galéria megtekintése

Kezdhetnek takarítani Pakson: nyakunkon az atomellenőrök

2 komment


Hargitai Miklós

Az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) nem feladata megmondani, hogy szükség van-e új reaktorokra Pakson, viszont – amennyiben a döntés megszületik – garantálnia kell a létesítmény biztonságos üzemelését – hangzott el a nukleáris hatóság évindító sajtótájékoztatóján. Az is kiderült, hogy az OAH nyitott kérdésként kezel olyan tételeket, amelyekről a kormány eldöntött tényként beszél.

Tavasszal nemzetközi felülvizsgálat kezdődik az OAH-ban, kéttucatnyi szakember érkezik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől a magyar hatósághoz. A vizsgálat – amelynek eredményét Fichtinger Gyula főigazgatója szerint nyilvánosságra hozzák majd – nyilvánvalóan ugyanúgy összefügg a tervezett paksi bővítéssel (és a beruházási tender elmaradásával, az orosz befolyás erősödésével kapcsolatos külföldi aggályokkal), mint az a tavaly bejelentett kormányzati szándék, hogy a hivatal apparátusát külföldi szakértőkkel dúsítják fel „az átláthatóság és az eredményesség erősítése érdekében".

A főigazgató a sajtótájékoztatón azt mondta, kiemelt döntések előtt korábban is előfordult, hogy nemzetközi segítséget kértek, például amerikai és orosz tanácsadókat vontak be (a mostanihoz hasonló lépésre, azaz hivatalos nemzetközi tanácsadó testület felállítására azonban még nem volt példa).

Az OAH a saját szervezetét is bővíti: 20 új munkatárs felvételére kaptak keretet az idei költségvetésből, az ő kiválasztásuk és kiképzésük lesz a 2015-ös esztendő egyik legfontosabb szakmai feladata.

 

Hogy a hatóság erősítésre szorul – éppen az átláthatóság és a hatékonyság terén –, az az elmúlt években több esetben is sejthetővé vált.

Orbánnal együtt bukhat a paksi bővítés

Akinek a neve egybeforr egy nukleáris beruházással, az kudarc esetén együtt bukik a projekttel, mint ahogy az atompárti politikai erő bukása is elhozhatja a beruházás ellehetetlenülését. Részletek itt.

2013-ban az OAH úgy végezte el a 2-es blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges vizsgálatokat, hogy nem vette észre a kiégett fűtőelemek pihentetőmedencéjének vezetékrendszerét érintő korróziót (pontosabban a jelenséget nem is vizsgálták, mivel az orosz – eredetileg szovjet – dokumentációjában az szerepelt, hogy az említett csővezetékek korróziómentes anyagból készültek).

2014-ben a hivatal hozzájárult a 2003-as üzemzavarban megsérült üzemanyagkazetták Ukrajnán keresztül Oroszországba történő kiszállításához, miközben a két ország gyakorlatilag háborúban áll egymással. Ezzel kapcsolatban a keddi sajtótájékoztatón annyit mondtak: a fűtőelemek sorsa megnyugtatóan rendeződött. Ugyanakkor lapunk információi szerint az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy Oroszországban adottak-e a sérült fűtőanyag-kazetták feldolgozásának feltételei, és Magyarország eleget tett-e az összes uniós tájékoztatási és engedélyezési kötelezettségének a kiszállítással kapcsolatban.

A Népszabadság az új blokkok engedélyezéséről is kérdezte a főigazgatót. Mint korábban megírtuk, a bővítést előkészítő Lévai-projekt keretében készült egyik hatásvizsgálat leszögezi, hogy a régi és az új blokkok együttes üzemeltetése esetén a Duna vizével történő hűtés nem megoldás, mivel a folyó alacsony vízállás esetén olykor már a meglévő négy reaktort sem képes kiszolgálni. Ehhez képest Aszódi Attila bővítési kormánybiztos többször is nyilatkozott róla, hogy friss vizes, vagyis a Dunára támaszkodó hűtést terveznek (számítások szerint messze ez a legolcsóbb). A főigazgató azt mondta: a hűtés kérdése engedélyezési szempontból még nyitott kérdés, csak olyan megoldást fognak elfogadni, ami a biztonsági és a környezetvédelmi elvárásokat is kielégíti.

Eltitkolt szivárgás

Hónapokon keresztül szivárgott a bóros hűtővíz a paksi atomerőmű egyik pihentetőmedencéjéből, a hiba senkinek sem tűnt fel - erről bővebben itt írtunk.

Kérdezték az OAH vezetőjét arról is, hogy a hivatal indokoltnak tartja-e két új reaktorblokk felépítését. Fichtinger válasza szerint az atomerőmű-építésnek politikai, gazdasági és biztonsági feltételei is vannak, és rájuk ezek közül csak a harmadik, vagyis a biztonság garantálása tartozik: ha a politika dönt, és a gazdasági feltételeket is megteremtik, az OAH gondoskodik majd a nukleáris biztonságról, magába a döntésbe viszont nem szól bele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.