kerületi főjegyző Petrovai László (Párbeszéd Magyarországért) önkormányzati képviselő kérdéseire adott válaszában.

A közvetítő cég eszerint az eredeti előterjesztés alapján kalkulálható díj 153 százalékát kapja végül.

Meghökkentően olcsón szállítja a gázt viszont a Nordest Energy Kft. A korábbi beszerzési ár csaknem feléért adja a XVIII. kerületnek. A Nordest tulajdonosának neve egyébként ismerősen csenghet a fővárosi BKV peres ügyeit ismerőnek.

A XVIII. kerületi önkormányzatot nem zavarja, hogy offshore céggel szerződött
A XVIII. kerületi önkormányzatot nem zavarja, hogy offshore céggel szerződött
Földi Imre / Népszabadság

A Nordest Energy Kft.-t ugyanis – a Vboard Kft. közbeiktatásával – az Acsa 2001 Mezőgazdasági, Termelő és Fejlesztő Kft., illetve Perenyei Tamás ügyvéd birtokolja. Utóbbi egyúttal tulajdonosa az Acsa Kft.-nek is. A mezőgazdasági vállalkozás másik része viszont az általa vezetett Perenyei és Társa Ügyvédi Irodáé. Perenyei Tamás a jelenlegi kurzus nyertese. A BKV által 2010-ben szerződtetett Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda óránként nettó 33 ezer forintért képviseli a BKV-t a 4-es metróval összefüggő perekben és döntőbírósági eljárásokban.

S van belőlük néhány. A 3-as metró járműfelújításához kapcsolódó jogi tanácsadásra is őket kérték fel, mint ahogy a főváros képviseletére a Hagyó-perben. Az irodába vetett bizalom záloga a cégvezető Perenyei Tamás, aki az első Orbán-kormány idején a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is volt. Petrovai László azt is furcsállja, hogy miközben az Orbán-kormány hadjáratot hirdetett az offshore lovagok ellen, akik nem fizetnek adót és kiviszik a pénzt az országból, a kormánypárti önkormányzatok sorra kötik az üzleteket a belize-i hátterű Sourcing Hungary Kft.-vel.

A cég tulajdonosa ugyanis a Sourcing Holding Kft., amelyet némi áttétellel négy Belize-ben bejegyzett cég, valamint Szentpétery Arnold birtokol.

A kerületvezetés mindenesetre annyira sikeresnek érezte az üzletet, hogy a nyári szünet előtti utolsó testületi ülésre újabb előterjesztés készült: ezúttal az árambeszerzésre kértek volna ajánlatot a Sourcing Hungary Kft.-től. Ezúttal Kőrös Péter (MSZP) önkormányzati képviselő érdeklődött a jegyzőnél, nem ellentétes-e Magyarország Alaptörvényével az, hogy immáron másodszor szerződnének egy offshore céggel.

A jegyző szerint nem, lévén a Sourcing Kft.-nek nem a központi költségvetésből fizetnének, és a szerződés nem az önkormányzati vagyon hasznosítását célozza. A tanácsadókra pedig egyébként sem vonatkozik az átláthatósági szabály, ráadásul a cég itt teljesíti adófizetési kötelezettségét. A jegyző válasza nem nyugtatta meg az ellenzéki képviselőket, ezért olyan módosításokat nyújtottak be az előterjesztéshez, amelynek elfogadásával

mind a tanácsadók, mind a lehetséges pályázók köréből kizárták volna az offshore hátterű vállalkozásokat. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy az előterjesztést visszavonták.

A cégkivonat szerint a Sourcing négy év alatt 243 millióról 679 millióra növelte árbevételét.

Pestszentlőrinc esete korántsem egyedi. Számos önkormányzati energiabeszerzésnél bábáskodott a Sourcing Hungary Kft. Csupán példaként: Egerben, Várpalotán, Karcagon, Nagykőrösön, Jászberényben, Törökbálinton és Szentgotthárdon. Az önkormányzatok, illetve cégeik nem egyenként, hanem fogyasztói csoportba szerveződve hirdetnek tendert, hogy nagyobb tételként megjelenve jelentős engedményt érjenek el. A megtakarítás jelentős hányada azonban a Sourcingnál landol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.