galéria megtekintése

Négymilliárdba kerülne Kocsis drogtesztes álma

11 komment

NOL

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra gyanakodtak, feltörhették a józsefvárosi polgármester postafiókját, és ennek köszönhetően kerülhetett ki oldalára a meghökkentő szöveg.

„Szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt" – írta Kocsis Máté a Facebookon. Csalódniuk kellett azoknak, akik arra gyanakodtak, feltörhették a józsefvárosi polgármester postafiókját, és ennek köszönhetően kerülhetett ki oldalára a meghökkentő szöveg. Merthogy Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője azt közölte, a kormánypárt képviselőcsoportja foglalkozik a javaslattal. Mi több, már hétfői ülésén megvitatja a kezdeményezést.

Kocsis Máté tavaly a parlamentben. Újrafogalmazná a drogpolitikát
Kocsis Máté tavaly a parlamentben. Újrafogalmazná a drogpolitikát
M. Schmidt János / Népszabadság

Aligha véletlen, hogy Kocsis állt elő a nehezen értelmezhető ötlettel. A fideszes politikus volt az, aki korábban megvonta a VIII. kerületben a támogatást a Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramjától, amely augusztusban megszüntette a tevékenységét. Ennek a projektnek az volt a lényege, hogy az intravénás droghasználók számára díjmentesen és anonim módon tudják az ambulancián lecserélni az általuk használt injekciós tűt. Akkor Székely László ombudsman foglalkozott az üggyel, és azt állapította meg: az intézkedés az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

 

A biztos felkérte Kocsist, hogy a helyi lakosok és az intravénás szerhasználók érdekeit egyaránt figyelembe véve tegyen intézkedéseket azért, hogy a kialakult vitás helyzet ne vezessen a tűcsereprogram „kritikus helyzetben lévő, a társadalom egészségügyi és szociális szempontból egyaránt rendkívül kiszolgáltatott csoportját képviselő drogbetegek egészséghez való alkotmányos jogának ellehetetlenüléséhez".

Ám úgy tetszik, Kocsis inkább azzal foglalkozik, miként fogalmazhatná újra szélesebb körben a drogpolitikát. Az új ötlete kétségkívül unikum, ennek is köszönhető, hogy a javaslatról szóló hír már a hétvégén bejárta az amerikai sajtót. Az Associated Press hírügynökség számolt be a kezdeményezésről, s az információ megjelent a Fox News honlapján is.

Az ellenzék részéről Szabó Tímea kommentálta először a Kocsis-ötletet. A PM politikusa azt javasolta Kocsisnak, vezesse be inkább az alkoholszondát a Fidesz és a KDNP irodái előtt a parlamentből ki- és bemenet. Továbbá a drogteszttel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: „Számítások szerint ez az intézkedés közel 4 milliárd forintba kerülne, több pénzbe, mint amennyiből biztosítani lehetne az egész téli szünetre az ország összes éhes gyerekének napi étkeztetését. Ezzel szemben a kormány kevesebb, mint 100 millió forintot költött tavaly drogprevencióra."

Természetesen nem maradt el a nehezen értelmezhető javaslat karikírozása sem. A Hírcsárda című viccblog például így kommentált: „Na, megjöttünk a Kocsis Máté-féle drogtesztről. Nekünk az LSD ízlett a legjobban."

„Nem egészségügyi kérdés, hanem gazdasági és ésszerűségi probléma Kocsis Máté javaslatának kivitelezése" – mondja Zacher Gábor toxikológus. A szakember lapunknak arról beszélt, hogy technikailag kivitelezhető mintegy 750 ezer ember vizeletmintájának elemzése, csak az a kérdés, mennyi idő és mennyi pénz van rá. Még azt is nehéz megítélni, hogy a dogtesztek végzésére alkalmas jelenlegi laboratóriumi kapacitás hány év alatt végezné el a feladatot. A politikus által javasolt kör szűréséhez ráadásul megyénként legalább két 100 milliós laborautomatát kellene megvásárolni és munkára fogni. Ez óriási invesztíció, és nem biztos, hogy ezt a pénzt nem lehetne az egészségügy más területén hatékonyabban elkölteni. Ha el is költenék a sok pénzt erre a célra, az elvégzett vizsgálatokból nem lehetne messzemenő következtetéseket levonni, mert komolyabb laborvizsgálattal sem lehet az összes drogot kimutatni.

A szakember megjegyezte, hogy a megvásárolható, akár házilag is használható tesztek a teljes drogpaletta 4-6 százalékát fedik le, ez szinte semmi. A gyorsteszt az altató, a nyugtatószerek, a kokain, a Methamphetamin, a Cannabis-félék, az ópiátok (morfium, heroin, kodein), a Methadon kimutatásra alkalmasak. De például több mint 100 marihuánaszármazékra negatív eredményt ad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.