galéria megtekintése

Az állam „zsarolt” a Munkácsy-trilógiával, de megúszhatja

4 komment


Fekete Gy. Attila

Bíróságra viszi a Golgota ügyét Pákh Imre, ha az állam végigviszi a védetté nyilvánítási eljárást – ezt a műgyűjtő ügyvédje mondta a Népszabadságnak. Holló Gábor szerint ami történt, kimerítheti a kényszerítés vagy a zsarolás fogalmát, amit az állam nem követhet el, de a képviseletében eljáró természetes személyek igen.

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a napokban teljes bizonyossággal nyilatkozták, hogy „előbb vagy utóbb, de a Golgota magyar lesz". Utaltak arra is, hogy nem áll szándékukban a Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának részét képező festményéért a kép tulajdonosa, Pákh Imre által kért árat kifizetni.

Mind nagyobb az esély rá, hogy a kép sorsa – beleértve a vételárat is – a bíróságon dől majd el. Holló Gábor, az Egyesült Államokban élő műgyűjtő ügyvédje lapunknak ugyanis azt mondta, jogi úton megtámadják a kép védetté nyilvánítási eljárását, mivel álláspontjuk szerint a magyar államnak nincs joga megtiltatni a Golgota tulajdonosának, hogy a képet kivigye az országból.

Munkácsy Párizsban festette a Golgotát és ott is értékesítette. Ezt követően a kép a mai napig mindvégig amerikai tulajdonban volt, illetve van. Magyarországra restaurálásra és kiállítás céljából került, jelenleg a debreceni Déri Múzeumban is letéti szerződés alapján szerepel egy tárlaton.

 

Holló Gábor – csakúgy, mint Pákh Imre – értetlenül áll az MNB alelnökének nyilatkozata előtt, miszerint „Pákh Imre semmilyen dokumentummal nem igazolta, hogy a festményt az állam által kínált árnál több pénzért vásárolta meg, sem az átutalási bizonylatot, sem a szerződést". Az ügyvéd csodálkozna azon, ha Gerhardt Ferenc nyilatkozatában elhangzottaknak bármilyen jogszabályi alapjai is lenne.

– Most tekintsük el attól, hogy

egy adásvétel megkötésekor teljességgel közömbös,

korábban mennyiért vásárolta meg az eladó azt a dolgot, amit értékesít – jegyezte meg Holló. – Mindig az a kérdés, hogy az adásvétel tárgya mennyit ér, és azt az árat a vevő hajlandó-e, illetve képes-e megfizetni. Pákh Imre ajánlata két, a felektől független ismert és tekintélyes aukciós ház, a Christie's és a Sotheby's értékbecslésén alapul. Ők is 10 millió dollárra taksálták a képet. Megjegyzem, amikor a Golgotát kiállították Móra Ferenc Múzeumban Szegeden, a biztosító is felbecsültette a festményt, az általuk felkért értékbecslő 2,2 milliárd forintra értékelte a képet 2012-ben. Ez az összeg a mai árfolyamok alapján megfeleltethető a 10 millió dollárnak. Ennek fényében a nemzeti bank hatmillió dolláros ajánlata egyszerűen nevetséges.

A Munkácsy-trilógia együtt Debrecenben. A hatmilliárdos ár egyszerűűen nevetséges – mondja az ügyvéd
A Munkácsy-trilógia együtt Debrecenben. A hatmilliárdos ár egyszerűen nevetséges – mondja az ügyvéd
Kocsis Zoltán / Népszabadság

Holló elmondta, hogy jogi álláspontjukat egy levélben ismertették a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Hivatallal, választ azonban még nem kaptak. Többen zsarolásként, illetve kényszerítésként értékelték, hogy a kormány azt követően jelentette be a Golgota védetté nyilvánítását, hogy megrekedtek az MNB és Pákh Imre közti tárgyalások, lévén, hogy Pákh nem fogadta el az általa irreálisan alacsonynak tartott vételárat.

– Tényállásszerűen igazuk van azoknak, akik így vélekednek

– jegyezte meg Holló, hozzátéve, hogy az állam, mint intézmény nem tud zsarolni, sem kényszeríteni. Majd hozzátette: – Az állam nevében eljáró természetes személyek azonban elkövethetik a fenti bűncselekményeket. Holló kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy terveznek-e büntetőjogi lépéseket az ügyben. Szerinte az érintett feleknek egy ésszerű, tisztességes megállapodást kellene kötniük.

Pákh Imre többször elmondta már, hogy Magyarországon szeretné tudni a Golgotát, sőt, a birtokában lévő számos Munkácsy-képet, köztük az Ásító inast is itt hagyná, hogy kiállíthassák valamennyit és elővételi jogot biztosítanak rájuk az államnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.