galéria megtekintése

Nem hagyják annyiban, hogy Tarlósék csak úgy kiürítsék a hajléktalanszállót

4 komment


Czene Gábor

Ezt nem hagyjuk annyiban, pert indítunk a fővárosi önkormányzat ellen – így reagált Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke arra a döntésre, hogy a szervezete által működtetett női hajléktalanszállót a József nádor térről külső területre, a IX. kerületi Gyáli útra akarják áttelepíteni. A költözködés fenntartóváltással is járna.

Az Oltalom az ezredforduló óta működteti a 64 férőhelyes József nádor téri női szállót. Iványi jogsértőnek tartja, hogy a határozatlan idejű szerződést a minap egyoldalúan felrúgta a fővárosi közgyűlés jobboldali többsége. „Arról, hogy létezik ilyen előterjesztés, mi is csak a sajtóból értesültünk. Előzőleg velünk senki nem egyeztetett" – tiltakozott Iványi Gábor.

A lakókat a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Gyáli úti épületében helyeznék majd el.

A női szálló az Erzsébet térre vezető árkád egyik kapualjából közelíthető meg. Másfél emelet az intézményé. Az ablakokból pompás kilátás nyílt a fákkal teleültetett József nádor térre, amit – egy luxusszálloda épülő mélygarázsa miatt – teljesen letaroltak.

 

A hajléktalanszálló lakóinak nagy része dolgozik, napközben csak a nyugdíjasok vannak otthon. A 69 éves, egyedülálló Marietta, ha a családnevét nem is, a fotózást vállalta. Egészen 2009-ig a XXII. kerületben, Budafokon lakott, akkor a „bank elvette a lakást". A többiekhez hasonlóan most havi 8550 forintot fizet a szállásért, hatágyas szobában lakik. Marietta nemrég a tér kivágott fái miatt mérgelődött, ma már saját – és társai – sorsa miatt is aggódik. Egyáltalán nincs kedve máshova költözni. Fogalma sincs, mi vár rá. Mint mondta, az Oltalom szállóján jó a hangulat, kedvesek az emberek, az évek során új függönyt, tévét, gáztűzhelyet kaptak – mindent, amire csak szükségük volt.

Meg aztán „itt nagyon jó a közlekedés, minden közel van, az orvos is. A Gyáli úton majd gyalogolnom kell. Mind a két csípőmben protézis van, igazán nagyszerű..." – ironizált Marietta. A szoba sarkában meghúzódó barátnője nagyokat bólogatva helyeselt:

„Legalább huszonhét oka van annak, hogy miért szeretnénk a József nádor téren maradni."

Marietta igyekezett szalonképesen fogalmazni, amikor szóba hozta a főpolgármestert. A városvezetőknek azt üzente: jó lenne, ha kevesebbet lopnának, akkor a hajléktalanokra is több pénz jutna. „Mi nem toprongyok, utcán fetrengők vagyunk, de úgy látszik, azokat akarnak csinálni belőlünk" – dühöngött Marietta.

A szociális munkásokat és a takarítót is beleszámítva a József nádor téri szállón tizenkét alkalmazott dolgozik. A kérdésre, hogy veszélybe került-e az állásuk, egyikük tanácstalanul megvonta a vállát. Nem tudnak semmit, annyira friss az ügy, hogy erről még nem is beszéltek.

.Saját és társai sorsa miatt is aggódik a szálló egyik lakója, Marietta
.Saját és társai sorsa miatt is aggódik a szálló egyik lakója, Marietta
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tarlós István főpolgármester hangulatkeltésnek nevezte, hogy a női szálló elköltöztetését összefüggésbe hozzák a közelben épülő luxusszállodával. A fővárosi önkormányzat azonban nem nagyon állt elő más épkézláb magyarázattal. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes közölte ugyan, hogy számos panasz érkezett a hajléktalanszálló elhelyezkedése miatt, Iványi Gábor ezzel szemben állította: csak kisebb konfliktusok adódtak, olyanok, amelyek a legtöbb lakóközösségben előfordulnak.

Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy a szállónak közüzemi tartozása lenne. „Csupa hazugságot terjesztenek rólunk" – jelentette ki Iványi Gábor, aki régóta szálka a hatalom szemében. Úgy érzi, a mostani támadás a személyével is kapcsolatba hozható. Hisz a kormány máig nem rendezte a vezetésével működő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát, és „mindent elkövet az ellehetetlenítésünkre".

Máskülönben Iványi Gábor sem tartja ideálisnak, hogy társasházban kap helyet egy hajléktalanszálló. Semmi akadálya nem lett volna, hogy tárgyaljanak az átköltözésről egy olyan helyre, amely kölcsönösen megfelel az érintetteknek. Iványi szerint „primitív és aljas hozzáállásával" a fővárosi önkormányzat öngólt rúgott: a döntés ellen indított per halasztó hatályú, a tárgyalás egész biztosan gyorsabb eredményt hozott volna.

A fővárosi közgyűlés határozata értelmében a szállót augusztus végéig kellene kiköltöztetni, és az ingatlant október 3-án üresen átadni. Bármilyen tragikomikus is – mondta Iványi Gábor –, „ekkor van a születésnapom".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.