galéria megtekintése

Mosnák a kezüket a rezidensek

0 komment


Danó Anna

Tiszta kézzel – Tiszta lappal néven mozgalmat indít a Magyar Rezidensek Szövetsége. Az akciójuk részeként arra ösztönzik a kórházakat, hogy bejárataiknál teremtsenek lehetőséget a kézmosásra bárkinek, aki átlépi az intézmény küszöbét. Sipka Balázs, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: már az is segíthet a kórházi fertőzések számának csökkentésében, ha kezet lehet mosni a bejáratnál.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fejlett országokban a betegek 5-10 százaléka fertőződik meg a kórházi tartózkodása során, míg a fejlődő országokban ez az arány akár meghaladhatja a 25 százalékot is. Az európai adatok azt mutatják, hogy 4,5 millió fertőzésből 37 ezer végződik halállal, további 110 ezer esetben pedig hozzájárul a beteg halálához. Egy 2010-es ÁNTSZ-felmérés szerint idehaza 90 ezer ember kapott a kórházakban olyan fertőzést, amelyeknek a fele alapos kézmosással elkerülhető lett volna.

 

Mindez nem csak a hosszabb kezelési idő, illetve a kórokozók ellenálló képességének fokozódása miatt okoz sok bajt. A járulékos költségek is hatalmas terhet rónak az egészségügyi intézményekre: egyetlen MRSA (kórházi multirezisztens baktériummal fertőzött) beteg kezelésének költsége több millió forint.

A kézfertőtlenítési szabályok sulykolására évek óta óriási kampányok zajlanak világszerte, a kórházi kezelések során szerzett fertőzések vezető oka mégis a kézmosás hiánya maradt. Egy néhány éve készült hazai felmérés szerint az intenzív osztályokon, a sürgősségi ellátóhelyeken a szükséges kézfertőtlenítések csupán 40-60 százaléka történik meg.

Mindennap vészhelyzet

A fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a minimális feltételeknek sem, sok helyen nincs elegendő lepedő, illetve lejárt sterilitású eszközöket használnak – írtuk meg korábban egy belső használatú ÁNTSZ-jelentésre hivatkozva. Munkatársaink vidéki kórházakban az alapvető hiányosságoknak jártak utána.

Arról, hogy a kézmosás mennyire fontos, az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában publikáltak eredményeket. Ezek szerint egyetlen úgynevezett szuperterjesztő – például a kórházi osztályok között gyakran mozgó radiológus vagy fizikoterapeuta –, aki elmulasztja megmosni a kezét, olyan mértékben terjesztheti a fertőzéseket, mintha az összes kórházi dolgozó 23 százaléka mulasztaná el a rendszeres kézmosást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.