galéria megtekintése

Navracsics a Brüsszelből: Nem zárja ki az EU-jog az újbóli belépést

26 komment


Csuhaj Ildikó

Navracsics Tibor szerint nem zárja ki jogilag az uniós hatályos szabályozás, hogy az új brit kormány októberben akár ismét kérje felvételét az EU-ba. Az EU „kormánya” kedden értékeli a Brexitet.

Nem kívánta kommentálni Navracsics Tibor Kövér László MTI-nek adott nyilatkozatát. Magyarország uniós biztosa lapunknak azt mondta, nem szeretne belemenni személyes vitába a házelnökkel a nyilvánosság előtt. Kövér azért támadta, mert a Klubrádiónak arról beszélt: az Európai Bizottság nem folytat Magyarországgal szemben semmilyen zsaroló tevékenységet, kötelező betelepítési kvóta nincs, ezért a kormány plakátkampánya nehezen értelmezhető Brüsszelben.

Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Kövér „mélyen sajnálja, hogy a brüsszeli levegő ilyen gyorsan megfertőzte" Navracsicsot. „Az a lényeg, hogy az erőszakos brüsszeli politika ellen Navracsics úrnak is fel kellene emelnie a szavát" - hangoztatta a házelnök.

 

Jegyezzük meg, mostanában nem ez az első Navracsicsot támadó nyilatkozat fideszes politikusok részéről. Kósa Lajos is „le eurobürokratázta" az Atv-ben, sőt azt is mondta, hogy „eldobja az agyát". Ők minden bizonnyal személyes véleményüket mondták el. Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón viszont megértéssel kezelte volt minisztertársát, szerinte visszafogott volt ahhoz képest, hogy az Európai Bizottságban milyen szigorú véleményformák vannak. „Tibor álláspontját akceptálnunk kell" - mondta.

Orbán Viktor akceptálja egykori helyettese megnyilvánulásait, jó a nexusuk, rendszeresen beszélnek aktuális, „forró" uniós ügyekről - tudtuk meg. A miniszterelnök a keletiesen „furmányos" embereket szereti maga körül, az uniós intézményrendszerről köteteket író Navracsicsot a nyugatias intellektusok közé sorolja, viszont tiszteli a tudását - mondta egyik forrásunk, megjegyezve:

ha hinni lehetne azoknak a városi legendáknak, hogy Navracsics 2011-től erősen távolodik Orbán Viktortól, „már rég a Marson kellene lennie, nem pedig Brüsszelben".

Nos, Navracsics, mint az Európai Bizottság tagja most bizonytalanságot érzékel Brüsszelben a brit népszavazás miatt. A magyar biztos a Népszabadságnak megerősítette, sajnálják, de tudomásul veszik a britek döntését. A hatályos uniós jogi szabályozás azonban nem zárja ki, hogy adott esetben októberben az új brit kormány akár a felvételét kérje az EU-ba. Ő Brüsszelben azt érzékeli, hogy brit „kollégáik" komoly identitásválságot élhetnek át, annak ellenére is, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken körlevélben nyugtatott meg minden érintett uniós tisztségviselőt, hogy semmilyen retorzió nem fenyegeti őket - mondta a biztos kérdéseinkre válaszolva.

Navracsics Tibor „érdekes helyzetnek" nevezte, hogy brit biztos társa lemondása után új brit biztos megválasztására kerülhet sor, és a meghallgatása - a referendumon győztes kilépés miatt -, valószínűleg „viharos lesz". Az is furcsa helyzet szerinte, hogy a népszavazás eredménye, a britek kilépési szándéka tudott, viszont David Cameron miniszterelnök hivatalosan is jelezte, még nem indítják el a kilépési eljárást a héten az EU-csúcson, és nem valószínű, hogy a Cameron-adminisztráció alatt, október előtt elindul a processzus.

Navracsics Tibor azokra a nyilatkozatokra, hogy a brit népszavazás után az EU-intézményeknek is le kellene vonni a konzekvenciát, illetve jobban meg kellene-e hallani a nép szavát az uniós apparátusnak, lapunknak úgy reagált: most a stabilitás a legfontosabb, szükség lehet reformokra, de az Európai Bizottság nem tud reformot csinálni, mivel végrehajtó szervezet. „A tagállamoknak kell döntenie a szükéges reformokról" - mondta a magyar biztos.

Ma mindenesetre ülésezik az unió „kormánya", és a Brexit lesz napirenden. Akár az is szóba kerülhet, hogy a britek adják majd át az unió soros elnöki tisztét másnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.