galéria megtekintése

Nézettség helyett a show-biznisz pörög a közmédiánál

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 25. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

A médiaszolgáltatási alap a Fábry-show egy adásáért nettó 17 millió forintot, Bagi–Nacsa Szálkájáért 13,8 milliót, Borbás Marcsi Gasztroangyaláért 3,7 milliót, Kálomista Gábor Fapadjának egy epizódjáért pedig 12 millió forintot fizet a gyártóknak. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Isternek idén már nem osztottak lapot.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) lapunk két héttel ezelőtti adatigénylésére válaszolva küldte meg, hogy mennyit fizetnek egyes külső gyártásban készülő produkciókért. Az M1-en március 15-én elindított hírcsatorna miatt a korábban a nemzeti főadón futó filmek és a nagy költségvetésű szórakoztató produkciók a Duna TV-re kerültek át. Így a Fapad című filmsorozat, a Fábry-show, a Gasztroangyal és a Szálka című produkció is.

Fábry Sándor így bújt el egy korábbi sajtótájékoztatón lapunk kérdései elől. Most kiderült: egymilliárdos biznisz a Fábry-show
Fábry Sándor így bújt el egy korábbi sajtótájékoztatón lapunk kérdései elől. Most kiderült: egymilliárdos biznisz a Fábry-show
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az MTVA azt közölte, hogy a tavaly ősszel debütált Fapad-sorozat újabb 12 epizódja márciustól heti rendszerességgel jelentkezik a tavaszi struktúrában. A médiaszolgáltatási alap egy epizódért 12 millió plusz áfát fizet a részben Kálomista Gábor tulajdonában álló Megafilm Service Kft.-nek. A Fapad 12 új epizódja tehát összesen 144 millió forintba kerül.

 

Fábry Sándor show-jáért az MTVA 17 millió forint plusz áfát fizet a Trisó Kft.-nek. A Fábry-show most már több mint harmadik éve fut az állami médiában, így a gyártócég összesített megrendelése meghaladta az egymilliárd forintot. A Trisó Kft. korábban 22 millió forint plusz áfát kapott egy adásért, ezt 2015-től 17 millióra csökkentették. A Show & Game Produkciós Kft.-vel a Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkán című produkcióra vonatkozó „vállalkozási szerződés írásba foglalása folyamatban van” – tudatta lapunkkal az MTVA, egyúttal közölte, hogy a „kialkudott ellenérték” 13,8 millió forint plusz áfa.

Kálomista Gábor
Kálomista Gábor
Teknős Miklós / Népszabadság

Évek óta százmilliós nagyságrendű megrendeléssel rendelkezik az egykori Hír TV-s és CBA-háziasszony, Borbás Mária cége, a Stratcomm Kft. A Gasztroangyalért korábban adásonként 3,8 milliót fizetett az MTVA, most 3,7 milliót. A cég gyártotta korábban adásonként 3,4 millióért a Négy szellem című beszélgetős műsort, valamint az Ég, föld, férfi, nő című magazinműsort, amelyért tavaly több mint 100 millió forintot fizetett a médiaszolgáltatási alap.

Ezek a külső beszállítóktól rendelt szórakoztató műsorok és filmek általában jó nézettségeket produkálnak. A Gasztroangyal például szombat délután stabilan 350 ezer fölötti nézettséget hoz, a Fábry-show-ra általában 400 ezren kíváncsiak, ezek a számok jóval meghaladják az állami média csatornaátlagait. A Fapad című sorozat viszont tavaly ősszel nem igazán lopta be magát a tévénézők szívébe, de az állami média kitart Kálomista produkciója mellett.

Borbás Mária
Borbás Mária
Zih Zsolt / MTVA

A médiaszolgáltatási alap évente összesen több milliárd forintért rendel műsorokat külső gyártócégektől. Információink szerint tavaly Kálomista cége, a Megafilm Service Kft. és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt. volt a két legnagyobb beszállító. A Megafilm 2014-ben több mint 700 millió forintos megrendelést kapott több produkcióra, köztük az Egynyári kaland című tévéjátékra, a Fapadra, a Munkaügyek című produkcióra és a Mesélj nekem animációs filmekre. A Hung-Ister pedig szintén több százmillió forintért szerződött a Magyarország, szeretlek!, a Maradj talpon! és A Dal című show gyártására. A Simicska–Orbán-háború miatt azonban az állami médiát is „simicskátlanítják”. Az MTVA a Maradj talpon!-t szünetelteti, a Magyarország, szeretlek!-et pedig belső gyártásba vitték át.

A Hung-Ister 15 éve gyártja a köztévének a szombati lottósorsolást a Szerencsejáték Zrt. megbízásából. Ebben nem lesz változás. A Hung-Isternek jelenleg is élő szerződése van a műsor gyártására, amely 2019-ben jár le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.