galéria megtekintése

G. Fodor kicsit sem tökéletes katona Orbán hadseregében

14 komment


Csuhaj Ildikó

Azt, hogy a polgári Magyarországot politikai terméknek nevezte, még megbocsátották G. Fodor Gábornak a kormányoldalon. Azzal viszont túl messzire ment, hogy portálja alpári stílusban támadta meg Tóbiás József MSZP-elnök családját. Hogy a politológus ezzel végleg kegyvesztetté válik-e, nem tudni, de ismerői közül többen sajnálják, hogy a politikatudós Habony Árpád vonzáskörébe került.

Stratégiai hibát követett el G. Fodor Gábor, politikatudósi múltját kidobta a kukába – így értékelték a miniszterelnök környezetében a kormányoldalon is minősíthetetlennek tartott 888.hu-cikket, amely egyebek mellett maszturbációs segédeszköznek nevezte Tóbiás József MSZP-elnök feleségét, és jó öreg szoci retropornóként írta le a meztelen Rába Tímeáról készült évtizedes fotókat.

Habony embere lett
Habony embere lett
Koszticsák Szilárd / MTI

„Egyetlen fontos döntéshozó, így a miniszterelnök sem tudott előzetesen arról, hogy ilyen botránycikket közöl a G. Fodor által szerkesztett portál. Orbán Viktor többször utalt arra, hogy a családi, személyes információkat a negatív kampányban sem tartja kívánatosnak" – mondta egyik forrásunk.

 

Van, aki azt hallotta, hogy az Andy Vajna kormánybiztosról és feleségéről szóló negatív írásokat próbálta így ellensúlyozni a jobboldali heccportál. G. Fodor valószínűleg „sugalmazásra" közölte a cikket – mondta a Századvég kutatási igazgatóját jól ismerő forrásunk. Szerinte a sugalmazó olyasvalaki volt, aki közönyt tanúsít a család intézménye iránt. Többen is úgy vélik, G. Fodor nem tett volna ki egy ekkora botrányt kavaró cikket a portál tulajdonosának, Habony Árpádnak a tudomása nélkül.

Informátorunk szerint G. Fodor minden pénteken ott van a kormány kommunikációs stábértekezletén. Ezeken a miniszterelnök nem szokott részt venni, Orbán a politikai stáb heti tanácskozásain van jelen. Tegnap viszont G. Fodor kihagyta a stáb ülését – tájékoztatták lapunkat, ahogyan arról is, hogy a tegnapi összejövetelen – ahol minden, a kormánykommunikációt vagy a Századvéget érintő ügyet értékelni szoktak – meglepetésre egy szó sem hangzott el a G. Fodor-botrányról, holott előző nap a politológus-főszerkesztő elnézést kért a cikk közlése miatt.

Annak ellenére, hogy G. Fodor – alighanem az imázsépítés jegyében – soha nem cáfolta azt a Magyar Narancsban megjelent feltételezést, miszerint Orbán jobb fülénél ő van, míg a bal fülénél Habony, munkatársunknak különböző kormányzati források megerősítették: a Századvég kutatási igazgatója „soha nem volt még négyszemközt egy légtérben Orbán Viktorral". A miniszterelnök fülébe Habony súg, G. Fodor legfeljebb az övébe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kampánymegbeszéléseken ne ült volna tizedmagával Orbán Viktor asztalánál.

Habony egyébként a Századvéggel együtt „megörökölte" G. Fodort, miután Stumpf Istvánt követően Giró-Szász András is távozott a mostanra teljesen a miniszterelnöki tanácsadó befolyása alá került, a kormányzati kommunikáció fő beszállítójává vált intézettől.

Pont

Tudományos értelemben villámkarrier G. Fodor Gáboré, ritka legalábbis, hogy valaki negyvenéves korára habilitált docens legyen, azaz egy lépésre kerüljön a professzori címtől. Ám érdeklődését mindinkább a politika gyakorlata köti le. Előbb a tanácsadás a Századvégnél, majd a heccújságírás. Szeptember óta fizetés nélküli szabadságát tölti az ELTE jogi karán.

A Politikatudományi Intézet vezetőinek így váratlanul pótolniuk kellett az idejét most a 888.hu szerkesztésével töltő szakembert. Ami nem könnyű feladat, a politikai filozófiát és gondolkodástörténetet oktató G. Fodor ugyanis a saját képére formálta a tananyagot, olykor saját tanulmánya is a klasszikus vizsgatételek közé kerül. Értekezését a liberalizmus baloldali kritikáiról – a polgári radikálisokról és a szociáldemokratákról – írta, művét baloldali értelmiségiek is csak dicsérik. Leglelkesebb hallgatóinak a nevét viselő olvasószemináriumot tartott éveken át. Szellemes előadó, érthetően beszél a nehezen megfogható politikai filozófiáról. Humora azonban sajátos: több évfolyamnak is lehetősége nyílt meghallgatnia azt a fejtegetését, hogy neve akár „gépont” Fodor Gábornak is mondható. (B. D.)

G. Fodor azt mondta magáról az ominózus Magyar Narancs-interjúban (amelyben a polgári Magyarországot egyszerű politikai-kommunikációs terméknek nevezte), hogy ő politikai elemzőként valójában egy katona. Az újabb botránya alapján hozzátehetjük: nem ideá­lis katona Orbán hadseregében. Sokkal inkább politikatudós. „Mindünk között ő volt a legtehetségesebb, a legzseniálisabb" – mondta munkatársunknak egy, a kormányt ugyancsak tanácsaival segítő szakember. Aki azt is vélelmezte, hogy a gyakorlati politikához egyre közelebb kerülő G. Fodor Gábor valószínűleg olykor szeretett volna letérni a Habony Árpád által meghatározott „kötött pályáról", és túllépni a Századvég kutatási igazgatójának szerepén.

Ám ez nem sikerült neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.