galéria megtekintése

„Nappal elverjük az időt, este pedig a pénzt”

1 komment


Hajba Ferenc

A kardiológusok konferenciája a szezon első szívdobbanása Balatonfüreden – lirizál egy taxisofőr a balatoni éjszakában. Ezernél több orvos-vendég járja a vendéglőket, csárdákat esténként, huszonhárom helyi taxi fuvarozza őket.

- Elegen vagyunk ennyien, fél évig úgy sincs semmi forgalom, telente akár két kocsi elvinné a „boltot" - jegyzi meg az egyik taxis. Többségük nem csak a fuvarozásból él, bár nyáron másra nemigen marad idejük és erejük.

A hétvégén Balatonfüredre beköszöntött a szezon.

Kora reggel már megjelentek a sétálgatók a Tagore sétányon, nézték a pecásokat, a padon ülve merengtek a jövőn, páran kocogtak a tóparton. A kilenckor kipakoló ajándékboltos szerint Balatonfüred a világ közepe, ilyen háttérdíszletben dolgozni maga a szanatórium, mutat a tóra a fiatalember, aki alkalmazottként árul újságot, kólát, kendőt, táskát, matrózpólót. Mondom neki, ennyi idős korban nem a szanatórium szokott az ember eszébe jutni a nyárról.

 

- Napközben itt elverjük az időt, éjszaka meg a pénzt. Tetovált csajok, álomkergető turistalányok, bulik, izzasztó éjszakák – sorolja egy szuszra. - Bár a magyar csajok a legjobban a feketékre ugranak, egy éjszaka ész és gumi nélkül - toldja irigykedve, s rám sóz néhány kávés bonbont.

A Baricska csárdában délután még könnyű helyet találni az öreg lugas alatt. Kecskesajttal kínálják a medvehagyma levest. A Borcsa étteremből főleg a mákosguba-torta emlékezetes. A Cimbora a grill-ételekben háziasan tökéletes. A Halászkertben is egyre több a vendég.

A régi szállók közül a Marina és az Annabella is megtelt, igaz, mindegyiket a konferencia töltötte fel vendéggel. Az öreg hotelekre ráférne az alapos felújítás, a Flamingó viszont már az igényesek és pénzesebbek szállodája. Az Anna Grand pedig az Anna-bálokkal jegyezte be nevét a legismertebb helyi szállók közé. Épülnek az újak is, a zöld védőhálók alatt. Mellettük most készülő luxus apartmanházakat kínálnak, 40-50 milliót kell átutalni értük a számlánkról.

Ilyen áron is nagy az igény irántuk.

Kezdődik a hajósélet is. A nagyobb hazai cégek többségének van önálló vitorlása, saját külön kapitánnyal. Ők viszik sétautakra az üzleti partnereket.

- Reggel nyolc óta itt lobogtatja a hajam a szél – panaszolja este kilenckor az egyik kapitány, majd baseball sapkája alatt megsimogatja kopasz fejét.

A kapitány a parti füstre mutat. Tűzgyújtási tilalom van, de az emberek égetnek rendületlenül.

- Egyszer felgyújtják a Balatont

– jósolja a hajós. - A tó vize is kevés lesz az oltáshoz.

Az egykori görög falu Suncity néven szórakoztató központ lett, jórészt az egynapos vendégek bulihelye. A város nem sok hasznot lát a vendégeiből, mondják az önkormányzati képviselők.

Bóka István polgármester sem titkolta a testületi ülésen, hogy a környék jövőképébe nem fér bele a lakóknak sok bosszúságot okozó bulinegyed. A szórakoztató központhoz közeli kempingből minőségi szálláshelyeket akarnak kialakítani..

A Suncity bulihelyei az idei szezonban már csak éjjel egyig üzemelhetnek, ezt viszont a bérlők, tulajdonosok tartják diszkriminatívnak. Nincs rendjén, hogy csak bennünket korlátoznak, ez törvénytelen - hajtogatják.

Jövő héten már tömegesen érkeznek a vitorlások is. Mondják a klubban, hogy sokan iratkoznak be a tanfolyamokra, van, akinek csak a papír kell, drága hajóját inkább alkalmazottra bízza a tavon.

Közeleg az alsóörsi motorostalálkozó, amely ugyancsak nagy bevételt hoz Fürednek. Az egyéni vendég is értékes azonban, gyógyturisták, diszkózók, a szabadság levegőjébe több napra beleszippantó fiatalok is hozzák a bevételt a városnak.

Balatonfüred a vendégéjszakák számát tekintve a hatodik legnépszerűbb magyar város.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.