galéria megtekintése

„Nagyon sokan vannak, akiknek tele lett a tökük”

15 komment


Boda András

Az Iwiw megalkotója, Várady Zsolt az internetadó elleni keddi tüntetésen szónokként a mindent átszövő korrupción, a rossz kormányzáson és a „nagy rakás szar adórendszeren” dühöngött. A webfejlesztő lapunknak azt mondta, tesz az ideológiákra, a jobb- és baloldalra, a pártokra, egyszerűen csak egy normális országban, normálisan szeretne élni.

„Ambíciók helyett inkább célokról beszélnék”
„Ambíciók helyett inkább célokról beszélnék”
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Orbán Viktor legújabb kihívója lenne?

– Miért lennék az?

 

– A Heti Válasz online kiadása már így harangozta be Önt.

– Egyelőre nem tervezem semmiféle párt létrehozását. Sőt, teszek az ideológiákra, a jobb és baloldalra, egyszerűen csak egy normális országban, normálisan szeretnék élni.

– Tavasszal, az országgyűlési választás előtt a Madách téren a hatalom cinizmusa ellen kordonbontással tiltakozott, aztán az összes párt feljelentésével hívta fel magára a figyelmet, majd október 23-án és a kedd esti, kormánykritikus tüntetésen vállalt szerepet. Mindez arra utal, vannak politikai ambíciói.

– Ambíciók helyett inkább célokról beszélnék. Most az egyik célom épp az, hogy sokakkal együtt meggyőzzem a kormányt, ostobaság lenne bevezetni az internetadót. Ennél is nagyobb vágyam az, hogy sikerüljön egy jól működő adórendszert kiharcolni, így pedig javítani az adófizetési morálon.

– Miért épp az adórendszer van a célkeresztjében?

– Mérhetetlenül dühít, hogy a becsületes magyar vállalkozók sokszor nem lehetnek sikeresek Magyarországon. A versenyképességük ugyanis drasztikusan csökken a hazai körülmények között, ha szabályosan járnak el, és mindig minden bevételt bevallanak, minden adót, járulékot befizetnek. Ez nem normális. Másfelől, az adórendszer tükrözi az állam és a társadalom állapotát. Ott lehet csak jól működő adórendszer, ahol átlátható az ország gazdálkodása, a kormányzás, becsületes emberek irányítanak, valódi és hatékony a korrupció elleni fellépés, valamint nem utolsósorban egyáltalán nem ciki, nem balfékség tisztességesnek lenni, adót fizetni. Vagyis az én vesszőparipám, a jól működő adórendszer éppúgy csak a kiindulópont, mint a vasárnapi és keddi tüntetők számára a nulla forintos internetadó.

Ott lehet csak jól működő adórendszer, ahol átlátható az ország gazdálkodása
„Ott lehet csak jól működő adórendszer, ahol átlátható az ország gazdálkodása”
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Tehát az emberek nem is az adó, hanem a kormány ellen tiltakoznak?

– Csak a jéghegy csúcsa az adó. Szerintem nagyon sokan vannak, akiknek tele lett a tökük azzal, ahogyan ebben az országban mennek a dolgok, és ez volt az az ügy, amin keresztül jelezni tudták, ebből elegük volt.

– Hová vezet a tiltakozás?

Bizonyos értelemben már most sok mindent elértünk. Sikerült például szakítani a hagyományos politizálással, létrejött egy olyan közösség, amelyben vannak jobboldaliak, baloldaliak, öregek, fiatalok, és az emberek nem a különbözőségekkel foglalkoznak, hanem csak magával az üggyel. Ezzel pedig sikerült bebizonyítanunk, hogy igenis, van hatásunk az államra, az ország irányítására, arra, miként élünk. Egy lépéssel máris közelebb kerültünk ahhoz, ami egy normális demokráciában elvárható.

– Ez szépen hangzik, viszont a kormány cinikus módon épp az úgynevezett rezsibiztosával üzente meg, hogy a tiltakozások ellenére marad a netadó.

– Egy folyamat elején járunk. A közösség még erősödhet, ráadásul további szervezeteket, mozgalmakat, akár pártokat is létrehozhat. És persze sokféle eszköz van még arra, hogy beleszóljunk az ország életébe. Törvényes és erőszakmentes keretek között is lehet radikálisabbnak lenni, s ahogy a hatalom, úgy a tiltakozók is választhatnak unortodox módszereket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.