galéria megtekintése

„Minket télen is ki lehet dobni?”

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 08. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

– Nem vagyok hajléktalan. Egyáltalán nem. Csak nincs hol laknom. De nem vagyok hajléktalan – ismételgeti görcsösen Göndöcs Ágnes, mintha szavakkal elűzhetné a feje fölül a felhőket. Amióta őt és a párját rendőrökkel kidobatták a Baptista Szeretetszolgálat Budafoki úti hajléktalanszállójáról, a napjaik arról szólnak, hogy keresnek valami fedelet éjszakára.

Az asszony bármikor visszamehetne a szállóra, de élettársa nem, ezért együtt a szabad ég alatt húzzák meg magukat
Az asszony bármikor visszamehetne a szállóra, de élettársa nem, ezért együtt a szabad ég alatt húzzák meg magukat
Móricz-Sabján Simon

Külön-külön még csak találnának helyet valamelyik fővárosi intézményben, de a páros szobák száma korlátozott, márpedig ők 32 éve élnek együtt, és egyetlen napra sem akarnak elszakadni egymástól.

Göndöcs Ágnes biztos benne, hogy azért penderítették ki őket a baptisták, mert munkaügyi perre ment a szeretetszolgálathoz köthető PR-Tone Kft. ellen. Szerinte legalábbis a vállalkozásnak köze van a baptistákhoz, mivel a bérét minden esetben a szeretetszolgálat irodájában fizették ki neki készpénzben. Azt is állítja, soha nem kapott fizetési papírt, csupán egy átvételi elismervényt kellett aláírnia. A cég egyébként épp a hajléktalanszállón foglalkoztatta őt takarítóként, ám 2012 tavaszán váratlanul közös megegyezésre hivatkozva megszüntették a munkaviszonyát. Ezt az asszony nem fogadta el. A munkaügyi bíróság tavaly jogellenesnek mondta ki a felmondást, és jogerősen több százezer forintos kártérítést ítélt meg Göndöcs Ágnesnek. Más kérdés, hogy a cég időközben bedőlt, így az asszony egyetlen fillért sem láthatott a megítélt kártérítésből.

 

Göndöcs Ágnes biztos benne, hogy a baptisták a pereskedés miatt bosszúból rakták ki a hajléktalanszállóról. Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője szerint azonban az asszonynak már az alapfelvetése is téves: a PR-Tone Kft.-nek semmi köze nincs a szeretetszolgálathoz. „Így aztán a kiköltöztetés sem függ össze azzal, hogy korábban takarítóként dolgozott a hajléktalanszállón. Sőt, valójában nem is Ágnesnek kellett elhagynia az intézményt, hanem az élettársának, Lászlónak.”

Révész Szilvia a hajléktalanszálló egyik tavaly októberi határozatát ismertetve elmondta, Lászlót arra kötelezték, hogy 2014. január 31-éig költözzön ki a Budafoki úti szállóról, mivel számos esetben megszegte a házirendet. „Sok probléma volt vele: rendszeresen bent dohányzott a szobában, nem kommunikált az intézmény személyzetével, de a lakótársai is folyamatosan panaszkodtak rá. Ágnes viszont maradhatott volna.” – Ha a páromnak mennie kell, én sem maradok. Három évtized után nem fogunk különválni. Egyébként nem igaz, hogy a Lacival bármi gond lett volna, ezt csak kitalálták, hogy elküldhessenek bennünket –állítja Göndöcs Ágnes.

Révész Szilvia viszont azzal érvel, hogy László kérésére a szállót működtető szeretetszolgálat belső vizsgálatot indított az ügyben, amely rendben lévőnek találta az intézmény vezetőinek döntését, sőt, a baptistáktól független úgynevezett ellátottjogi képviselő is jogszerűnek ítélte az eljárást.

Más kérdés, hogy a rendőrségi kilakoltatás szükségességét és jogszerűségét egyelőre még nem vizsgálták.Megkeresésünkre egy névtelenséget kérő, szociális ügyekben jártas szakértő azt mondta, ha lakhatási jogviszonnyal kapcsolatos problémák merülnek föl, akkor a szociális törvény értelmében a jogerős döntésig senki nem lakoltatható ki a hajléktalanszállóról. Márpedig Göndöcsék január 29-én keresetet nyújtottak be a Budai Központi Kerületi Bíróságon azt kérve, hogy a bíróság állapítsa meg: az intézmény nem szüntetheti meg a lakhatási jogukat a hajléktalanszállón.

Annak ellenére, hogy megindult a polgári per, az asszonyt és a párját –miután január 31-éig nem hagyták el az intézményt – február 24-én rendőrök tették ki az épületből.

– Nem tudom felfogni, hogy a kilakoltatási moratórium miért nem vonatkozik a fedél nélküliekre. Minket a tél közepén is ki lehet hajtani az utcára egy hajléktalanszállóról? – értetlenkedik az asszony. A holmijaikat egyébként a szállón hagyták, nem tudták magukkal vinni. Nincs hová, hisz jórészt a szabad ég alatt húzzák meg magukat. Ágnes a párja nélkül bármikor visszamehetne lakni a Budafoki úti szállóra, de nem akar.

– Nagyon bánt, hogy a szeretetszolgálatot egyáltalán nem érdekli, ki fogja nekem kifizetni a bíróság által megítélt több százezer forintos kártérítést. De amúgy sem megyek oda, ahonnan rendőrökkel hajítottak ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.