galéria megtekintése

Terrorról beszélnek a Páva utcában

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Jogszabályba ütköző, a szakmai és etikai normákkal ellentétes intézkedéseivel folyamatosan veszélyezteti a Páva utcai emlékközpont működését – állítja Haraszti György kuratóriumi elnökről Szécsényi András, az intézmény gyűjteményének tíz év után elbocsátott vezetője. Szerinte a kuratóriumi elnök minősíthetetlen stílusban beszél a munkatársakkal, az épületben egyenesen a „terror légköre” uralkodik.

A Páva utcai központ gyűjteménye olyan iratokat, fényképeket, személyes tárgyakat, film- és hanganyagokat őriz a vészkorszak idejéből, amelyeket elsősorban a holokauszt túlélői vagy hozzátartozóik bocsátottak az intézmény rendelkezésére. „Ehhez a munkához nagy szakértelem és tapintat, rendkívüli bizalmi viszony szükséges" – hangsúlyozza Szécsényi András történész-muzeológus.

Haraszti szerint a  fluktuáció mértéke nem nagyobb, mint a korábbi évek átlagában volt
Haraszti szerint a fluktuáció mértéke nem nagyobb, mint a korábbi évek átlagában volt
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Elmondása szerint Haraszti György a közelmúltban indoklás nélkül olyan történészt nevezett ki a gyűjtemény élére, aki korábban sosem dolgozott hasonló területen, és hozott egy másik munkatársat is, akinek semmilyen szakirányú végzettsége nincs. „Utóbbinak ráadásul szabad bejárása volt a gyűjteménybe, előfordult, hogy tudtom és jóváhagyásom nélkül vitt ki dokumentumokat. Így semmilyen garancia nem vállalható az őrzött kulturális javak biztonságáért" – állapította meg Szécsényi András.

 

Haraszti eljárása tételesen jogszabályokba ütközik – jelentette ki. Arról nem is beszélve, hogy az intézmény módosított alapító okirata szerint a munkáltatói jogokat nem a kuratóriumi elnök, hanem a kormány által kinevezett igazgató gyakorolja. Még akkor is, ha tény: már több mint egy éve nincs igazgatója a Páva utcának. (Szita Szabolcs megbízása tavaly tavasszal lejárt, a poszt azóta betöltetlen.)

Szécsényi András próbálta „házon belül" tisztázni a vitás kérdéseket, de nem járt sikerrel. Haraszti György úgy ítélte meg, hogy ő a munkáltató, joga van egyoldalúan megváltoztatni a munkavállaló munkaköri leírását. Szécsényi ezért a szakfelügyeletet ellátó Emberi Erőforrások Minisztériumához és – egyebek mellett – az intézményt fenntartó Miniszterelnökséghez fordult panaszával. Nem tudni, hogy bejelentéseinek lesz-e valamilyen foganatja, őt azonban Haraszti „munkamegtagadás címszóval kirúgta". Szécsényi nem vette át a felmondást, ugyanakkor munkáját sem tudja folytatni a Páva utcában.

Az intézmény eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta az elmúlt tizenöt hónapban, de sajnos az utolsó évben még egyetlen jó szót sem olvastam a Páva utcáról

– nehezményezte lapunknak nyilatkozva Haraszti György.

Az emlékközpontnak nincs kinevezett igazgatója
Az emlékközpontnak nincs kinevezett igazgatója
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Határozottan visszautasította a vádat, hogy bárkivel is megengedhetetlen stílusban beszélne, vagy a félelem légkörét teremtette volna meg. „Ennyi erővel azt is terjeszthetnék rólam, hogy kecskékkel élek nemi életet" – mondta.

Szerinte nem felel meg a valóságnak, hogy a Páva utcát sorra hagyják el a munkatársak. A fluktuáció mértéke nem nagyobb, mint a korábbi évek átlagában volt. Szécsényi András – állította – nem megfelelően látta el feladatát, nem tartotta be a munkafegyelmet, gátolta az intézmény munkáját, megtagadta az együttműködést (például állományrevízió). Haraszti javasolta, hogy ne merüljünk el a részletekben: ha munkaügyi per lesz, akkor Szécsényi számára kellemetlen adalékok fognak előkerülni.

Tavaly tavasz óta valóban nincs kinevezett igazgató, de a Páva utcai központot akkor is működtetni kell

– folytatta Haraszti. Közlése szerint a kormányzat tudomásul vette, hogy a munkáltatói jogokat kuratóriumi elnökként átmenetileg ő gyakorolja, ettől eltérő döntés még nem született. Haraszti György jellemzőnek tartja, hogy a távozott dolgozók csak akkor kezdik el firtatni ezt a kérdést, amikor valamilyen negatív következményről van szó: szabadságkérelmük beadásakor vagy fizetésük felvételekor ilyen probléma nem merül fel.

Lapunk áprilisban írt arról, hogy a név nélkül nyilatkozó volt munkatársak (egy részüket elbocsátották, de olyan is akadt, aki jobbnak látta, ha magától távozik) megalázó bánásmód, pszichikai megfélemlítés, gyanús pénzmozgások jellemzik a helyzetet a Páva utcában. „Rémálom, ami ott folyik" – közölte egyikük.

A kifogásolt ügyletekről szóló dokumentumok a kormányhoz is eljutottak. A Miniszterelnökség – nyilatkozta Latorcai Csaba helyettes államtitkár – felkérte a Páva utcai közalapítvány felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja ki, gazdasági és jogi értelemben szabályosan működik-e az emlékközpont. Információink szerint a vizsgálat még nem fejeződött be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.