galéria megtekintése

Nem érdekli a kormányt, hogy az új földbirtokosok földjeit fölveri a parlagfű

3 komment


Hargitai Miklós

– Elfogadhatatlan, hogy miközben szakmai becslések hét-nyolcszázezer hektárra teszik a parlagfüves, főleg mezőgazdasági területek nagyságát, addig a hatóságok a legutóbbi időkig mindössze néhány ezer hektárnyit (tavaly nem egészen 3500 hektárt) voltak képesek ezekből azonosítani – közölte Szabó Marcel, a jövő nemzedékek biztoshelyettese.

Szerinte helytelen az a gyakorlat is, hogy miközben a kiskertek tulajdonosait megbünteti az önkormányzat a kaszálás hiányáért, az uniós földtámogatások zömét zsebre vágó nagybirtokosokat alig ellenőrzik, „akár több ezer hektáros tarlók vagy napraforgótáblák tulajdonosai is a hanyagságukkal büntetlenül betegíthetik meg polgárok millióit". Szabó úgy véli: a kialakult helyzet az egészséges környezethez való alkotmányos alapjog érvényesülését gátolja: a légúti allergia mára népbetegséggé vált, kétmillió embert (minden ötödik magyar állampolgárt) érint.

A parlagfű lekaszálását törvény írja elő, az ezt elmulasztók lényegében büntetlenül betegíthetik meg polgárok millióit
A parlagfű lekaszálását törvény írja elő, az ezt elmulasztók lényegében büntetlenül betegíthetik meg polgárok millióit
Mediaworks

A biztoshelyettes szerint a gazdálkodóknak meg kell érteniük, hogy az allergén gyomok elleni védekezés elhanyagolása a hatásait tekintve ugyanolyan súlyos környezetszennyezés, mint ha egy gyár füstöt és mérgeket ereget a levegőbe. Szabó Marcel hangsúlyozza: az uniós területalapú támogatások folyósításának elengedhetetlen feltétele a mezőgazdasági területek gyommentesen, megfelelő kultúrállapotban való tartása. A biztoshelyettes felszólítja a mezőgazdasági szakhatóságokat, hogy ezt az alapkövetelményt - tekintettel az allergén gyom által évről évre okozott egészségügyi vészhelyzetre - a parlagfűvel fertőzött területek esetében az eddiginél jóval határozottabban juttassák érvényre.

 
Szabó Marcel szerint az uniós támogatásokat zsebre vágó nagybirtokosokat alig ellenőrzik
Szabó Marcel szerint az uniós támogatásokat zsebre vágó nagybirtokosokat alig ellenőrzik
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A probléma valós, és egyre komolyabb: a közelmúltban Nékám Kristóf allergológus a közmédiának nyilatkozva megerősítette, hogy az utóbbi években nagyjából 50 százalékkal, vagyis jelentősen megnőtt a levegő parlagfűpollen-koncentrációja, ami így már a kevésbé érzékenyekből is tüneteket válthat ki, súlyosabb esetekben pedig könnyen asztmába torkollhat. A tünetek kezelésére immár évi 120 milliárd forintot költenek a betegek és az egészségügyi szervek (40 milliárdot az allergiagyógyszerekre, 80 milliárdot pedig a kezelésekre), és ebben még nincsenek benne a kiesett munkaórák miatti költségek. A jelzett összeg töredékéből már nagyon hatékony megelőző rendszert lehetne működtetni, ha az államot valóban érdekelné a lakosság ötödét sújtó gond.

A Párbeszéd Magyarországért már a földprogram kezdetén felhívta rá a figyelmet, hogy a nyilvánvalóan spekulációs célból megszerzett állami földeken burjánzik a parlagfű, külön is megemlítették az elgyomosodott Mészáros- és Tiborcz-birtokokat. Azt pedig a VS.hu mutatta be, hogy a kishantosiaktól elvett földeken is leginkább parlagfű terem. Szabó Rebeka, a párt szakpolitikusa és zuglói alpolgármestere lapunk kérdésére úgy fogalmazott: az agrárterületeken folytatott védekezés elmulasztása régi hiányosság, mostanra inkább csak a szereplők változtak. A jelenség elsősorban a szántóterületeket érinti, az pedig nyilvánvaló, hogy a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező új földtulajdonosokat nem vonják kérdőre a hatóságok a parlagfű miatt. A politikus úgy véli, a jelen helyzetben magát a tájhasználatot is újra kell gondolni, mivel a természetes növénytakaró véd meg a legjobban a parlagfűtől. Szabó Rebeka felhívta a figyelmet a településeken belüli védekezés fontosságára is: a zuglói önkormányzat például a saját területeit kaszálja, a magánterületek tulajdonosait pedig kéri, hogy ők is vágják le a füvet – ellenkező esetben az önkormányzat bírságol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.