galéria megtekintése

Mi legyen az útipatikában?

0 komment

Matejka Zsuzsa

Repülőn ne viseljen kontaktlencsét, az iszlám államokba ne vigyen óvszert, de az arab országokban tiltólistán vannak a nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentők is. Ha egészséges akar maradni, alkalmazza a 4F módszert: „Forralja fel”, „Fejtse le (hámozza meg)”, „Főzze meg”, de ha egyiket sem lehet, akkor „Felejtse el”.

Fotó: Népszabadság
Folyamatosan nő az utazásokkal összefüggésben kialakuló egészségügyi problémák jelentősége, mert egyrészt Magyarországról egyre többet és egyre többfelé utazunk, másrészt dinamikusan emelkedik a hazánkba látogató turisták száma. Az utazási betegségek megelőzése és kezelése a speciális helyzet miatt sok esetben eltér a saját lakókörnyezetbeli kórképek kezelésétől. Ilyenkor nincs idő a betegeskedésre, ezért gyorsabb gyógyulásra, erőteljesebb terápiára van szükség. Az utazás maga is lehet panaszokat kiváltó ok, a helyváltoztatás, egy hosszabb út önmagában is stresszel jár. Sokan szenvednek rosszulléttől mozgó járműveken (hajó, autó, busz). Ilyen esetekben fontos, hogy ne utazzunk üres gyomorral, de ne is együk tele magunkat indulás előtt. Nem szabad alkoholt sem fogyasztani. Ha pedig mód van rá, legszerencsésebb a fekvő testhelyzet, legjobb, ha a jármű középső részén utazunk.

Bár a repülőgép a modern kor legbiztonságosabb közlekedési eszköze, ennek ellenére maga a repülés egészségi kockázatokkal jár, amelyeket meg kell előzni. Főként a 4-5 óránál hosszabb utakon növekszik meg a vénás trombózis veszélye, elsősorban az idősebb korosztálynál. Prevenciót jelent a rugalmas harisnya viselése, véralvadásgátló szedése, és a repülőút alatti lábmozgatás. A légnyomás-változás, a száraz levegő, a légkondicionálás arcüregi fájdalmakat, orrfolyási panaszokat, fejfájást okozhat. Ilyen esetekben a le- és felszálláskor célszerű orrcseppet alkalmazni.

Fontos, hogy aki kontaktlencsét visel, ne használja azt a repülőn, helyette szemüveget vegyen fel, ha szükséges.
A panaszokat enyhíti a megfelelő folyadékpótlás, ami lehetőleg ne cukros üdítő, hanem sima ásványvíz vagy gyümölcslé legyen. Ha több időzónán haladunk át, szinte törvényszerűen létrejön az úgynevezett átállási probléma, mert a szervezet ébrenlét-alvás ritmusa összezavarodik. Hosszú út előtt a fehérjedús táplálkozás és a fokozott folyadékbevitel csökkentheti a panaszokat. Kezelésére javasolható a recept nélkül kapható MELATONIN tartalmú készítmények szedése is.

 

Az úti cél kockázatai sokfélék lehetnek: az adott országban uralkodó egészségügyi és higiéniai körülmények, a környezetszennyezettség, a járványveszély, a hőmérsékleti viszonyok, a tengerszinthez mért magasság, a szállás típusa, a természeti katasztrófák veszélyei, a ragadozók és más veszélyes állatok, valamint a saját tevékenységünk a nyaralóhelyen.

Az úti céllal összefüggő megbetegedések megelőzése háromlépcsős kellene, hogy legyen:

1. A védőoltás felvétele és/vagy mechanikai védelemre való felkészülés
2. A gyógyszeres prevenció és/vagy védőeszközök beszerzése (pl. maláriás területre szúnyogirtó, szúnyogháló).
3. Az utazó személynek a célországra specializált oktatása.

