galéria megtekintése

Az Orbán-kormány csak magának köszönheti a vereséget, a migránsozás két év múlva nem lesz elég

61 komment

NOL

A választás első számú tanulsága, hogy Orbán Viktor – tíz év óta először – nem érte el azt a politikai célt, amit kitűzött – állítja Lakner Zoltán politológus.

Mint kiemelte, a népszavazás „nem nemzeti konzultáció", itt a sikerességnek nagyon világos, objektív kritériumrendszere van, és – bár a kormány a kampány során sorra szegte meg a választással kapcsolatos alkotmányos előírásokat – az érvényességi küszöböt nem sikerült elérni. – Nem okolhatnak senki mást miatta,­ mindenki látta, mi zajlik tájékoztatási kampány címén, innen nézve tehát egyértelmű a vereség: az érvénytelen népszavazás nem adhat olyan felhatalmazást, amilyenre a kormányfő vágyott. A hárommillió szavazat persze nagyon sok, egy országgyűlési választáson a Fidesz nyilvánvalóan nem kapna ennyit, de a deklarált cél nem a sok voks, hanem az érvényes és eredményes szavazás volt: egy olyan szavazótábor egybeterelése, mint a vizitdíjas népszavazás idején, ez pedig nem valósult meg – hangsúlyozta Lakner.

Szerinte az a tény, hogy most értelmezési verseny indul, az előzményeket tekintve az ellenzék sikere. – Hogy mekkora gondban van a Fidesz, azt talán épen Gulyás Gergely szavai jelzik, aki megteremtette a politikai érvényesség kategóriáját: egy jogásztól, a törvényalkotási bizottság elnökétől különösen kínosan hat, hogy egy nem létező fogalommal próbál érvelni – szögezte le a politológus. Lakner Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt két-három hét kormányoldali kampánya láthatóan kontraproduktív volt, csökkentette a szavazási kedvet.

Hogy a politikai racionalitás szintjén mi következik az eredményből, azt Lakner szerint három tömb esetében külön-külön érdemes vizsgálni.

 

A Jobbik részéről egy offenzíva indítása lenne a logikus lépés, megpróbálhatnák átvenni a kezdeményezést a kormánytól a migráció kérdéskörében, ám a közeljövőben az is kiderülhet, hogy a bevándorlásról nem lehet több bőrt lehúzni, a téma kifulladt. A baloldal akkor tud profitálni az eredményből, ha erőt mutat fel, az viszont külön-külön nem fog menni: napok alatt el kell dőlnie, hogy képesek-e valamiféle egységes fellépésre, de ez most – 2014-gyel ellentétben – nem kényszer, hanem inkább egy komoly lehetőség.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A kormány nyilván nem fogja beismerni, hogy vereséget szenvedett, azt viszont valószínűleg belátja, hogy a migránsozás önmagában nem lesz elegendő 2018-ban,valamilyen más kampánytémára – béremelésre, újabb rezsicsökkentésre – is szükség lesz.

Kérdésünkre Lakner úgy fogalmazott: nem bizonyosodott be, hogy az adott szabályok alapján nem lehet érvényes népszavazást tartani, hiszen ha pár héttel korábban van a szavazás, talán összejön az érvényesség. Az viszont kiderül, hogy a most látott, példátlanul egyoldalú kampánynak is megvannak a határai, a kormány mozgósítási képessége sem korlátlan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.