galéria megtekintése

Nem volt elég jó Pásztor

1 komment


Doros Judit

A Fidesznek „bejött" a cigánykártya – az általunk megkérdezett miskolci baloldali politikusok legalábbis úgy vélik, Kriza Ákos a Jobbiktól elhódított szavazatokkal nyerte meg a vasárnapi polgármester-választást Pásztor Alberttel, a baloldal legellentmondásosabb jelöltjeinek egyikével szemben.


Sokaknak bejött a jobbikos retorika
Sokaknak bejött a jobbikos retorika
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az a Kriza újrázott, aki négy évvel ezelőtt még szinte ismeretlenként, egyszerű orvosként indult, s akkor alig pár száz szavazattal előzte meg Káli Sándor regnáló szocialista városvezetőt. Akkoriban az a mondás járta: ha egy kecske elindul narancssárga színekben, az is megnyeri a választást, akkora volt az országban a fideszes fölény. Ám a narancssárgák elöljárói ennek ellenére is veszélyben érezték Miskolcot, amit jelez: Orbán Viktor akkor a választás előtti napon lelkesítő nagygyűlésen biztatta a borsodiakat, törjék meg végre a baloldali hegemóniát.

 

Ezúttal több mint ötezret „vert" Kriza Pásztor Albertre, ami egyértelműen a jobboldali polgármester megerősödését tükrözi. Pedig most Orbán sem kampányolt erőteljesen mellette, a pártelnök mindössze hatvan percet töltött szombaton a városban, s nagyobb tömeg előtt nem mutatkozott a polgármesterrel, mire sokan úgy reagáltak: a Fidesz sem bízik igazán Kriza győzelmében. Nos, ha voltak is ilyen kétkedők, a választási végeredmény alaposan rájuk cáfolt. Kriza fölényes sikere után a képviselő-testületben masszív többségre támaszkodhat: tizenhét Fidesz-KDNP-s, hat baloldali és öt jobbikos tagja lesz a grémiumnak.

A győztes így értékelt: eredményük annak köszönhető, hogy nem foglalkoztak másokkal, hanem tették a dolgukat. Kijelentette: egész Miskolcért tevékenykedik majd, azokért is, akik nem rá szavaztak. Hozzátette: folytatják a beruházásokat, valamint a nyomortelepek felszámolását.

Pásztor Albert visszavonul a vereség után
Pásztor Albert visszavonul a vereség után
Kurucz Árpád / Népszabadság

A baloldalon minderre azzal reagáltak, hogy a Fidesz a kampány előtti hónapokban gyakorlatilag átvette a Jobbik retorikáját. A nyomortelepek felszámolási programjával, s a szegregátumokban néhány épület látványos, sajtóeseménnyé tett lebontásával, a cigányok kiűzésével tulajdonképp a szélsőjobboldal szavazótáborának üzentek. Ezt igazolja, hogy míg a tavaszi parlamenti választáson szoros, nagyjából egyharmad-egyharmad-egyharmad volt az arány a Fidesz, a baloldal és a Jobbik között, addig most Kriza nagyobb arányban, több mint negyven százalékkal nyert.

Pásztor Albert „hozta" a baloldal korábbi egyharmadát, a Jobbik viszont – noha miskolci polgármesterjelöltjük, Jakab Péter sikerekről és erősödésről beszélt – a húsz százalék körüli végeredménnyel voltaképp vesztett a népszerűségéből. Próbáltuk ennek okáról megkérdezni Jakabot, de nem értük el.

Hallgatásba burkolózott Pásztor is, aki vasárnap délelőtt még úgy nyilatkozott lapunknak: bízik a polgármesterváltó hangulatban, s szerinte emiatt jócskán lesz olyan miskolci, aki átszavaz, vagyis az egyéni körzetben a fideszes vagy jobbikos jelöltre voksol, ám polgármesterének már őt választja. Nem így történt. Pásztor Albert a vereség után bejelentette: visszavonul, nem politizál többé.

A miskolci egyéni választókerületi csaták legnagyobb vesztese a DK-s Varga Gergő, aki mindössze három szavazattal maradt le a dobogó legfelső fokáról a jobbikos jelölt mögött. Ő lapunknak azt mondta: öröm az ürömben, hogy a fideszes jelöltet viszont legyőzte az avasi körzetben. Hozzátette: kéri majd a szavazatok újraszámlálását, a rá leadottak között ugyanis hatvanhárom érvénytelent találtak.

Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke azt mondta lapunknak: a baloldali összefogás jól működött, a kampánystábok végig segítették egymást. Az eredményeket úgy is lehet értékelni, hogy aki elment szavazni, azok közül minden harmadik választó a baloldalra voksolt, az ő képviseletüket és érdekeik védelmét ezért fel kell vállalniuk, miként valamennyi miskolciét is. Szocialista városi elnökként neki most az a feladata, hogy egy erős MSZP-t építsen fel Miskolcon – tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.