galéria megtekintése

Néhány oligarcháért kockáztat ekkorát a Fidesz

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Öt éve nem volt ekkora megosztottság a Fideszben, mint most a védett területek sorsáról szóló törvényjavaslat végszavazása előtt. A törvény elfogadásával súlyos népszerűségvesztést kockáztat a Fidesz néhány oligarcha érdekében, a pártvezetés viszont egyre nagyobb nyomás alá helyezi az elégedetlenkedőket.

A parlament törvényalkotási bizottsága a múlt héten az összes olyan fölvetést kigyomlálta az állami földek kezeléséről – azon belül elsősorban a nemzeti parkok „földtelenítéséről” – szóló törvénymódosító javaslatból, amely visszacsempészte volna a természetvédelmi szempontokat a törvényszövegbe. Így a képviselők egy olyan javaslatról szavaztak kedden, amely a nemzeti parkoktól a botrányos földpályázatairól nevezetes Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA) telepíti a védett földek kezelői jogait, mellesleg pedig a két legkisebb nemzeti park, illetve a génmegőrzéssel foglalkozó intézmények önállóságát meg is szünteti.

Döntés elhalasztva

Elhalasztotta a parlament kedden az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását. Az Országgyűlés azután döntött így, hogy a törvényjavaslat minősített többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget.

Információink szerint emögött a miniszterelnök azon megfontolása áll, hogy a 100 millió forintnál kisebb éves költségvetésű állami szervezetek nem jogosultak az önállóságra – a 70-es évek óta folyamatosan bővülő nemzeti parki hálózatban emiatt történne meg az első igazi visszavágás.

 
A nemzeti parkoktól a botrányokról elhíresült Nemzeti Földalapkezelőhöz kerülhetnek a védett földek
A nemzeti parkoktól a botrányokról elhíresült Nemzeti Földalapkezelőhöz kerülhetnek a védett földek
Kiss Zoltán

Úgy tudjuk, a fenntartható fejlődési bizottságban a jobbító szándékú, de mostanra elvérzett módosításokat megszavazó fideszeseket már eddig is komoly támadások érték a frakcióvezetés és a kormány részéről, most pedig példátlan nyomás nehezedik rájuk a botrányos törvénytervezet megszavazása érdekében. Ez mindenekelőtt Bencsik Jánosra érvényes, aki állítólag a bizottsági alelnökségét is kockáztatja egy esetleges nemleges szavazattal. Érdemes lesz figyelni Kövér László házelnököt is, hogy jelen lesz-e a szavazáson, és ha igen, akkor hogyan szavaz, előzetesen ugyanis ő is besorolt a belső ellenzékbe, amikor a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnökeként a törvénytervezetet elutasító állásfoglalást írt alá.

A parlamenti képviselőköz több ezer tiltakozó állampolgári levél érkezett a javaslat kapcsán. A feladóknak Sallai R. Benedek, a fenntartható fejlődési bizottság LMP-s elnöke írt válaszlevelet, megköszönve, hogy fölemelték a hangjukat a törvény ellen, ami a védett földek vagyonkezelését „a kormányközeli oligarchák botrányairól elhíresült Nemzeti Földalapba helyezné át”. – Ez nyilvánvalóan egy újabb földrablási szándék, olyan jogszabályok átalakításával, amelyekhez 1992 óta nem nyúltak hozzá, tiszteletben tartva a védett területeken zajló természetvédelmi munkát. Kevesebb mint 300 ezer hektárról van szó, ahol most elsősorban természetvédelmi szempontok érvényesülnek a terület használat során, de ezen az ország területe szempontjából nem túl nagy területen zajlanak hazánk legfontosabb természetvédelmi programjai, értékőrző munkái a nemzeti park igazgatóságoknak” – írja a politikus. Az ellenzéki képviselő kedden 14 órára a Parlament elé hívja egy szigorúan pártsemleges demonstrációra egy-egy zacskó földdel mindazokat, akiknek továbbra is fontos, hogy a politikai spekulánsokat távol tartsák a természetvédelmi területektől.

„A kormány javaslata azt fogja eredményezni, hogy a már meglévő, haszonbérbe adott területeken a hozzáértő nemzeti park igazgatóságok nem tudják majd kontrollálni az ott folyó gazdasági tevékenységet, ami súlyos és visszafordíthatatlan természetkárosításhoz vezethet” – írta a blogján Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért agrárpolitikusa. A párt a törvénytervezet elfogadása esetén az ombudsmanhoz fordul alkotmánybírósági felülvizsgálatot kérve. Folyamatban van az aláírások összegyűjtése annak érdekében, hogy az ellenzéki frakciók közvetlenül is kontrollra kérhessék az Alkotmánybíróságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.