galéria megtekintése

Nem tudom, mi lesz a fiammal

26 komment


Rab László

Fél életét és egyik veséjét is a fiának adta az 56 éves asszony, akinek ma már azért kell küzdenie, hogy fedél legyen a fejük felett.

„Hat éve odaadtam a fiamnak az egyik vesémet, de az csak 2014-ig működött. Azóta hetente háromszor megyünk dialízisre, egy újabb transzplantációra várunk. Közben bizonytalanná vált a lakhatásunk. A helyzetünk egyre nehezebb, a csodában bízom."

Az 56 éves Mérei Erzsébet mondta mindezt, amikor albérletkeresés közben találkoztunk vele. A ma 21 éves fia vese- és húgyúti rendellenességgel született, egész életét végigkísérte a küzdelem. Iskolába járnia sem volt egyszerű. Sokáig Sárbogárdon éltek, de aztán a betegség szétzilálta a családot. A közmunkából élő asszony egyedül maradt a ­fiával, aki szerencsére nagy küzdő. Nem hagyta el magát, beiratkozott a SOTE ápolási szakára. De rosszabbodott az állapota, nem tudott bejárni az előadásokra. Erzsébet is tanult, dolgozott, és egész életét a fiá­nak szentelte, most mégis nagyon labilis lett körülöttük az élet.

– El kellett otthonról jönnünk két éve – ecsetelte Mérei Erzsébet. – Mert a legközelebbi dialízisközpont negyven kilométerre volt. Újpestre költöztünk, oda jár a fiam kezelésre minden kedden, csütörtökön és szombaton. Mára eljutott odáig, hogy nem bírja a rohanást, az állandó stresszt, gyakran pánikrohamot kap.

 

A költözés után az asszonynak sikerült munkába állnia, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványnál dolgozik adminisztrátorként. Egy család szívességből megengedte, hogy az üres lakásukba költözhessenek. Tudták, hogy ez nem tarthat a végtelenségig. A családnak szüksége lett a lakásra, ezért június 30-ig ki kell költözniük. – Nagyon rendesek voltak hozzánk, egy időben a rezsit is ők fizették – mondta a beteg gyermekével egyedül maradt asszony. – Most albérletet keresünk a fiammal, miközben havi 66 ezer forintból próbálunk élni. A csodában bízom, meg abban, hogy van Pesten 300 ezer üres lakás, és megint szívességi lakáshasználók lehetünk valakinél.

Mérei Erzsébet és fia. Napok múlva költözniük kell, de még nem tudják, hová mehetnének
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A fő gond számukra az, hogy a remélt veseátültetés után a fiának steril szobára lenne szüksége a fertőzések elkerülése érdekében. A közösségi szállás elképzelhetetlen, az albérlet viszont Újpesten – és Budapest más pontjain is – megfizethetetlen. A jobb lakásokat 70-80 ezer forint alatt nem adják ki, rezsivel együtt 100 ezer alatt nem lehet megúszni a lakhatást. Az egyszobás és a kétszobás lakások között nincs nagy különbség, 8-10 ezerrel kérnek többet a nagyobbakért. Kéthavi kaució nélkül nem adják már oda a főbérlők a lakást senkinek.

– Többen ígérték, hogy segítenek, de mégis közelít a határnap, amikor valahová mennünk kellene – mondta az asszony, és arról beszélt, a gyerek betegsége még az erősebb anyagi háttérrel rendelkező családokat is szét tudja morzsolni. Megérti, amikor a hírekben feltűnnek a hajléktalanok és a devizaadósok, tudja, hogy segítségre várnak. De az ő küzdelmük sem könnyebb, még bele is pirulnak, amikor segítséget kérnek, mert rajtuk úgymond „nem látszik" a betegség. Magyarország – tette hozzá – aláírta az ENSZ betegjogi egyezményét, abban az áll, hogy a belső szervi fogyatékkal élőket is támogatni kell.

Most a kölcsönkapott lakásban, Újpesten élnek, de a nyolcadik kerületben, egy Dankó utcai szálláson vannak bejelentve. Ez is gond, amikor más kerületekben lakáspályázatot nyújtanak be. A helyi lakosok előnyt élveznek, általában ezzel az indokkal küldték el őket. Nincs ez másképp Újpesten sem, ahol a bürokrácia nyári szabadságokkal ugyanúgy terhelt, mint máshol. Arra sincs idő és lehetőség, hogy a hatóságnak elmagyarázzák: valóságosan a kerületben laknak ugyan, de papíron nem. Így pedig szinte semmi esélyük arra, hogy önkormányzati bérlakáshoz jussanak ebben a városrészben.

– A beteg gyermek gondozása hamar leszívja a családi költségvetést. Mi is mások jóindulatától függünk – mondta az asszony. – Évtizedeken át dolgoztam, mégis ebbe a helyzetbe kerültem. Életben tartottam a gyerekem, és 56 évesen semmim sincs. Ez a vége. A gyerek jófejű, iszonyú, hogy a betegsége és az anyagi körülményeink miatt el fog sikkadni. Soha nem követeltem magamnak semmit, nem mondtam, hogy nekem több járna, mint másnak, a szeretetszolgálatnál azért vagyok, hogy másokon segíthessek. Most mégis nagyon el vagyok keseredve. Egyre nehezebb talpon maradni, és nem tudom, hogy mi lesz a fiammal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.