Alapvető a biztonságos étel- és italfogyasztás, valamint a biztonságos szexuális kapcsolatra való felkészítés. Alacsonyabb szintű higiénével rendelkező országokba utazók számára aranyszabály a „4F módszer" megtanítása: „Forrald fel", „Fejtsd le (hámozd meg)", „Főzd meg", de ha egyiket sem lehet, akkor „Felejtsd el".

Fotó: Sergio Moraes / Reuters

A magyar utazók mintegy 10 százaléka megy olyan területre, ahol fertőzésveszélynek van kitéve, a turisták közel felénél jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma az utazás előtt, alatt vagy után. Ezek döntő többsége megfelelő felkészüléssel megelőzhető lenne. Általánosságban igaz, hogy szinte mindenki utazhat, ha az utazáshoz a személyre szabott és a célországhoz igazodó feltételek biztosítottak.

Mit vigyen magával?

A célország potenciális rizikófaktoraihoz és a saját egészségi állapotához igazodó, személyre szabott útipatika-csomagot, lehetőleg a kézipoggyászban. Nagyon fontos, hogy inzulininjekciót ne adjanak fel útipoggyászként, mert a csomagtérben lévő alacsony hőmérséklet tönkreteszi a hatóanyagot. Az inzulint hűtőtáskában vagy palackban kell felvinni a gépre.

Mit ne vigyen magával?

Nem tudni pontosan a racionális okát, de az arab országok az úgynevezett nem szteroid tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentőket tiltólistára tették, pl.: IBUPROFEN, DICLOFENAC. Iszlám államokba tilos óvszert bevinni. A magyar kedvencet, a mákos bejglit szinte minden országba tilos bevinni. Ezekről a furcsa szabályokról itt tájékozódhatunk.

Védőoltások

A célországoknak megfelelő védőoltásokat időben be kell adatni. Ezekről itt lehet informálódni. Nagyon lényeges tudni, hogy kiknek nem szabad védőoltást adni: terheseknek (kivétel életveszély esetén), szoptató anyukáknak, fertőző betegeknek, magas láztól szenvedőknek, valamint azoknak, akik fehérjeallergiában szenvednek. A babavárás általában nem a nagy utazások ideje, nem ajánlott az első három hónapban, de a szülés előtti három hónapban sem.

Az utazás és a mozgásszervi problémák

Az utazások során a fizikai igénybevétel általában megnövekszik a mindennapokhoz képest, a sok gyaloglás, a túrázás, cipekedés miatt. A leggyakoribb probléma akkor jelentkezik, ha valaki felkészülés nélkül veti bele magát a kalandokba, például egész évben alig mozog. Ez okozza a balesetek és a mozgásszervi panaszok többségét. A balesetek ellátása orvosi, kórházi feladat, de a kisebb mozgásszervi panaszok öngyógyítással is kezelhetők: borogatással, ágynyugalommal, valamint gyulladás- és fájdalomcsillapító tapaszok, kenőcsök, tabletták, izomlazítók és B-vitaminok használatával.

A védőoltásokkal, gyógyszeres prevencióval megelőzhető betegségek mellett nagyon sok olyan fertőzésnek is ki vagyunk téve, amelyek ellen csak a higiéniás szabályok szigorú betartásával lehet védekezni. Nagyon fontos a rendszeres kézmosás vízfertőtlenítővel kezelt vízzel. Az így kezelt vizet meginni nem szabad, csak kézmosásra, gyümölcstisztításra és mosogatásra használható. Csapvízből készült jégkockát a fejlődő országokban nem szabad fogyasztani. Piaci árusoktól zöldséget, gyümölcsöt vásárolni nem célszerű. Lezárt palackozott vizet lehet inni, és ezzel kell fogat is mosni. Fontos szabály, ha egészséges akar maradni, alkalmazza a 4F módszert: „Forralja fel”, „Fejtse le (hámozza meg)”, „Főzze meg”, de ha egyiket sem lehet, akkor „Felejtse el”.

