galéria megtekintése

„Nem hagyják, hogy a saját jövőnkért harcoljunk”

1 komment

NOL

Túl sok tanóra, rugalmatlanság, szervezetlenség – sorolja a Budai Középiskola egyik diákja a Civilhetes független közéleti magazinnak írt levelében az oktatással kapcsolatos problémákat. Az iskolában még a plafon is leszakad.

„Milyen dolog az, hogy 16-18 éves gyerekek heti 35 órát kell, hogy bent üljenek az iskolában?” – írja a tanuló, aki szerint a gondok az alapoknál kezdődnek. Nem elég, hogy rengeteg órájuk van a diákoknak, még otthon is készülni kell a következő napra, e mellett sokan sportolnak, segítenek a házimunkában, és szórakozni is szeretnének.

„Mindennap azt hallgatjuk, hogy az érettségi előtti kemény időszakot (ami éveket takar) ki kell bírnunk. Igen, lehet, hogy ki kéne bírnunk. De mi nem kibírni szeretnénk, hanem jól érezni magunkat. Most vagyunk fiatalok, és igen, terhelhetőek is vagyunk, de ez miért jelenti azt, hogy akkor mindent el kell venni tőlünk, ami amúgy is múlandó???

Leszünk még mi is felnőttek, legalább napi 8 órát fogunk dolgozni, de amíg még gyerekek vagyunk, addig miért kell olyan elfoglaltnak lennünk, mint egy felnőttnek?”

 

– írja, hozzátéve, sok olyan dolgot is tanulnak, amit a jövőben nem fognak tudni használni. Rávilágít az iskolájukban uralkodó áldatlan állapotokra is: a legtöbb projektor és számítógép szinte használhatatlan, az ingyen tankönyveseknek versenyezniük kell, mert a könyvek elfogynak, a plafon az iskolában leszakad – sorolja, majd rátér arra, hogy rengeteg az értelmetlen, rugalmatlan szabály is. A mosdókat például az órák alatt és a szünetekben is bezárják, hogy a diákok ne tudjanak rágyújtani a helyiségben, csakhogy ez állandó problémát okoz, hiszen néhány emelettel fentebbi mellékhelyiséget kell keresniük, és előfordul, hogy emiatt késnek az óráról.

Hatékonyabb kommunikációt szeretnének. Megemlíti a március 30-ai esetet, amikor az intézmény a címlapokon landolt, mint „az iskola, ahol tiltakozni sem lehet”. A diákok ugyanis semmit sem tudtak az aznapi sztrájkról, nekik annyit mondtak, nem hagyhatják el az ebédlőt.

„Mi lenne, ha nem csak nekünk kéne tisztelni a tanárokat, hanem minimálisan ők is tisztelnének minket?

Hiszen mindenfajta kapcsolat, a tanár-diák kapcsolat is kétoldalú. Ha ebből a kapcsolatból egyoldalú lesz, abból már valami egészen új dolog jön létre; diktatúra” – jegyzi meg a levélíró, utalva arra, a tanárok sokszor tiszteletlenek, nemcsak velük, még a szülőkkel is. Azt a pedagógust, aki pedig valóban a gyerekek érdekeit nézi, a vezetőség ellehetetleníti. 

Nem engedélyezték ugyanis, hogy egy tanár kémia faktot tartson három diáknak – a fakultáció elindításához minimum tíz jelentkező kellene. Csakhogy a tanárnő segíteni szeretett volna, felajánlotta, hogy a kötelező munkaidején kívül, fizetés nélkül megtartja az órákat, hogy az érdeklődő diákok le tudjanak érettségizni. Visszautasították.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.