Amennyiben mégis hasmenés, esetleg hányás következne be, akkor a folyadékpótlás mellett a sóbevitelről is gondoskodni kell. Gyermekeknek célszerű ropit adni sópótlásra és a szomjúság kiváltására. Mindent el kell követni a szervezet kiszáradása ellen. Régi recept 1 liter vízbe 8 teáskanál cukor, 5 gramm konyhasó, és az így elkészített oldatból minimum 2 liter elfogyasztása naponta. A hasmenés ellen béltisztítóként aktív szénből 6-8, akár 10 tabletta egyszerre bevehető, vagy a Bolus Adstringens (3x1-3 tabletta naponta) alkalmazható. Ha nem sikerül megállítani a hasmenést, hányást, akkor a helyi egészségügyi intézményt, kórházat kell megkeresni az infúziós folyadék és só pótlása érdekében. Fontos tudni, hogy vízforralás esetén a forralás legalább 1 percig tartson, 2000 méter tengerszint feletti magasságban pedig jóval tovább, hogy a kórokozók valóban elpusztuljanak.

Fotó: Zoubeir Souissi / Reuters

Hazatérő utazók megbetegedései

A panaszok mintegy 25 százaléka gyomor- és bélrendszeri probléma, a többi légúti fertőzés, lázas állapot, bőrelváltozás, bőrtünet. Ezekkel a hazatérés után jelentkező panaszokkal minden esetben orvoshoz kell fordulni, és tájékoztatni kell őt az utazásról. Nem szabad elfeledkezni az úgynevezett „kifutópálya-fertőzésről" sem, ugyanis akár a repülőgép utasterébe tévedő szúnyog is terjeszthet valamilyen betegséget.

Az úti patika tartalma

Az utazáshoz elengedhetetlen, hogy az egyébként rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben tartalmazza az előkészített csomag. Fontos tudni, hogy kábítószernek, psychotróp anyagnak minősülő gyógyszerek szükségességéről és adagolásáról hivatalos orvosi igazolást kell vinni. A megkapott védőoltásokról szóló igazolást is a csomagban kell tartani. Érdemes egy listát készíteni az esetleges gyógyszerérzékenységről is.

A rendszeresen szedett gyógyszereken felül célszerű, hogy az úti patika tartalmazza a következőket:

- fájdalom- és gyulladáscsökkentők
- megfázás elleni szerek, torokfertőtlenítők
- hasmenés elleni gyógyszerek, széntabletta
- görcsoldó
- hányinger elleni készítmény
- hashajtó
- vírus elleni krém (Herpesz ellen)
- véralvadásgátló
- allergia elleni gyógyszer, Calcium pezsgőtabletta
- kötszerek, lázmérő, vízfertőtlenítő, fertőtlenítő kendő, steril gumikesztyű
- napvédő készítmények napozáshoz és bőrnyugtató a napozás után
- erős dohányosok hosszú repülőútra nikotinos rágógumit, tapaszt tartsanak maguknál

Az utazás biztosítása

Matejka Zsuzsa
Matejka Zsuzsa
Fotó: Népszabadság

Az Európai Uniós biztosítási kártya az Unió, Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein területén a szükségessé váló ellátást biztosítja olyan egészségügyi intézményekben, amelyeknek szerződése van a helyi biztosítóval. Fontos tudni, hogy az adott országban szokásos „önrészt" ezzel a kártyával történő ellátás esetén ki kell fizetni, extrém sportok baleseteire nem nyújt fedezetet. A kártya a kormányhivatalokban váltható ki, és 36 hónapig érvényes, átmeneti tartózkodásra nyújt egészségügyi ellátás biztosítást. Az üzleti utazási biztosítások általában baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is adnak, a választott csomag szerinti tartalommal. Aki biztonságosan akar utazni, annak érdemes üzleti utazási biztosítás csomagot vásárolni, és az UNIÓN belül biztosítási kártyát is kiváltani.

A szerző gyógyszerész, az OEP egykori főigazgatója

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.